Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

18-06-2020 04:49 | KNMI | m.b.t. 18-06-2020 t/m 19-06-2020

Valid: 2020-06-18 04:49:01 - 2020-06-19 24:00:00
Issued: 18-06-2020, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een vore boven het rivierengebied trekt langzaam noordwaarts, ligt in de ochtend boven het noorden en bereikt de Noordzee in de middag. Noord van de vore is de stroming noordoostelijk, zuid daarvan westelijk. In de vore is sprake van een neerslagzone die de kenmerken heeft van een occlusie (tijd-hoogtediagrammen). In de vore is tevens een kleine lagedrukkern aanwezig ter hoogte van de zuidwestkust die noordwestwaarts koerst. Op hoogte is er sprake van een hoogtelaag boven Het Kanaal dat geleidelijk opvullend richting Ierland koerst, vrijdagochtend is er boven het noorden van Frankrijk dan nog sprake van een hoogtetrog die vrijdagavond boven het zuiden van Nederland komt te liggen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunten zijn de neerslag bij en noord van de vore en de grenslaagcondities vandaag en komende nacht. De positie van de neerslagzone zit redelijk eenduidig in de modellen, maar ligt in vergelijking met de actualiteit in de meeste gevallen net iets te zuidelijk. Qua grenslaagbewolking bij de vore stemmen de modellen redelijk overeen. Echter, HAP1 slaat de plank in het noordwestelijke FIR gedeelte mis met uitgebreide mistgebieden die daar momenteel niet aanwezig zijn. De overige modellen stemmen beter overeen. Komende nacht spelen grenslaagcondities ook een rol waarbij mistbanken zich vrij gemakkelijk kunnen vormen gezien de hoeveelheid vocht en de lage windsnelheid. In het noorden lijkt de kans kleiner aangezien de bewolking behorende bij de occlusie vrij laat wegtrekt.

Wind(stoten):

Komende dagen bij de buien die zich ontwikkelen mogelijk windstoten van ca. 25 kn.

Bewolking:

De stratusbewolking die de afgelopen dagen aanwezig was boven het noordelijke FIR gebied heeft zich nu beperkt tot een zone die tegen de Engelse oostkust aanligt. Ook bij de occlusie is stratusbewolking aanwezig die overdag lift wegens dagelijkse gang. Daarnaast is er vooral noord van de vore nog sprake van een onstabiele component met enkele Cb's (toppen ca. FL200). Vanmiddag in het zuiden en midden Cb's met toppen FL150/200. Deze buien worden door dagelijkse gang getriggerd. Ook de naderende hoogtetrog (en daarmee de langzaam kouder wordende bovenlucht) hebben invloed. Vrijdag is er sprake van een soortgelijke setting met dagelijkse gang buien. Wegens de nog iets koudere bovenlucht kunnen de toppen van de buien hoger komen (FL200/250).

Zicht:

Bij de vore, en in de neerslag noord van de vore matig tot slecht. In de nacht naar vrijdag kunnen er in het midden en zuiden van het land vrij gemakkelijk mistbanken ontstaan.

Neerslag:

Bij de vore nu vooral stratiforme neerslag. Noord daarvan nog enkele ingebedde buien in een regime met CAPE waarden van 500-1000 J/kg en ca. 15 kn schering. De buiige component wordt geleidelijk steeds minder. Op dagelijkse gang zou de neerslag bij de vore in het uiterste noordoosten nog wat op kunnen leven. CAPE waarden bij de buien vandaag overdag liggen tussen 500 en 1000 J/kg, schering 20-30 kn. Multicell regime. CAPE waarden bij de buien van vrijdag liggen een fractie hoger, schering juist een fractie minder. Overigens is de bovenlucht wat droger waardoor entrainment een rol zal spelen. Onweer is op beide dagen mogelijk (INDECS rond 50%).

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten