Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

21-05-2020 04:59 | KNMI | m.b.t. 21-05-2020 t/m 22-05-2020

Valid: 2020-05-21 04:59:02 - 2020-05-22 24:00:00
Issued: 21-05-2020, forecaster: debie

Synoptische situatie:

Het centrum van een hogedrukgebied ligt vrijwel stationair boven de Oostzee. Ons gehele aandachtsgebied bevindt zich in een warme sector met een zuidelijke aanvoer van warme lucht. Een koufront nadert vandaag het westen van de FIR, maar bereikt ons land niet. Komende nacht wordt het front als warmtefront opgetild. Tevens nadert er een tweede koufront, behorend bij een diep laag nabij de Britse Eilanden. Vanmiddag ontstaat een vore boven het westen van het land die langzaam oostwaarts over ons land trekt. Boven land blijft de bovenstroming min of meer anticyclonaal met stabiliteit tot gevolg. In de eerste helft van vrijdagmiddag wordt het tweede koufront boven het westen verwacht, er vooruit ontstaat een thermische vore. Na passage van het koufront wordt met een stevige westelijke stroming drogere en koelere polaire lucht aangevoerd .

Modelbeoordeling:

Aandachtspunten: 1) Oostelijke FIR advectieve mist/lage bewolking . 2) Convectie vanaf middelbaar niveau op zee op nadering van de hoogtetrog en in de nabijheid van het eerste koufront icm voorafgaande ThetaW-tong 3) Convectie vanaf de grond in het zuidwesten a.g.v. convergentie op de vore, is in alle modellen verdwenen, maar gezien de CAPE en de progtemps van EHFS wordt een bui nog steeds niet uitgesloten. Vraag is of Cu/TCu's kunnen doorgroeien naar Cb stadium (droge mid-levels) 4) (Buiige) neerslag nabij het warmtefront dat vrijdag wordt opgetild, met name Hirlam en EC berekenen significante hoeveelheid neerslag. De nieuwe Harmonies berekenen nu i.t.t. hun voorgangers met name in het noordoosten regen. 5) De convectie vanaf de grond op de vore vrijdagochtend/middag lijkt vooral boven Duitsland plaats te gaan vinden, maar is een aandachtspunt

Wind(stoten):

Bij convectie vanaf middelbaar niveau boven zee windstoten ordegrootte 30 kn. Bij mogelijke convectie (vanaf de grond) boven het zuidwesten a.g.v. verdamping (droge grenslaag) eveneens kans op windstoten orde 30 kn. Na koufrontpassage op vrijdag aan zee windkracht 6 mogelijk 7 Bft (met name in de HAP1 en Hirlam harde wind)

Bewolking:

In de Duitse Bocht ST velden beneden 500 voet, blijft hardnekkig aanwezig. Vandaag overdag wat velden Ci, schijnt de zon goed door heen. Nabij het zwakke front, maar vooral a.g.v. de naderende hoogtetrog velden middelbare bewolking met op zee enkele ingebedde buien met een basis van ca. 5000-8000 vt, toppen FL250-300. In het zuidwesten bij de vore kans op Cb's vanaf de grond met toppen FL350, maar het kan even goed gaan om enkele Tcu's met toppen tot FL120. Rond 4-5 km bevindt zich een zeer droge laag. Vooral bij en achter het warmtefront dat wordt opgetild vrijdag weer mistkansen op zee tot dat het tweede koufront 's middags doorkomt. Bij het koufront enkele hoge Sc en middelbare bewolking, er vooruit in de vore in het noordoosten en oosten nog wel kans op een Cb met toppen FL150, in het worst-case scenario FL350.

Zicht:

Het noordoosten van de FIR blijft aanhoudend gevoelig voor mist. Ook bij en achter het opgetilde warmtefront mistkansen boven zee.

Neerslag:

1) Convectie boven zee a.g.v. inkomende hoogtetrog en MuCape in de orde 400-700 J/Kg, duidelijke onweerssignalen in de modellen en niet-significante windstoten, hoge basis. Echter, een deel ontstaat vanaf de grond boven East-Anglia en schuift vervolgens deactiverend de Noordzee op. Alle modellen komen met neerslag, enkele multicells. 2) Convectie vanaf de grond later vandaag in het zuidwesten. SbCape orde 1000 J/Kg, 0-6 km schering 40 kn (maar in de onderste 3 km staat niet al te veel schering). De belangrijkste vraag is of de droge laag rond 4-5 km Tcu's ervan beletten door te schieten naar het Cb-stadium. De laatste modelruns laten geen neerslag meer zien. Aandachtspunt is dan meteen ook windstoten (verdamping) in de droge grenslaag. 3) Forse neerslagsignaal bij het opgetilde warmtefront in Hirlam en EC. Harmonies alleen neerslag in het noordoosten. 4) Vrijdag convectie vanaf de grond in de vore voor passage koufront. KEPS geeft voor het oosten grote kans op >500 J/Kg Cape. Mocht de vore/koufront trager doorkomen dan kan i.c.m. forse windschering (zowel 0-3 als 0-6 km) goed georganiseerde convectie ontstaan. Die kans lijkt momenteel klein. 5) Neerslag bij koufront, hooguit wat lichte regen uit hoge Sc-velden.

Temperatuur:

In het zuidoosten lokaal Tx tot 28 graden. Vrijdag voor passage van de vore nog Tx 25-27 in het oosten.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten