26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-10-2020 05:27 | KNMI | m.b.t. 05-10-2020 t/m 06-10-2020

Valid: 2020-10-05 05:27:42 - 2020-10-06 24:00:00
Issued: 05-10-2020, forecaster: buscher

Synoptische situatie:

Een sturend laag boven Humber trekt in de loop van de dag langzaam noordwaarts en komt dinsdag overdag oost van Schotland terecht. Rondom het laag wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een aan de oostkant van het laag ingedraaide occlusie trekt oostwaarts en beweegt overdag in activiteit afnemend oostwaarts over Nederland. In de middag en avond passeert een kortgolvige hoogtetrog, die voor een opleving van de buienactiviteit zorgt. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend passeren op de zuidflank van het sturende laag twee occlusies (restanten), herkenbaar aan hogere theta-w 850 hPa. De onstabiliteitsdiepte neemt dan wel af door de aanwezigheid van wat meer warmte op hoogte.

Modelbeoordeling:

Er zijn nog wat verschillen in de positie van de lagedrukkern. Daardoor is er enige onzekerheid in de structuur en de timing van het windveld. Alle modellen laten de activiteit van de occlusie van vandaag er meer en meer uit gaan naarmate deze oostelijker komt. Ook de opleving van de convectieve activiteit wordt door alle modellen min of meer berekend. Qua timing van de systemen van dinsdag zien we geen grote verschillen. Het lijkt erop dat HAP1 de wolkenbasis bij de occlusies het beste beschrijft.

Wind(stoten):

In de EC-uitvoer is er sprake van enige onderschatting van de gemiddelde wind boven zee. De diverse Harmonie-versies lijken het windveld aan de oostzijde van de occlusie goed weer te geven, met aanvankelijk nog een 8 Bft. Uitschieters aan de kust tot maximaal 35-40 kn. Boven land ca. 25 knopen uitschieters tijdens buien. Dinsdag staat er in de gehele 'kolom' wat meer wind, dan kunnen de vlagen tijdens buien iets sterker uitpakken, tot ca. 30 knopen.

Bewolking:

Bij de occlusies overheerst het stratiforme karakter met boven land een duidelijk signaal voor grenslaagbewolking rond 1000 vt. Boven zee bij de occlusies onder de stratiforme bewolking ook ondiepe (FL100-120) convectie. De afgelopen dagen zat de grenslaagbewolking steeds wat lager dan in de uitvoer, dus de HAP1 uitvoer zou opnieuw een goede leidraad kunnen vormen. Tussen de occlusies convectieve bewolking, boven zee en maandag overdag ook boven land tot FL270. Dinsdag overdag wordt de onstabiliteitsdiepte minder, FL150-200.

Zicht:

Geen zichtvermindering in de nacht, te veel wind in polaire lucht.

Neerslag:

Ook bij de occlusies heeft de neerslag boven zee deels een convectief karakter (inzaaiing in TCU tot ca FL100), boven land is deze in de nacht en ochtend meer stratiform. CAPE is boven zee en in de middag boven land ongeveer 700 J/kg, onweer is waarschijnlijk. Effectieve schering is gering, 15-20 kn. Meestal single cell, soms multicell. Aan de kust is korrelhagel mogelijk. Dinsdag is de onstabiliteitsdiepte wat minder. De CAPE is dan alleen in het zuiden/zuidoosten en boven België ca. 500 J/kg onder de linker-uitgang van een jet streak, elders duidelijk minder. De schering is dan 20-25 kn.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten