09/05/2021 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-10-2020 10:59 | KNMI | m.b.t. 28-10-2020 t/m 29-10-2020

Valid: 2020-10-28 10:59:55 - 2020-10-29 24:00:00
Issued: 28-10-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied blijft vandaag en morgen aanwezig nabij IJsland. Met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een hoogtetrog passeert later vanavond en het begin van de nacht onze omgeving. De trog aan de grond loopt wat op de hoogtetrog vooruit en passeert vanavond ons land van west naar oost. aan de grond passeert dan eveneens een trog. Donderdag overdag passeert een goed doorstroomde trekrug, waarna vervolgens in de tweede helft van de middag een warmtefront onze omgeving bereikt en in de avond noordoostwaarts over het land trekt.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt vandaag is de buiigheid en de daaraan gekoppelde hoeveelheid neerslag en windstoten. De buien ontstaan boven het relatief warme water van Het Kanaal (15°C) en worden met een zuidwestelijke stroming aangevoerd richting het zuiden van het land. De Harmonies geven de intensiteit van de buien duidelijk beter weer dan EC en Hirlam.

Wind(stoten):

Vandaag in de kustdistricten seinen voor 6 tot 7 Bft. Bij de buien zien we boven het relatief warme zeewater zware windstoten tot ca. 80 km/uur, in de kustprovincies 60 km/uur. Waarschuwingscriteria lijken niet overschreden worden (code geel is 90 km/u aan zee en 75 km/uur boven land). In de loop van de nacht iets afnemende wind. Na warmtefrontpassage later in de middag opnieuw seinen voor 6 tot 7 Bft.

Bewolking:

In de polaire lucht vooral convectieve bewolking met boven het relatief warme zeewater van Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee steeds de aanmaak van Cb's, toppen tot ca. FL250. Na trogpassage neemt de onstabiliteitsdiepte af naar ca. FL200, donderdagochtend naar FL100-150. Donderdagmiddag op nadering van het warmtefront toenemende stratiforme frontale bewolking. Na warmtefrontpassage later in de middag en in de avond van het westen uit stratus.

Zicht:

In de polaire lucht buien de buien uitstekende zichtcondities. In buien matig zicht, in zwaardere buien kortdurend slecht.

Neerslag:

Buien die boven Het Kanaal zijn ontstaan kruipen door het Nauw van Calais heen, langs de Belgische kust richting onze kust, bovendien worden er boven de zuidelijke Noordzee ook steeds nieuwe buien aangemaakt. Vanochtend trokken de buien vooral over zee en parallel langs de kust noordoostwaarts. Vanmiddag breiden de buien zich door dagelijkse gang ook uit over de rest van het land. CAPE waardes liggen tussen 400-700 J/kg, shear 30-40 kn. Daarmee is er sprake van een goed georganiseerd multicell regime. Bij de buien komt ook lokaal onweer en hagel voor, de Harmonies geven hier ook een duidelijk signaal voor. Op nadering van de trog nemen de buien in de loop van vanmiddag toe in aantal en intensiteit, er kan dan met name in het zuidwesten en zuiden een clustering optreden van stevige buien. De Harmonies laten in het westen een accumulatie zien van 20-40 mm, in het zuidwesten mogelijk lokaal 40+ mm. Ook de noordelijke helft van het land krijgt uiteindelijk te maken met georganiseerde/geclusterde buien wanneer de trog daar in de loop van de avond van west naar oost over trekt. Komende nacht zullen de buien wat meer geïsoleerd zijn. In een westelijke stroming is de fetch over het zeewater korter en ontstaan de buien pas vlak voor onze westkust. Donderdagochtend zullen de buien grotendeels verdwijnen, al blijft een verdwaald exemplaar mogelijk. In de middag zien we op nadering van de frontale bewolking ook enkele inzaaiingsbuien, vooral HAP1 geeft hier in het westen een duidelijk signaal voor. Later in de middag en in de avond stratiforme regen bij het warmtefront.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten