Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

26-08-2020 05:11 | KNMI | m.b.t. 26-08-2020 t/m 27-08-2020

Valid: 2020-08-26 05:11:42 - 2020-08-27 24:00:00
Issued: 26-08-2020, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een actief lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven de Duitse Bocht en trekt in de ochtend oostwaarts richting de Oostzee, alwaar het vanavond aankomt. De bijbehorende occlusie die om de lagedrukkern heen gedraaid is blijft vandaag geruime tijd over de noordelijke helft van het land slepen om pas halverwege de avond het noordoosten van ons land te verlaten. Een rug boven de Britse Eilanden trekt in de nacht naar donderdag en donderdag overdag van west naar oost over ons land oostwaarts. Restanten van een zwakke occlusie boven Engeland en het zuiden van de Noordzee bewegen donderdag overdag noordwaarts en trekt daarbij ook deels over het westen van ons land. Een volgende randstoring vanaf de Oceaan trekt donderdag naar het zuiden van Engeland, alwaar het in de avond aankomt.

Modelbeoordeling:

Er zijn slechts kleine verschillen in timing, baan en kerndruk van de stormdepressie. De neerslagpatronen vertonen de gebruikelijke verschillen met de nadruk op convectieve neerslag in de Harmonie uitvoer. Belangrijkste aandachtspunt is de wind. Zeer zware windstoten van iets boven de 100 km/uur worden actueel waargenomen, boven land in de kustprovincies veelal windstoten tot ca. 90 km/uur. Hirlam heeft voor later vanmiddag en vanavond in het noordelijk kustgebied nog een bandje met 1 Bft meer wind dan de overige modellen. Op donderdag zien we wel wat grotere verschillen in de koers van de volgende randstoring, hetgeen gezien de verwachtingstermijn niet verwonderlijk is.

Wind(stoten):

In de ochtend vroeg zware windstoten van 75 km/uur landinwaarts en 90 km/uur in de kustgebieden, aan zee lokaal iets meer dan 100 km/uur. Seinen van 9 Bft in de westelijke kustdistricten zullen spoedig verdwijnen. De wind zal overdag van het zuidwesten uit geleidelijk afnemen, maar zware windstoten blijven tot halverwege de avond in het Waddengebied. In de nacht naar donderdag en donderdagochtend valt de wind in de rug zelfs nagenoeg weg, pas later donderdagmiddag en donderdagavond steekt er geleidelijk weer een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen op.

Bewolking:

Rondom het laag veel frontale bewolking met vooral in het noorden van het land ook stratus rond 1000 vt, lokaal ook ingebedde Cb's. Meer naar het zuiden toe meer Cu/Sc met wat hogere basis. Vangavond van het westen uit opklarend. Donderdag bij de occlusierestanten Sc-velden en boven de Noordzee ook Cu/TCu, die in de loop van de ochtend de westkust oplopen. Ook kan er donderdagochtend boven land lokaal stratus voorkomen, deze lost in de loop van de ochtend weer op. Verder zien we donderdag overdag boven land ook vorming van Cu-bewolking, progtemps laten ook dan TCu toe met toppen tot ca. FL100. De noordelijke helft van het land houdt overdag wat meer Sc-velden a.g.v. de occlusierestanten. In de avond van het zuidwesten uit toenemende middelbare en hogere bewolking op nadering van de volgende randstoring.

Zicht:

Vooral in intensieve neerslag teruglopend zicht. In de nacht naar donderdag lokaal nevel en mistbanken.

Neerslag:

Vandaag vooral in de noordelijke helft perioden met regen a.g.v. de ingedraaide occlusie, de neerslag is soms ook buiig van karakter. In de loop van de middag wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk droog, laatste neerslag verlaat het noordoosten in de tweede helft van de avond. Donderdag boven de zuidelijke Noordzee enkele buien bij de occlusierestanten, Hirlam laat dit in de nacht naar donderdag boven het zuidwesten ook al een neerslagsignaal zien. Later in de ochtend kunnen deze geïsoleerde buien de westkust optrekken. Boven land kunnen in de middag ook weer geïsoleerde buien ontstaan.

Temperatuur:

Vandaag waarschijnlijk in Limburg nog maxima van iets boven de 20°C. De nacht naar donderdag verloopt fris, in de polaire lucht kan het landinwaarts bij brede opklaringen en weinig wind afkoelen naar iets benden de 10°C. Donderdag overdag zien we in de gehele zuidelijke helft van het land weer maxima van boven de 20°C, in Limburg mogelijk 23°C. In het noorden blijft de temperatuur vanwege meer bewolking waarschijnlijk onder de 20°C.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten