24/11/2020 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

22-10-2020 12:36 | KNMI | m.b.t. 22-10-2020 t/m 23-10-2020

Valid: 2020-10-22 12:36:26 - 2020-10-23 24:00:00
Issued: 22-10-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Tussen een wegtrekkend lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee en een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa staat boven onze omgeving een zuidwestelijke stroming van vrij zachte getransformeerde maritiem polaire lucht. Een kortgolvige hoogtetrog (om 10 UTC boven het Nauw van Calais) beweegt vanmiddag noordoostwaarts over ons land. Een golvende barokliene zone ligt vandaag en morgen NO-ZW georienteerd ten zuidoosten van ons land en schampt vanmiddag en vanavond het uiterste zuidoosten van ons land. Een zwakke, eveneens NO-ZW georienteerde, occlusie ligt over het noordwestelijk deel van de FIR en schampt af en toe het uiterste noordwesten, vrijdagmiddag gaat deze occlusie duidelijk wat golven, vrijdagavond passeert deze occlusie ons land van west naar oost. Komende nacht passeert er een zwakke rug onze omgeving. Onder invloed van een IJslands laag neemt in de loop van vrijdag de WZW-lijke stroming toe, de bijbehorende golvende occlusie bereikt het noordwesten van ons land in de nacht naar zaterdag.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is vrij consistent in de synoptische patronen, wel zijn er wat verschillen in de neerslagpatronen. De actuele buien bij het nauw van Calais op de kortgolvige hoogtetrog wordt door alle modellen grotendeels gemist, alleen Hirlam en EC hebben een zwak neerslagsignaal. Er zijn nog steeds wat verschillen in de locatie van de convectie die vanmiddag en vanavond op de golvende barokliene zone over het zuidoosten trekt, de beide Harmonies laten het beste de zien wat de potentie van de buien is. Ander aandachtspunt is de kans op mist komende nacht en vrijdagochtend, hier zien we wat verschillen in het moment van ontstaan, de mate van uitbreiding en de snelheid van oplossen vrijdagochtend.

Wind(stoten):

De diverse uitvoer is bruikbaar, vandaag seinen voor 6 Bft in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied, in het noordelijk deel van de FIR 7 Bft. Later vandaag van het zuiden uit afnemende wind op nadering van de rug. Vrijdag nabij de occlusie vanuit het westen opnieuw af en toe 6 Bft in de kustdistricten. Bij de buien van vanmiddag boven het zuidoosten uitschieters tot maximaal 30 kn in sommige Harmonie uitvoer, wat opvallend laag is gezien de organisatiegraad.

Bewolking:

Boven de Noordzee veelal Cu/Sc, bij de zwakke occlusie een enkele TCu. Op nadering van de kortgolvige hoogtetrog van het zuidwesten uit geleidelijk wat meer middelbare bewolking met mogelijk ook een enkele embedded Cb met hoge basis, toppen tot ca. FL150-180. In het zuidoosten in de loop van de dag op de golvende barokliene zone ook enkele Cb's, hoogste toppen tot ca. FL250. In veel uitvoer is er een duidelijk signaal dat de mist vrijdagochtend enige tijd in St overgaat, in sommige uitvoer duurt het tot in de middag totdat het opgelost is, niet onmogelijk als het een uitgebreid mistveld wordt, de St kan dan ook nog vanuit het zuiden geadvecteerd worden. In de loop van vrijdag boven de Noordzee CB's nabij de golvende occlusie mogelijk Cb's met toppen van FL150-200. CAPE is boven land gering, boven zee rond 500 J/kg.

Zicht:

Komende nacht in alle modellen een duidelijk signaal voor mist, in de loop van de nacht het eerst in het zuiden, later vannacht en vrijdagochtend vroeg noordwaarts uitbreiden. Het duurt vrijdagochtend enige tijd voordat alles opgelost is. Overigens gewoon goede zichtcondities.

Neerslag:

In het uiterste noordwesten op de zwakke occlusie enkele lichte buitjes, doet weinig met de condities. Van het zuidwesten uit soms wat lichte regen of lichte buitjes op de zwakke kortgolvige hoogtetrog. Verder zien we in alle modellen later vanmiddag en vanavond boven het zuidoosten enkele buien. De buien ontstaan in de barokliene zone als gevolg van een forcering door de rechteringang van een secundaire jetstreak in een regime met effectieve windschering van rond 30-40 kn. CAPE ligt tussen 400-700 J/kg. Onweer is dan ook waarschijnlijk. Schering bij de buien van vrijdag op de Noordzee is ongeveer 20 kn, afhankelijk van de tophoogte.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten