03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

09-08-2020 05:03 | KNMI | m.b.t. 09-08-2020 t/m 10-08-2020

Valid: 2020-08-09 05:03:54 - 2020-08-10 24:00:00
Issued: 09-08-2020, forecaster: debie

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied, bij aanvang van de periode boven het noorden van de Noordzee (oost van Schotland) beweegt langzaam noordoostwaarts richting het midden van Noorwegen, alwaar het vanavond aankomt en min of meer stationair daar blijft liggen. Een golvend zwak koufront ligt langs de noordwestrand van de FIR is nagenoeg stationair en wordt steeds minder actief. Een thermisch lagedrukgebied net ten noorden van Parijs verandert de komende 48 uur weinig van plaats en heeft een uitloper richting Duitsland als gevolg van thermische effecten. Hiermee krijgen we zowel vandaag als maandag aan de grond een cyclonaal patroon. De bovenlucht wordt ook wordt geleidelijk aan (potentieel) onstabiel van opbouw.

Modelbeoordeling:

Voor de maximumtemperatuur volgen we Harmonie, gezien de zwakke wind en tamelijk zonnige omstandigheden. Een ander aandachtspunt is de (middelbare) onstabiliteit. Met het opdringen van het thermisch laag, wordt de bovenlucht ook onstabieler van opbouw. Modellen hadden/hebben vannacht moeite met de actuele convectie boven Frankrijk en België. Hirlam geeft als enige een signaal. Dit is dus een aandachtspunt voor vanochtend: Hirlam heeft een duidelijk signaal voor het zuidoosten. De buienkans van vanmiddag in het zuidoosten wordt door alle modellen wel berekend. Hierbij lijken volgens Hap1 en Hap2 de meeste buien net buiten onze landgrenzen boven de Ardennen te ontstaan, waarbij er ter plekke zware windstoten worden berekend, maar tevens zien we er een outflow tot richting het midden van ons land berekend wordt: extra aandachtspunt. Maandag berekenen de Harmonies voor het oosten buien, terwijl Hirlam dit boven het zuiden berekent en EC18 geen buien laat zien.

Wind(stoten):

Vanmiddag bij eventuele buien windstoten (35-41 kn, zelfs > 41kn) worden door zowel HAP1 als 2 bij de eventuele buien zondagmiddag in het zuidoosten. Gezien de droge laag onderin, zijn zware windstoten mogelijk, als de buien goed weten te ontwikkelen. Mogelijk (zware) windstoten op de outflow van buien die mogelijk boven België tot ontwikkeling komen.

Bewolking:

In het uiterste noordwesten van de FIR zien we de voorste begrenzing van het stratusgebied van voor het koufront op de Noordzee. Deze stratus zal vannacht nog wel wat naar het zuiden bewegen maar de Nederlandse kust waarschijnlijk niet halen: m.u.v. EC wordt dit ST-gebied door de alle modellen berekend. Zondag overdag enkele Ac-velden met in het zuiden lokaal ook een CB vanaf middelbaar niveau, toppen tot ca. FL300. Zondagmiddag in het zuidoosten mogelijk ook CB's vanaf de grond, mede geholpen door de convergentie in de thermische vore en de zeer hoge Tx. Vanwege de droge lucht wel met een hoge basis, toppen rond FL300. Ook maandag overdag in het zuidoosten en oosten kans op CB's (eveneens vanaf de grond)

Zicht:

Nevel en mist boven zee en vanochtend mogelijk tijdelijk op de Waddeneilanden. Verder goed zicht op wat nevel in de vroege ochtenduren na. ' s Middags in eventuele zwaardere buien uiteraard ook kortdurend teruglopend zicht.

Neerslag:

Buien boven Frankrijk zitten slecht in de modellen, uitgezonderd Hirlam die de buien wel berekent. Aandachtspunt voor vanochtend is convectie vanaf middelbaar niveau, met name voor het zuiden van het land, zie ook modelbeoordeling. Vanmiddag is convectie vanaf de grond een aandachtspunt, zoals het nu lijkt vooral voor het zuidoosten van het land bij de thermische vore. CAPE-waarden dan 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000, shear rond 10kt. Dit geeft pulse buien, onweer waarschijnlijk. Kans is vooralsnog klein.

Temperatuur:

Volgens KEPS zou de grens van 35°C vandaag van ruwweg Woensdrecht naar Twente lopen (overeenstemmend met gisteren). De Ac-velden kunnen soms een temperend effect hebben. Ook voor zondag geldt dat in stedelijke gebieden de maxima enkele graden hoger zal liggen dan in de meer landelijke gebieden daarbuiten. De noordoostenwind vanaf de Noordzee zorgt ook voor lagere maxima in het noordelijk kustgebied. Voor wat betreft de minimumtemperaturen is het afgelopen nacht mede door de velden middelbare bewolking minder gemakkelijk afgekoeld dan de gisternacht. De minima liggen tussen 19 in het oosten en noordoosten tot 23°C in het westen, midden en zuiden van het land, in stedelijke gebieden zal de temperatuur waarschijnlijk ook niet beneden de 23°C komen. Maandag wordt Tx=35°C zeer sporadisch in het zuidoosten/oosten gehaald.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten