Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

16-06-2020 05:38 | KNMI | m.b.t. 16-06-2020 t/m 17-06-2020

Valid: 2020-06-16 05:38:42 - 2020-06-17 24:00:00
Issued: 16-06-2020, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag op 500 hPa ten zuiden van Ierland trekt zuidoostwaarts en bereikt in de loop van woensdag Bretagne, waar het vrijwel stationair wordt. De hoogtestroming is en blijft zwak zuidoostelijk. In de grenslaag bevindt zich de gehele periode een OZO-WNW georiënteerde occlusie boven het noordoosten. Deze blijft hier vrijwel stationair liggen, maar wordt geleidelijk zwakker door een diffluente stroming. Aan de grond verplaatst een complex, vlak laag met meerdere kernen boven en bij de Britse Eilanden zich via Engeland naar West-Europa en vult daarbij op, waarbij zich boven het continent enkele kleinschalige thermische lagedrukgebieden kunnen ontwikkelen. Woensdag vormt zich gedurende de dag een vore boven het zuid(oost)en.

Modelbeoordeling:

De St op de noordelijke helft van de Noordzee en in de noordelijke kustgebieden zit vrij goed in de Harmonie uitvoer, waarbij de HA40 er het beste op zit, in de overige modellen zien we de gebruikelijke afwijkingen. De neerslag boven het midden van het land zit goed in Hirlam, en in mindere mate EC. Deze neerslagband moet de komende uren langzaam in activiteit afnemen. Boven de zuidelijke helft laten de Harmonies nog enkele buien ontstaan aan het einde van de nacht.Gezien de potentieel onstabiele opbouw en de inzaaiing door hoge bewolking behoort dit tot de mogelijkheden. De convectieve patronen voor dinsdag komen redelijk goed overeen in de modellen, het zwaartepunt ligt boven het zuiden en zuidwesten. In de nacht naar woensdag laten de harmonies op de occlusie activatie van buiigheid zien boven het noordoosten, HIR/EC doen dit niet, terwijl deze modellen wel een potentieel onstabielere opbouw hebben. Dit is voorlopig een aandachtspunt. Woensdagmiddag lijkt wat convectie betreft wat actiever te worden, waarbij de modellen v.w.b. de locatie nog enigszins springen, duidelijk is wel dat de grootste activiteit zich vooral boven het zuiden nabij de vore zal concentreren. Ook bij de occlusie in het noordoosten zien we in de diverse modellen signaal op convectie.

Wind(stoten):

Bij buien kans op windstoten tot 20 kn, op woensdag 25-30 kn.

Bewolking:

Boven de noordelijke helft van de Noordzee St, vanochtend ook in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied. Overdag lost deze St boven land weer op. Nabij de occlusie Sc/Ac. Ten zuiden van de occlusie Ac/Ci. Overdag bij buien Cb's met toppen tot FL200, in het zuiden tot ca. FL250. De buien op woensdag zijn dieper onstabiel en hebben toppen tot lokaal FL380.

Zicht:

Afgezien van zichtverminderingen door neerslag is er in de nachten lokaal kans op nevel en een mistbank. In de nacht naar woensdag in alle Harmonie uitvoer een sterk signaal voor mist in het ZW en NO-O, in de EC/HIR uitvoer alleen in het zuidwesten. Als er veel neerslag gevallen is, is de kans op mistbanken groot.

Neerslag:

Zie ook modelbeoordeling. De convectieve signalen voor dinsdagochtend zijn gering, maar niet geheel uitgesloten. Dinsdag overdag CAPE-waarden rond 1000 J/kg, effectieve schering 10-20 kn. Duidelijke forcering ontbreekt en moet komen van kleinschalige convergentie, zeewind en na het ontstaan van de buien op outflow-boundaries. Convectiemodus is Pulse, in het zuidwesten waar de 'meeste' schering aanwezig is tot Multicel. In de Harmonie uitvoer zien we lokaal grote regenintensiteiten van 20+ mm/u. Cumulatief zou er in de Harmonie uitvoer zeer lokaal meer dan 40 mm kunnen vallen vandaag. Met deze CAPE-waarden is hagel ook goed mogelijk (we verwachten wel < 2 cm). Woensdag overdag zijn de CAPE-waarden duidelijk hoger met 1000-1500 J/kg en boven het zuiden lokaal 1500-2000 J/kg. Hagel rond 2 cm of groter is met dit soort waarden niet uitgesloten. Forcering is op woensdag wat duidelijker; nabij de vore, maar ook op woensdag ontstaan er op outflow-boundaries opnieuw buien. De convectie modus is met iets meer schering (15-25 kn) multicel/puls. Ook op woensdag valt er door de lage treksnelheid lokaal 20-40 mm, naar het noorden 10-20 mm.

Temperatuur:

In opklaringen wat meer dagelijkse gang dan in de uitvoer.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten