Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-08-2020 12:19 | KNMI | m.b.t. 25-08-2020 t/m 26-08-2020

Valid: 2020-08-25 12:19:41 - 2020-08-26 24:00:00
Issued: 25-08-2020, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Een actief laag met een sterk windveld trekt overdag via Ierland en het noorden van Engeland oostwaarts en komt morgenavond aan boven het uiterste zuiden van Zweden. De occlusie die bij het laag hoort wordt gekarakteriseerd door een band met hoge theta-w (15-17 °C op 850 hPa). Daar vooruit vindt overdag al flinke warmte-advectie plaats op hoogte. Momenteel ligt er boven het noorden nog een oude WNW-OZO georienteerde occlusie met warmtefrontkarakter, deze trekt noordwaarts en verlaat rond 10 UTC het noorden van het land. De occlusie behorend bij het laag passeert in de vroege avond. In de nanacht naar woensdag passeert een hoogtetrog, morgen overdag trekt een ingedraaide occlusie over het noorden. Net zuid van de occlusie staat het sterkste windveld. Na passage van het laag wordt de stroming noordwestelijk en in de loop van morgenmiddag neemt de stroming in kracht af, het laatst in het noordoosten.

Modelbeoordeling:

Er zijn slechts kleine verschillen in timing, baan en kerndruk van de stormdepressie (Francis). Vooral in de gradiënt ten zuiden van de ingedraaide occlusie zien we woensdag in de nacht en ochtend kleine verschillen, die relevant kunnen zijn voor de timing van de waarschuwingen. De neerslagpatronen vertonen de gebruikelijke verschillen met de nadruk op convectieve neerslag in de Harmonie uitvoer. Mogelijk berekent Hirlam iets teveel neerslag vanwege het gebrek aan verdamping. De meeste frontale neerslag vandaag zit voor de occlusie uit, t.g.v. de sterke jet (split-front). Hirlam laat als enige model morgenmiddag een iets diepere grondtrog in het drukpatroon slaan ten oosten van Engeland, door dit verschil wijkt het windveld af t.o.v. de andere modellen; de windpiek is lager komende nacht en het windveld ten nabij de trogpassage morgenmiddag geeft meer wind. Voorlopig is dit een aandachtspunt.

Wind(stoten):

De diverse modeluitvoer blijft consistent met structureel 8 Bft boven de zuidelijke Noordzee vanaf dinsdagavond langs de westkust met vooral in de Harmonie-uitvoer een gebied met 9 Bft. De uitschieters zijn vrij eensluidend met de gebruikelijke verschillen (vaak wat te sterk in de EC uitvoer boven land). Belangrijk is de uitwisseling, zowel boven land als boven zee. De hoge zeewatertemperatuur in de kustgebieden kan zorgen voor optimale uitwisseling. Omdat het maximum van de wind waarschijnlijk in de nanacht en vroege ochtend van woensdag valt, is er boven land minder uitwisseling. We gaan nu uit van maximale uitschieters woensdagochtend (vroeg) tot ongeveer 95 km/uur aan de kust, 85 km uur in de kuststrook en tot ongeveer 75 km/uur landinwaarts. In de middag landinwaarts geleidelijk afnemende wind. Aandachtspunt is nog wel de trog die Hirlam berekend in de avond voor het noordwestelijk kustgebied. Zie modelbeoordeling.

Bewolking:

Aanvankelijk bij de noordelijke occlusie Sc/Ac en lokaal St en vooral boven de Noordzee convectieve bewolking met enkele Cb's, toppen tot ongeveer FL120-180 met geleidelijk steeds meer inzaaiing uit hogere bewolking. Op nadering van de occlusie van het zuidwesten uit Cu/Sc/Ac en uiteindelijk ook Ns. Vanavond na passage van de occlusie Cu/Sc en boven de centrale Noordzee (N van 53° NB) diepere onstabiliteit onder de linkeruitgang van een sterke jet met Cb's, toppen dan tot FL280. Verder naar het zuiden wordt de onstabiliteit beperkt onder de rechteruitgang. Bij de ingedraaide occlusie van woensdag Cu/Sc en enkele Cb's vooral boven de Noordzee en het noordelijk kustgebied dikke gelaagde bewolking met St rond 1000 vt.

Zicht:

Vooral in intensieve neerslag teruglopend zicht.

Neerslag:

In het noorden en noordwesten, en dan vooral het kustgebied, valt in totaal tot en met woensdag 24 UTC lokaal 20+ mm. In het zuidoosten valt weinig, 1-3 mm. Bij de (onweers)buien van vanavond boven de Noordzee en het noordelijk kustgebied ongeveer 25-30 kn schering, met 700-1000 J/kg is goede organisatie (multicel) waarschijnlijk. Dit gebied ligt dan onder de linkeruitgang van de jet. Woensdag overdag blijft de ingedraaide occlusie enige tijd boven het noorden slepen. Onderin blijft de opbouw onstabiel tot ca. FL100. De minste neerslag wordt net als vandaag in het zuiden en zuidoosten verwacht.

Temperatuur:

In de nacht naar woensdag weinig dagelijkse gang als gevolg van de wind, Tmin rond 16 °C.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten