Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

28-08-2020 09:46 | KNMI | m.b.t. 28-08-2020 t/m 29-08-2020

Valid: 2020-08-28 05:59:37 - 2020-08-29 24:00:00
Issued: 28-08-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag boven de Ierse Zee beweegt oostwaarts richting de Noordzee en transformeert geleidelijk naar een NO-ZW georienteerde hoogtetrog dat vanaf Scandinavie over onze omgeving richting het westen van Frankrijk komt te liggen. In deze hoogtetrog komen dan diverse cyclonaliteitscentra te liggen. Het oorspronkelijke sturende lagedrukgebied aan de grond boven Wales beweegt langzaam zuidoostwaarts maar vult daarbij geleidelijk op. Een secundair lagedrukgebied voor onze westkust beweegt langzaam noordwaarts. Omdat dit laag geleidelijk onder het hoogtelaag komt te liggen wordt dit laag uiteindelijk stationair boven het noordwestelijk deel van de FIR en lijkt zich later vandaag op te splitsen in meerder lagedrukkernen. Aan de zuidwestflank van dit laag bevinden we ons vandaag met een zuidwestelijke stroming met aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht met een onstabiele opbouw. Halverwege de middag bereikt een trog het zuidwesten, in feite occlusierestanten van het primaire laag. De trog beweegt vervolgens NO-waarts en verlaat halverwege de avond het oosten. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend ligt de langgerekte lagedrukzone nog ten noordwesten van ons land maar zaterdagmiddag en avond begint het geheel langzaam het land op te schuiven. In deze lagedrukzone kunnen zich steeds kleinschalige laagjes ontwikkelen, de positie, timing en mate van uitdieping is echter uiterst onzeker. Voorlopig gaan we ervan uit dat het laag in de loop van de dag boven het noordwesten van het land komt te liggen.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling is deze verwachtingsperiode uiterst onzeker. Het stationair worden van het laag en het opsplitsen ervan in meerdere kernen wordt door geen der modellen eenduidig beschreven en is verschilt ook steeds van run tot run. Hiermee samenhangend is ook de windverwachting voor ons gebied erg lastig, vandaag vooral voor de Noordzee en de kustgebieden, zaterdag ook voor het landgebied. Om toch één scenario aan te houden volgen we voorlopig HARM40.

Wind(stoten):

Grote onzekerheden voor met name de windverwachting op de Noordzee en in de kustgebieden, zie modelbeoordeling. Ander aandachtspunt is de kans op zware windstoten bij de onweersbuien op de trog vrijdagmiddag en -avond, HAP2 laat hierop zware windstoten zien, HAP1 is hierin minder enthousiast. Aangezien HAP2 te veel graupel en te koude daalstromen berekent verwachten we dat HAP2 ook deze convectieve uitschieters zal overschatten.

Bewolking:

Bij de occlusie veel frontale bewolking, boven de Noordzee ook convectieve bewolking met lokaal ook Cb's. Vanochtend boven het noorden mogelijk nog stratus, alleen Hirlam en EC geven hier een signaal voor. Overdag boven land steeds meer convectieve bewolking. Progtemps laten in de middag en avond Cb's toe tot ca. FL300. In de nacht naar zaterdag boven de Noordzee veel bewolking a.g.v. de occlusies die om de diverse lagedrukkernen heen gedraaid zitten, daarnaast ook verscholen Cb's met toppen tot FL320, een beeld dat we boven de Noordzee ook zaterdag overdag zien. Boven land zien we in de nacht naar zaterdag weinig bewolking, later wel kans op turbulentiestratus. Overdag boven land vorming van Cu die mogelijk nog uitgroeit tot een TCu of Cb. In de kustprovincies drijft waarschijnlijk ook convectieve bewolking van zee binnen.

Zicht:

In neerslag matige, in intensievere neerslag slechte zichtcondities. In de nacht naar zaterdag boven land vorming van nevel of lokaal zelfs een mistbank.

Neerslag:

Bij de occlusie perioden met regen, boven zee en in de kustgebied soms ook buiig van karakter. Vanmiddag en vanavond flinke regen- en onweersbuien, CAPE dan 1000-1500 J/kg op meerdere plaatsen in het noorden, midden en westen van het land, in het zuidoosten iets minder. Effectieve windschering dan minder dan 10 kn (single cell) in het noordwesten tot ca. 25 kn (multicell) in het zuidoosten. Omdat de bovenlucht kouder wordt zien we boven de Noordzee de gehele periode de vorming van buien, rondom de lagedrukkernen vaak ook een combinatie van stratiforme en convectieve neerslag. Boven land in de nacht naar zaterdag zeer waarschijnlijk droog, in de kustgebieden mogelijk een enkele bui vanaf de Noordzee. Zaterdag overdag boven land mogelijk een enkele bui, in de kustprovincies is de neerslag/buienkans wat hoger i.v.m. de laagjes die daar rondtollen.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten