Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

13-06-2020 12:23 | KNMI | m.b.t. 13-06-2020 t/m 14-06-2020

Valid: 2020-06-13 12:23:04 - 2020-06-14 24:00:00
Issued: 13-06-2020, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied bij Bretagne trekt geleidelijk naar Ierland. Restanten van een bijbehorende occlusie liggen vanmiddag boven het noordoosten, in een NW-ZO georiënteerde frontale vore. Bij deze vore ontstaan vanmiddag en vanavond enkele stevige onweersbuien. Boven Duitsland ligt een warmtefront dat de komende 36 uur langzaam retrograad naar het uiterste noordoosten van ons land beweegt. Op zondag komt er in de onderste niveaus een duidelijkere noordwestelijke stroming op gang, op hoogte blijft de stroming zuidoostelijk. Zondag overdag zien we een nieuwe WNW-OZO georiënteerde convergentielijn ontstaan boven het midden, waarop ook buien zouden kunnen ontstaan.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt zijn de stevige onweersbuien in het noordoosten vanaf vanmiddag, op zondag vooral vanaf enige hoogte en getriggerd door het naderende warmtefront. De modellen vertonen vooral komende nacht verschillen, waarbij Hirlam en EC de buiigheid laten aanhouden/opleven. Zondag overdag laten vooral de Harmonies buien ontstaan op de nieuwe WNW-OZO georiënteerde convergentielijn boven het midden. Ander aandachtspunt is de grenslaag. Op de Noordzee, ongeveer ten noorden van 53.5N, mist en stratus, die redelijk door HAP2 wordt weergegeven. HAP1 is te uitgebreid hiermee. Deze mist/stratus kan zich later vandaag en ook op zondag zuidwaarts uitbreiden. Wat de grenslaag betreft volgen we HAP2 in grote lijnen.

Wind(stoten):

Zware windstoten lijken nog niet zo aan de orde. Het is tamelijk vochtig, er staat weinig wind op hoogte en ook de Harmonies berekenen boven Nederland niet meer dan 30-35 knopen en dan ook nog zeer lokaal. Alleen echt een stuk noordoost van Nederland zien we vanavond zware windstoten in de Harmonies, wat natuurlijk wel mogelijk is vanwege zware neerslag.

Bewolking:

Mist en St ten noorden van ons land, later vandaag en op zondag langzaam zuidwaarts uitbreidend. HAP2 redelijk aan te houden.

Zicht:

Mist ten noorden van ons land, later vandaag en op zondag langzaam zuidwaarts uitbreidend. HAP2 redelijk aan te houden. Komende nacht boven land op veel plaatsen nevel en vooral in de noordelijke helft ook mist(banken), zondagochtend oplossend.

Neerslag:

Hoge SBCAPE in het noordoosten, vanmiddag 1.5-2.0 kJ/kg, vanavond 2.0-2.5 kJ/kg, zowel in Hirlam als HAP2. EC MLCAPE 1.0-1.5 kJ/kg. De 0-6 km schering bedraagt zo'n 30-35 knopen, dus er zal sprake zijn van organisatie van de buien in multicell clusters. Voor de CAPE x SHEAR (even uitgaand van de SBCAPE) betekent dit waardes van 60-70. Dit zijn waardes waarbij lokaal grote hagel realistisch is. De 700 hPa wind daarbij ligt rond de 10 knopen bij een waterinhoud van ca. 35 mm, ook komt Harmonie vooral boven Duitsland met lokaal > 20 mm per uur. Dit betekent dat lokaal > 50 mm/uur ook mogelijk is, maar dat de kans daarop nog niet bijzonder groot is. Neerslagsommen in EC vandaag regionaal 10-20 mm in het noordoosten en mogelijk ook het uiterste oosten, op zondag 20-40 mm. Dit is zeker mogelijk en lokaal kunnen de neerslagsommen nog hoger uitvallen. In de rest van het land waarschijnlijk beduidend minder neerslag, maar op de nieuwe convergentielijn van zondag overdag mogelijk opnieuw enkele forse lokale buien. Erg veel windschering en CAPE lijken hierop niet te zitten, maar onweer is zeker mogelijk. De hagelkans is duidelijk wat kleiner bij deze buien.

Temperatuur:

Vandaag 22-27°C, zondag iets koeler door de (noord)westenwind en ook wat meer bewolking.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag

Sluiten