24/11/2020 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

20-10-2020 17:39 | KNMI | m.b.t. 20-10-2020 t/m 21-10-2020

Valid: 2020-10-20 20:17:39 - 2020-10-21 24:00:00
Issued: 20-10-2020, forecaster: nolet

Synoptische situatie:

Aan de flank van een laag bij Ierland voert een zuidzuidweststroming steeds vochtigere lucht aan. Bijbehorend is ons land inmiddels gepasseerd. Het koufront ligt golvend boven ons land, op hoogte ligt dit front al wat verder oostwaarts. Vanavond vormt zich in het front boven de Golf van Biskaje die via Het Kanaal op woensdagmiddag de westelijke Noordzee bereikt. Aan de zuidflank hiervan komt een stevig windveld te staan. Het weinig actieve koufront aan de zuidoostflank van dit laag trekt woensdagmiddag en -avond oostwaarts over het land maar blijft woensdagavond boven het zuidoosten slepen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de vorming van St nabij het polaire front. Alle modellen geven een signaal met name boven de Noordzee ten noordwesten van ons land en ogelijk ook even in het noorden van ons land, hoewel over dat laatste alleen Hirlam en HAP1 zo over denken. Ander aandachtspunt is uiteraard de wind. Modellen zijn de afgelopen runs steeds iets rustiger geworden. KEPS komt nu nog maar met een uiterst kleine gebiedje van 30% kans op windstoten van 100 km/uur tegen de noordwestkust.

Wind(stoten):

Buitengaats 6 Bft. Vanavond verdwijnt de 6 Bft buitengaats kortdurend om in de loop van de nacht van het zuidwesten weer terug te komen. Woensdag op nadering van het laag in de zuidwestelijke districten toenemend naar 8 Bft. Langs de westkust neemt de wind toe naar 7-8 Bft, langs de noordwestkust woensdagmiddag is de kans op een tijdelijke 9 Bft inmiddels afgenomen. Alleen HAP1 geeft nog een minimaal signaal. Kans op storm komt in KEPS niet boven de 30%, en dan nog een klein gebiedje. We gaan vooralsnog uit van windstoten in de kustprovincies van 75-90 km/u voor, langs de kust vooral in het noordwesten mogelijk 90-100 km/u.

Bewolking:

Gelaagde bewolking, hoge basis. In het noorden van de FIR komt lokaal al enige St voors boven zee. Komende avond en nacht kan er in de buurt van het (slepende) front meer lage Sc en St ontstaan, plaatselijk ook in het noorden van het land. Woensdagmiddag boven land vooral in het zuidoosten perioden met zon. Bij en achter het koufront maakt vooral het zuidoosten woensdagmiddag en -avond een kleine kans op een Cb met toppen tot ca. FL160.

Zicht:

In matige neerslag matig.

Neerslag:

De meeste neerslag wordt gegenereerd bij frontvlak op middelbaar niveau uit ijsbewolking, mogelijk plaatselijk licht convectief. In de nacht naar woensdag van het zuiden uit weer stratiforme neerslag, woensdagmiddag bij het koufront vrijwel geen neerslag en vooral in het zuidoosten een kleine kans op een bui. De neerslag van de ingedraaide occlusie behorend bij de randstoring blijft waarschijnlijk beperkt tot de zee.

Temperatuur:

Woensdagmiddag in het zuidoosten 21°C.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten