23/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

06-06-2020 16:44 | KNMI | m.b.t. 06-06-2020

Valid: 2020-06-06 16:44:15 - 2020-06-07 24:00:00
Issued: 06-06-2020, forecaster: schaikm

Synoptische situatie:

Een hoogtelaag met bijbehorende koude lucht (T rond -27 graden Celsius) ligt net ten noorden van East-Anglia en trekt in de nacht en vroege ochtend oostwaarts over het noorden van het land om vervolgens verder naar Denemarken te trekken. Het hoogtelaag komt aan de grond tot uitdrukking in de vorm van een kleinschalig laagje dat dezelfde positie en koers volgt, maar wel langzaam wat opvult. Een bijbehorende ingedraaide occlusie ligt NNO-ZZW georiënteerd boven het uiterste noordwesten en trekt in de avond en nacht in activiteit afnemend oostwaarts over het land. Aan de westzijde van het hoogtelaag trekt op zondag met een noord tot noordwestelijke bovenstroming een kleinschalige storing met occlusierestanten over de Noordzee zuidwaarts en volgt zondagavond ongeveer dezelfde baan als het vorige laag over het noorden van Nederland.

Modelbeoordeling:

Modellen stemmen redelijk overeen v.w.b. de positie van het kleinschalige laagje bij de Engelse oostkust. Alleen de kerndruk in Hirlam is momenteel een fractie te hoog in vergelijking met de actuele druk. Ook de koers van het vlakke laagje dat morgen over het land trekt wordt redelijk eenduidig weergegeven door de modellen.

Wind(stoten):

Momenteel 7 Bft aan de westkust en op het IJsselmeer en langs de zuidwestkust aanvankelijk mogelijk 8 Bft. In de loop van de avond en nacht overal afnemend naar 6 Bft. De uitschieters halen aan de kust nog maximaal 40 kn, landinwaarts ca 30 kn.

Bewolking:

Voor de occlusie uit Cu bewolking. Nabij de occlusie vooral Sc bewolking en een convectieve component met enkele TCu's (toppen rond 8000 vt). Nabij de kern van het laagje kan boven land komende nacht wat lage Sc of St voorkomen (indicatie HAP1, HA40). Na passage van de occlusie wegens de koudere bovenlucht (naderende hoogtelaag) toenemende kans op Cb's, zeker rondom het grondlaagje waar de koudste bovenlucht aanwezig is en geclusterde Cb's voor kunnen komen. Toppen van de Cb's liggen tussen FL200 en FL250. Met het wegtrekken van het laagje neemt de onstabiliteitsdiepte weer af en kan er hooguit nog een enkele TCu voorkomen met toppen rond 8000 vt, bij de occlusierestanten rondom het laagje voor morgen is ook Sc en lokaal mogelijk St.

Zicht:

De zichten bij de occlusie lopen in neerslag wat terug tot ca. 10 km. In de buien lopen de zichten verder terug naar 5-8 km, in een bui met onweer mogelijk 3-5 km.

Neerslag:

Bij de ingedraaide occlusie vooral stratiforme neerslag. Daarna op nadering van hoogtelaag en grondlaagje enkele buien die zich vooral in de kustgebieden bevinden. Bij het laagje zelf zijn geclusterde buien mogelijk. Aangezien het laagje in de nacht en vroege ochtend over het noorden van het land trekt zal er boven land niet zozeer activatie plaatsvinden, het IJsselmeer daarentegen is ca. 16 graden Celsius waardoor de buien daar wel kunnen activeren. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en hagel. Cape waarden liggen tussen 200 en 400 J/kg, nabij het laagje 400-700 J/kg, effectieve schering is gering, veelal minder dan 15 kn. Indecs komt met onweerskansen rond het laag die uiteenlopen van 30-60%. Met het wegtrekken van het laagje afnemende buiigheid.

Temperatuur:

Weinig bijzonderheden.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten