09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

03-11-2020 16:26 | KNMI | m.b.t. 03-11-2020 t/m 04-11-2020

Valid: 2020-11-03 16:26:59 - 2020-11-04 24:00:00
Issued: 03-11-2020, forecaster: berge

Synoptische situatie:

Aan de flank van een hoog boven de Atlantische Oceaan met een rug richting IJsland staat boven de Noordzee een west tot noordwestelijke stroming. Een ontwikkelde Cold Air Development (CAD) ligt ten boven het noorden van de FIR en trekt verder via de Duitse Bocht naar Denemarken, waar het vannacht aan komt. De "staart" van de CAD ligt boven het land en trekt de komende uren noordoostwaarts. De CAD wordt kort gevolgd door een hoogtetrog die in de loop van de avond en nacht vooral over het noorden van het land noordoostwaarts zal trekken. Het restant van een oude occlusie, die nu boven de Noorse Zee ligt, trekt morgen overdag over de Noordzee zuidoostwaarts en bereikt in de avond het noorden van ons land. Op woensdag komt een rug vanuit het Atlantische hoog, dat naar Ierland verplaatst, boven het zuiden van het land te liggen.

Modelbeoordeling:

De koers van het kleinschalige laag bij de CAD zit nu consistent en eenduidig in de modellen. Ook de buienpatronen zijn vrij eenduidig. De zware windstoten die de Harmonies tonen, komen niet zo uit de verf. Aandachtspunt verder nog de kans op mist(banken) komende nacht en de daaropvolgende nacht, met name in het zuiden van het land. Signalen voor vannacht zijn minder sterkt geworden, voor de nacht naar donderdag sterker signaal, synoptische omstandigheden zijn gunstig.

Wind(stoten):

Aan de zuidflank van het laagje nog 8 Bft met zware windstoten 75-90 km/uur langs de westkust. In het uiterste noordwesten en in het Waddengebied geven de Harmonies een signaal voor mogelijk iets daarboven. Dit komt nog niet tot uiting in de metingen. Vannacht nog 6 Bft in de kustdistricten,

Bewolking:

Bij de CAD een mix van stratiforme bewolking tot ca. FL150 (in het noorden van de FIR tot FL220) en ingebedde convectie (Cb's). Na passage van de CAD zien we in de avond en de nacht naar woensdag enkele Cb's met toppen die in de loop van de avond maximaal rond FL200. In de loop van de nacht worden de toppen snel lager; vooral in het noorden van de FIR. Bij het occlusierestant een mix van ondiepe gelaagde en convectieve bewolking, toppen tot circa FL100.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien uitstekende zichtcondities. Komende nacht naar woensdag in het zuidoosten kans op nevel, daar staat de minste wind. Mogelijk dat de mist die boven België kan ontstaan het zuiden van Limburg nog aan zal doen later in de nacht of in de ochtend, een aandachtspunt. In de nacht naar donderdag duidelijk grotere mistkansen in het zuiden van het land.

Neerslag:

Bij de CAD een gebied met stratiforme en convectieve neerslag. Hierbij in op de kop van de CAD af en toe onweer. Na passage van de CAD zien we in de avond en de nacht naar woensdag nog enkele geïsoleerde buien, met volgens de modellen slecht af en toe een onweerssignaal. We gaan dan naar 500 tot mogelijk 1000 J/Kg (zee, langs de kust), de schering neemt dan af naar 15-20 kn. In de loop van de nacht afnemende buienactiviteit. Morgen overdag nog een enkele bui boven het noorden van de FIR, die mogelijk het noorden van het land nog bereiken. Bij de occlusie mogelijk wat lichte (buiige) neerslag.

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag en de vroege woensdagochtend in het zuidoosten en oosten de laagste minima van enkele graden boven nul. Volgens Harmonies dan net geen vorst aan de grond. Nacht naar donderdag wordt kouder met lokaal lichte vorst in het zuidoosten en op uitgebreide schaal (zuidelijk helft van het land) vorst aan de grond.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten