Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

11-06-2020 19:17 | KNMI | m.b.t. 11-06-2020 t/m 12-06-2020

Valid: 2020-06-11 19:17:08 - 2020-06-12 24:00:00
Issued: 11-06-2020, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied net west van Bretagne trekt naar de Golf van Biskaje. Vanaf de nacht naar vrijdag trekt dit laag weer langzaam noordwaarts en vrijdagavond wordt een positie net zuid van Bretagne bereikt. Rondom dit laag is een occlusie gedraaid die vrijdagavond het zuidwesten bereikt. Als gevolg hiervan wordt een uitloper van een hoog tussen IJsland en Noorwegen boven ons land vlakker en trekt een occluderend frontaal systeem retrograad net ten noorden van ons land westwaarts en komt vrijdag steeds noordelijker te liggen.

Modelbeoordeling:

De positie van de occlusie is in alle modellen nagenoeg gelijk en komt ook in grote lijnen overeen met de actuele positie (herkenbaar in lage bewolking, neerslag). Aandachtspunt is in de stratus, vooral bij de occlusie. Alle modellen geven deze nu weer en deze lijkt pas in de loop van morgenochtend verder naar het noorden te bewegen. In de loop van morgenmiddag verlaat de stratus ook het FIR gedeelte boven de Noordzee. In de loop van de komende nacht kan ten zuiden van het front (waar opklaringen zijn) stratus en/of lokaal (grond)mist ontstaan, hoe noordelijker hoe groter de kans op mist (minder wind). Op de vanuit het zuiden indraaiende occlusie kunnen vrijdagavond enkele buien tot ontwikkeling komen nabij Zeeland (vooral indicatie Harmonie), hagel, onweer en windstoten zijn dan mogelijk. Zou tot code geel kunnen leiden. Dichterbij de occlusie kunnen de buien meer organisatiegraad vertonen (meer schering) en is de kans op (zware) windstoten en hagel ook wat groter. Aangezien de buien laat op de avond komen is de dan aanwezige inversie een beperkende factor m.b.t. windstoten.

Wind(stoten):

Bij de buien van vrijdagavond zien we de eerste signalen voor windstoten tot circa 40 kn.

Bewolking:

Bij de occlusie St, vooral aan de zuidrand en in het gebied met de meeste regen ook beneden 500 vt. De St is mogelijk hardnekkig en daar waar deze overdag oplost zal weer St ontstaan in de nacht naar vrijdag. Naarmate de occlusie meer noordelijker komt te liggen neemt de kans op St af, ook boven zee. Nabij de occlusie van vrijdagavond geleidelijk meer georganiseerde CB's.

Zicht:

Zichtverminderingen zullen vooral komen a.g.v. regen of buien. In de nacht naar vrijdag opklaringen, dan lokaal kans op een (grond)mistbank.

Neerslag:

Bij de occlusie regen en motregen. De meeste activiteit zit aan de voorzijde, waar de occlusie een kromming heeft. Nabij de occlusie van vrijdagavond buien, met onweer en hagel. CAPE 1000+ J/kg, schering als buien vanaf de grond ontstaan 30+ kn. Goede organisatie. Buien zullen ook ontstaan op outflow van eerder ontstane buien.

Temperatuur:

Vrijdag loopt het kwik in het zuidoosten en oosten op naar lokaal 29°C.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten