26/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

25-07-2020 12:48 | KNMI | m.b.t. 25-07-2020

Valid: 2020-07-25 04:17:48 - 2020-07-26 24:00:00
Issued: 25-07-2020, forecaster: boonstra

Synoptische situatie:

Aan de westflank van een rug wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een NNW-ZZO georiënteerde occlusie boven het noorden van de FIR trekt gedurende de ochtend noordoostwaarts richting Denemarken. Een complex lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland ligt de komende 48u vrijwel stationair. Een bijbehorend warmtefront passeert vanmiddag ons land. Het koufront bereikt pas tegen middernacht het westen en trekt in de nacht naar zondag oostwaarts over het land. Een bovenluchttrog loopt gedurende vanmiddag en -avond op het koufront in. Na de koufrontpassage wordt met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd waarin zondagnacht en -ochtend een ondiepe grondtrog van west naar oost trekt. Zondagmiddag en avond bereikt een trekrug het westen van het land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Boven de westelijke Noordzee zien we in HAP1/Hirlam St, die daar werkelijkheid ook zit. EC en Ha40 onderschatten dit. Op nadering van het warmtefront zien we ook in de overige modellen een toename van de kans op St boven de westelijke Noordzee, dit honoreren we. De op het koufront en de warme sector inlopende hoogtetrog zorgt vanmiddag en -avond door PVA voor stijgbewegingen aan de voorzijde. Dit zorgt voor verdere destabilisatie op hoogte en voor activatie van de buiige neerslag in de warme sector en op het koufront. EC laat zondagavond een laagje ontstaan dat over de Wadden en de noordwestelijke kustprovincies noordoostwaarts trekt, met daarbij een klein windveld, dit is voorlopig een aandachtspunt. Hirlam berekent een laagje in het koufront met een fors windveld aan de zuidflank boven land op passage van het koufront, dit is een uitbijter die we eerder nog niet gezien hebben. Voorlopig houden we de lijn van EC/Harm aan. De grondtrog op zondag wordt vooral in HAP1/Ha40 beschreven en is terug te zien in de buiigheid, die overigens deels mist in HIR/EC. We noemen de kans op buien bij de grondtrog.

Wind(stoten):

Vandaag in de warme sector boven de westelijke Noordzee een 6 Bft. Nabij het kleinschalige laagje in EC ook een gebied met 6 Bft dat over de Wadden noordoostwaarts trekt, voorlopig een aandachtspunt. In Hirlam ook dieper landinwaarts een groter gebied met uitschieters 28-34 kn, voorlopig verwerpen we dit, zie modelbeoordeling. Bij buien op het koufront met name in het westen kans op uitschieters tot ca. 34 kn. Primaire bijdrage aan de windstoten moet vooral van precipitation loading en uitwisseling van impuls komen (afkoeling door verdamping lijkt gezien de vochtige profielen uitgesloten). Op doorkomst van het koufront is een klein gebied te zien met ca. 40-45 kn wind op 3000 vt (zie uitvoer van Hir/Harm in MWS), dit kan de lokale uitschieters verklaren.

Bewolking:

Nabij de occlusie op de Noordzee lokaal St, zie ook modelbeoordeling. Elders Sc/Ac. Op nadering van het warmtefront boven de westelijke Noordzee toenemende kans op St, zie ook modelbeoordeling. Vandaag overdag op nadering van het warmtefront Sc/Ac. In de warme sector Cu/Sc, TCu en later ook Cb's toppen FL080, in de middag en avond tot rond FL200/-25C. Op het koufront Cu/Sc/Cb, toppen FL270/-40C. Achter het koufront Cu/Cb en later Tcu, toppen FL200/-20C, later tot FL070.

Zicht:

Goed zicht, alleen in neerslag lopen de zichten terug. Vanochtend in een opklaring nog kortdurend kans op een mistbank of nevel. In de nacht naar zondag kans op nevel.

Neerslag:

Op passage van het warmtefront af en toe (lichte) regen. In de warme sector gaat de aanvankelijk voornamelijke stratiforme regen in de loop van de middag en avond meer over in een buiig convectief karakter, deels door dagelijkse gang en later door de inlopende hoogtetrog. Op het koufront en in een zone voor het koufront uit activerende neerslag en toenemende kans op enkele stevige buien met kans op onweer. De buien nabij het koufront bevinden zich in een regime met een CAPE van 400-700 J/kg in het westen tot 700-1000 J/kg in het oosten (indien genoeg opwarming plaats kan vinden). De effectieve schering op de buien in een zone voor het koufront uit bedraagt ca. 30 kn, in het (zuid)oosten lokaal iets meer, bij het koufront enkele kn minder. De convectieve modus is multicel, in het oosten in de warme lucht mogelijk beter georganiseerd. Neerslagsom komt zaterdag op de meeste plaatsen uit tussen de 5-10 mm, daar waar de pittige buien vallen kan lokaal tot ca. 20 mm vallen.

Temperatuur:

-

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten