Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

29-08-2020 05:02 | KNMI | m.b.t. 29-08-2020 t/m 30-08-2020

Valid: 2020-08-29 05:02:18 - 2020-08-30 24:00:00
Issued: 29-08-2020, forecaster: debie

Synoptische situatie:

Een 500hPa hoogtetrog heeft een afgesnoerd hoogtelaag boven East-Anglia. Dit hoogtelaag verplaatst zich richting onze Wadden en vult daar in eerste instantie op. Echter zakt kou in de hoogtetrog uit richting Midden-Frankrijk om daar zondag opnieuw een afgesnoerd hoogtelaag te vormen. Dit alles resulteert aan de grond dat er in eerste instantie twee lagedrukgebiedjes boven de Noordzee aanwezig zijn, waarbij om 00 UTC één laag ten noorden van ons land ligt en een tweede laag zich ten westen van ons land bevindt. Rond deze laagjes bevinden zich diverse restanten van occlusies die zich manifesteren als troglijntjes met Cb's. Het westelijke laagje verdwijnt de komende uren terwijl het noordelijke laagje de komende 48 uur langzaam via het westen van ons land naar het zuiden trekt en zondag boven België opvult.

Modelbeoordeling:

De beschrijving hierboven is de gemene deler van de diverse modellen, waarbij de onzekerheid met name ligt in de exacte koers en timing van het grondlaagje. Ook de activiteit van de diverse occlusierestanten worden door de modellen voor een deel anders berekend.

Wind(stoten):

Aan de NW-kust 6 Bft. Zondag in de loop van de dag aan de westkust (mogelijk alleen buitengaats) 7 Bft. Bij de buien worden vooralsnog geen significante windstoten (meer) berekend.

Bewolking:

Boven de Noordzee veel bewolking a.g.v. de occlusie-restanten die om de lagedrukkernen heen gedraaid zijn, daarnaast ook verscholen Cb's met toppen tot FL320, een beeld dat we boven de Noordzee ook vandaag overdag zullen zien. Boven land vannacht weinig bewolking met kleine kans op turbulentiestratus aan het eind van de nacht. Overdag boven land vorming van Cu die mogelijk uitgroeit tot een TCu of Cb extra getriggerd door één van de frontale troggen. In de kustprovincies drijft ook convectieve bewolking van zee binnen. Zondag overdag nog steeds rond het laag Cb's maar in het laag zelf gelaagde lage bewolking (lage SC en/of ST)

Zicht:

In neerslag matige, in intensievere neerslag slechte zichtcondities. In de nacht naar zondag boven land vorming van nevel of lokaal zelfs een mistbank. Deze laatste is wel erg afhankelijk hoe uitgebreid de bewolking rond het laagje is.

Neerslag:

Boven land vannacht op veel plaatsen droog, in de kustgebieden mogelijk een enkele (onweers)bui vanaf de Noordzee. Vandaag overdag flinke regen- en onweersbuien, vooral vandaag nog CAPE langs de kust 700-1000 J/kg. Effectieve windschering dan minder dan 10 kn (single cell) in het noordwesten tot ca. 15 kn (multicell). In de kustprovincies is de neerslag/buienkans wat hoger i.v.m. (kust)convergentie. Omdat de bovenlucht kouder wordt zien we boven de Noordzee de gehele periode de vorming van buien, rondom de lagedrukkernen vaak ook een combinatie van stratiforme en convectieve neerslag. Zondag rond het laag buien, waarbij het aan de oostkant van het laag door de modellen vrijwel geen neerslag berekend wordt.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden, behalve te laag voor de tijd van het jaar.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten