24/11/2020 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-10-2020 10:28 | KNMI | m.b.t. 26-10-2020 t/m 27-10-2020

Valid: 2020-10-26 10:28:42 - 2020-10-27 24:00:00
Issued: 26-10-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Schotland beweegt vandaag de noordelijke Noordzee op en vult dan snel op. West van een golvend koufront boven Duitsland voert een zuid- tot zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan met koude bovenluchten (-25 tot -30°C). Boven zee en langs de kust ontstaan in die luchtsoort gemakkelijk buien, mede als gevolg van een cyclonale bovenluchtstroming met af en toe passage van een kortgolvige hoogtetrog. Tevens zorgen kustconvergentie en convergentie boven het Kanaal voor de voortdurende ontwikkeling van buien. Vanavond zorgt een passerende grondtrog, eigenlijk restanten van de occlusie die nu boven Schotland en Ierland ligt, ervoor dat de buiigheid zich ook dieper landinwaarts gaat manifesteren. Dinsdag komt een diepe depressie waarin restanten van Hurricane Epsilon opgenomen zitten ten zuidwesten van IJsland te liggen. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde occlusie bereikt dinsdag rond 18 UTC het zuidwesten en trekt dinsdagavond oostwaarts over het land.

Modelbeoordeling:

De modellen laten in grote lijnen dezelfde patronen zien, zowel qua wind als neerslag. Wat de bewolking betreft zien we voor later komende nacht en dinsdagochtend wel een verschil. Terwijl HAP1, HAP3m Hirlam en EC met een duidelijk signaal voor turbulentiestratus komt laat HAP2 amper wat zien. Aangezien HAP2 afgelopen ochtend deze stratus/lage Sc onderschatte ben ik geneigd om de andere modellen te volgen.

Wind(stoten):

Actueel 6 Bft in de kustdistricten, nabij buien soms 7 Bft. Boven zee en vlak langs de kust blijven zeer lokaal en kortstondig zware windstoten (rond 40 kn) mogelijk. We nemen die overigens niet waar (maximaal 30-35 kn), maar daar is het waarneemnetwerk vermoedelijk niet dicht genoeg voor. Vanavond voor de grondtrog (occlusierestanten) uit kans op 7 Bft in Rottum. Dinsdagavond op nadering van de volgende occlusie in alle modellen 8 Bft in de kustdistricten. De zware windstoten zijn alleen boven zee zichtbaar, bovendien is de wind grotendeel aflandig, waarschuwingen voor de kustprovincies lijken daarom voorlopig niet noodzakelijk.

Bewolking:

Boven land vanmiddag Cu/Sc. Boven zee opgelijnde CB's, toppen tot FL300. In de avond ook (restanten van) CB's boven land op de passerende grondtrog met occlusierestanten. Dinsdag bij de occlusie lage Sc/Ns en bij het grondfront lokaal ook St.

Zicht:

Goed, in neerslag lokaal matig en mogelijk slecht.

Neerslag:

Boven zee, langs de westkust actieve buien. MUCAPE ligt rond waardes van 500-1000 J/kg, af en toe iets daarboven. Soms gaat het om actieve buien met onweer, hagel en windstoten. Effectieve schering 10-20 kn, overwegend multicell. Landinwaarts blijft het op de meeste plaatsen voorlopig droog. Pas bij de passage van de grondtrog dringen de buien ook dieper landinwaarts door, maar de activiteit neemt dan wel snel af. Dinsdag op nadering van de occlusie inzaaiingsbuien en bij het front matige regen en motregen. Profielen laten dichter bij de occlusie zelf steeds meer coalescentieprofielen zien.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten