24/11/2020 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

24-10-2020 18:26 | KNMI | m.b.t. 24-10-2020 t/m 25-10-2020

Valid: 2020-10-24 18:26:01 - 2020-10-25 24:00:00
Issued: 24-10-2020, forecaster: aberson

Synoptische situatie:

Aan de flank van een sturend laag zuid van IJsland voert een stevige zuidwestelijke stroming aanvankelijk maritiem tropische lucht aan in een warme sector. Een NO-ZW georienteerd koufront met golf nabij ZO-Engeland bereikt in de loop van de nacht het westen van ons land, kort gevolgd door een hoogtetrog (daarachter koelen de bovenluchten flink af naar -25°C). Het koufront trekt oostwaarts en verlaat het oosten meest waarschijnlijk zondagmiddag rond het middaguur, maar als gevolg van golfvorming zou dit ook wat later kunnen gebeuren. Zondagavond lijkt er van het zuiden uit opnieuw een golf in het front (door toedoen van de jet?) van zuid naar noord te gaan passeren. Ook nadert er dan een kortgolvige hoogtetrog die zich zondagavond in het Kanaal bevindt.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de toenemende wind voor het koufront uit. Enerzijds gaat het om een "gewoon" windveld, de modellen zijn hierin vrij consistent en eenduidig: zware windstoten van 75-90 km/uur voor de noordwestkust. Hirlam komt zoals wel vaker met sterkere golfvorming en schuift hierin van run tot run. In de 12Z-run komt het model met 9 Bft net buitengaats en windstoten rond 100 km/uur. Is een aandachtspunt. Anderzijds is het oppassen voor convectieve windstoten op het koufront, dat momenteel boven Oost-Engeland kenmerken van een LEWP (opgelijnde convectie met boogsegmenten) vertoont. Op deze boogsegmenten kunnen de windstoten zwaarder uitpakken (Harmonies geven indicatie voor ca. 100 km/uur). Maar dit lijkt enkel voor boven zee te gelden. Verder vertraagt alleen Hirlam het koufront zondagochtend door een duidelijk golf. De andere modellen doen dit niet en die volgen we voorlopig. Een volgende golf zondagavond zit wel in alle modellen.

Wind(stoten):

Gemiddelde wind: conform Harm/EC, dus 7 Bft, mogelijk 8 bft langs de noordwestkust. De 9 Bft in Hirlam wordt voorlopig niet gehonoreerd. Windstoten 75-90 km/uur. Op het koufront boven zee is bij een actief segment lokaal kortstondig ca. 100 km/uur mogelijk. Zondag overdag bij actieve buien langs de westkust wederom kortstondig en lokaal mogelijk zware windstoten rond 75 km/uur.

Bewolking:

Bij het koufront en de golven hierin een gelaagd pakket met als laagste basis Sc 1000-1500 vt. Tevens met enkele embedded Cb's (toppen FL100-150), vooral boven zee. Achter het koufront convectieve bewolking en vooral boven zee en langs de westkust toenemende kans op Cb's, de onstabiliteitsdiepte stijgt zondag van ca. FL150-200 in de ochtend tot FL250-300 in de avond.

Zicht:

Overwegend goed, in neerslag lokaal matig en mogelijk slecht.

Neerslag:

Bij het koufront en trog die erop in loopt matige regen, vooral boven zee ook buiig van karakter. Er staat vooral in de onderste 2-3 km van de atmosfeer veel windschering en i.c.m. marginale onstabiliteit levert dit opgelijnde convectie op die neigt naar een LEWP. Op de boogsegmentjes is hierop kans op forse uitschieters (zie modelbeoordeling). Achter het koufront stijgt de onstabiliteitsdiepte en neemt de MuCape toe naar 500-1000 J/Kg, zondagavond mogelijk nog wat meer. De effectieve schering 25-30 kn dit levert een aantal multicells op die pittig uit kunnen pakken. Vooral later op de dag zal daar af en toe onweer en (korrel)hagel bij zitten en ook kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Het is de vraag hoe ver deze buien de kustgebieden in komen gezien de wat gekrompen stroming. Bij de tweede golf in het koufront zondagavond wat buiige regen vanuit het zuiden.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten