Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

11-10-2020 06:28 | KNMI | m.b.t. 11-10-2020 t/m 12-10-2020

Valid: 2020-10-11 06:28:43 - 2020-10-12 24:00:00
Issued: 11-10-2020, forecaster: homan

Een sturend lagedrukgebied boven het noorden van Denemarken trekt vandaag langzaam zuidoostwaarts en wordt in de nacht naar maandag boven de zuidpunt van Zweden verwacht en vult daar vervolgens op. Aan de westflank van dit laag staat een noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Een zwakke trog voor onze zuidwestkust beweegt in de eerste helft van de ochtend via Zeeland ZO-waarts. Een andere (actieve) trog (occlusierestant) ligt rond 06UTC boven het Waddengebied en beweegt vervolgens zuidoostwaarts over ons land. Een rug bouwt vandaag op boven de Britse Eilanden en beweegt maandag overdag van west naar oost over ons land. De onstabiliteitsdiepte neemt vanaf zondagavond geleidelijk af maar blijft tot maandagavond groot genoeg voor buien. Nabij IJsland snoert zich in de nacht naar maandag vanuit een frontaal systeem een een apart laag af dat vervolgens later op maandag en in de nacht naar dinsdag via de Britse Eilanden ZZO-waarts beweegt. Het bijbehorende frontale systeem schampt maandagavond en de nacht naar dinsdag het westen van de FIR.

Modelbeoordeling:

Qua synoptische ontwikkelingen vandaag en morgen zien we weinig verschillen tussen de modellen onderling, wel zien we vanwege het convectieve karakter van de neerslag wat detailverschillen. Ander aandachtspunt is de actuele mist en stratus in het zuidoosten van het land. Het gebied is actueel (05:30 lt.) iets uitgebreider dan HAP2 en Hirlam laten zien, HAP1 laat slechts een enkel plekje zien en EC zelfs helemaal niets.

Wind(stoten):

Na passage van de trog/occlusie zien we vooral in het noordelijk kustgebied seinen voor 6 Bft, deze zal vanavond van het westen uit geleidelijk gaan verdwijnen.

Bewolking:

In het zuidoosten zien we momenteel op vrij uitgebreide schaal stratus en mist. Verder is het een cumuliform beeld van Cu/TCu/Cb in de polaire lucht, toppen tot ca. FL250. De toppen van de Cb's worden vanaf vanavond geleidelijk lager. Maandag overdag boven land vorming van Cu-bewolking die lokaal nog uitgroeit tot een TCu of lage Cb. In de nacht naar maandag zien we in het zuiden van Limburg nog wat stratus a.g.v. stuw. Maandagmiddag en -avond zien we in de westelijke helft van de FIR ook middelbare en hoge bewolking behorende bij het frontale systeem dat zuidwaarts over de Britse Eilanden gaat trekken.

Zicht:

In de polaire lucht 10+ km, in buien 5-8, lokaal 3-5 km. Actueel in het zuiden en zuidoosten nevelig met lokaal ook (dichte)mist, deze zal in de eerste helft van de ochtend geleidelijk oplossen. In de nacht naar maandag laten de modellen alleen nog langs de oostgrens een mistkans zien.

Neerslag:

Vandaag zien zowel bij de trog in het zuidwesten als bij de trog/occlusie geclusterde multicells, CAPE 400-700 J/kg en een schering van 25-30 kn. Buiten de genoemde systemen zijn het voor single cells. Bij deze buien is ook onweer mogelijk en ook korrelhagel is niet uit te sluiten. Vanaf vanavond zien we dat de buien minder actief worden, maar ze blijven tot en met maandagmiddag gewoon mogelijk, boven zee ook 's avonds nog. Later maandagmiddag en in de avond kan er in het westen van de FIR wat lichte frontale regen vallen. De kleine buien boven zee kunnen in het westen van de FIR ook nog geholpen worden door inzaaiing vanuit de middelbare stratiforme bewolking.

Temperatuur:

In de polaire lucht temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde, verder geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten