Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

23-05-2020 05:17 | KNMI | m.b.t. 23-05-2020 t/m 24-05-2020

Valid: 2020-05-23 05:17:39 - 2020-05-24 24:00:00
Issued: 23-05-2020, forecaster: debie
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied, noord van Schotland, trekt opvullend noordoostwaarts en ligt zondag 12 UTC boven Noorwegen. Rond dit laag wordt boven ons land met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Een kortgolvige hoogtetrog zorgt vanochtend voor golfvorming in een gisteren gepasseerde koufront, waarbij het zuidoosten mogelijk nog onder de frontale kap van deze golf terecht komt. Mogelijk leidt de hoogtetrog vanochtend ook tot een opleving van buien in het noordoosten. Vanavond passeert een volgende kortgolvige trog, waarop de buienkans opleeft. Zondag bouwt zich boven Ierland een hoogterug op, aan de grond verplaatst het hoog zich naar Bretagne. De stroming draait hierdoor zondag overdag naar noordwest. In deze stroming trekt een warmtefront-afloper (Detached Warmfront), behorende bij een laag west van IJsland over de noordelijke helft van het land.

Modelbeoordeling:

Alleen Hirlam12 komt iets minder overtuigend met neerslag boven het zuiden van Limburg, EC heeft nog een zwakker signaal, terwijl de Harmonies niets berekenen. Mogelijk heeft Hirlam de begrenzing van de neerslag iets te noordwestelijk vanwege het gebrek aan verdamping. De buien, vanochtend in het noordoosten, laten vooral HAP1 en Hirlam zien, overige modellen berekenen het meer boven Duitsland. In de verwachting wordt een kans hierop genoemd. Op passage van de koudste bovenlucht laten alle modellen het convectieve signaal ietwat opleven in de avond.

Wind(stoten):

ZW-W 6 aan zee, vanmiddag in het zuidwestelijk kustgebied af en toe 7. Verder vandaag boven land een sterk vlagerige wind, door een combinatie van kou-advectie en instraling. Op uitgebreide schaal uitschieters van 30 knopen of iets daarboven, in het westen soms boven 35 knopen.

Bewolking:

Zaterdagochtend in het noordoosten bij de trog CB's met toppen tot FL150, lokaal tot FL200. Zondag cumuliforme bewolking, maar geleidelijk middelbare bewolking van het Detached Warmfront (warmtefront-afloper).

Zicht:

Geen bijzonderheden.

Neerslag:

Vanochtend in Zuid-Limburg mogelijk wat regen vanuit middelbare bewolking; Hirlam is hier voortdurend wat actiever mee dan EC, de Harmonies houden het ten zuidoosten van ons land. In het noordoosten vanochtend kans op een bui (eerste hoogtetrog), vanavond op wat meer plekken een bui als de koudste bovenlucht overtrekt. CAPE waarden zijn vanochtend 200-400 J/kg. Schering is in de ochtend in het noordoosten nog 20-30 kn (multi-cel), in de avond 15-20 knopen. Zondag tijdens het overtrekken van het Det WF vooral regen in het noorden midden van het land. het zuiden blijft waarschijnlijk droog.

Temperatuur:

-

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten