29/03/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance & weerkaartjes

02-05-2020 05:38 | KNMI | m.b.t. 02-05-2020 t/m 03-05-2020

Valid: 2020-05-02 05:38:45 - 2020-05-03 24:00:00
Issued: 2020-05-02 05:38:45, forecaster: homan

Synoptische situatie:

Een sturend hoogtelaag bij Denemarken beweegt langzaam oostwaarts en trekt via de zuidpunt van Zweden oostwaarts richting de Oostzee, alwaar het op zondag opvult. Met een westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een tweede hoogtelaag boven Engelse oostkust is gevuld met koude lucht en trekt vanochtend over ons land oostwaarts. In de middag trekt er een zwakke trekrug over ons land oostwaarts. Een derde hoogtelaag net ten oosten van Schotland vandaag zuidoostwaarts richting de Duitse Bocht, alwaar het geleidelijk opvult. In de nacht naar zondag trekt dit nog als hoogtetrog over het noordoosten van het land. Een om dit laag heen gedraaide occlusie beweegt in de nacht naar zondag over ons land heen zuidoostwaarts. Zondag overdag breidt van het westen uit geleidelijk een zadelgebied uit over onze omgeving. We blijven in de maritiem polaire lucht maar de westelijke stroming neemt steeds verder in kracht af.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de diverse modellen eenduidig beschreven. De neerslag is overwegend convectief van aard en het karakter van de buien wordt door de Harmoniemodellen uiteraard het meest realistisch weergegeven. Qua bewolking laat Hirlam in de nacht naar zondag boven het noordoosten van het land een gebied met lage stratus ontstaan. De overige modellen komen slechts af en toe met wat stratus, we volgen voorlopig deze laatste optie.

Wind(stoten):

In de wat fellere buien nog uitschieters tot ca. 35 kn. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de polaire lucht veelal cumuliforme bewolking met op nadering van het hoogtelaag steeds meer Cb's, actueel toppen tot ca. FL200. In de loop van de ochtend gaat de dagelijkse gang ook weer meewerken, de tophoogten zullen nog wat hoger komen, tot ca. FL240. A.g.v. de zwakke trekrug verdwijnen de Cb's in de loop van de middag en blijven er slechts wat ondiepe cumuli over. Later in de avond en vooral in de nacht naar zondag een mengeling van convectieve en stratiforme bewolking op passage van de occlusie, behorende bij het derde hoogtelaag. Cb-toppen dan aanvankelijk nog tot maximaal FL200, maar de onstabiliteitsdiepte neemt geleidelijk af. We zien bovendien een iets sterker signaal op stratus, zowel boven land als boven zee. Zondag overdag op dagelijkse gang vorming van Cu/TCu, tophoogte nog net tot FL100. Boven de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee blijft nog lang vrij veel stratiforme bewolking aanwezig.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities. In buien matige zichten, in een intensievere bui mogelijk even slecht. In de nacht naar zondag lokaal mogelijk nevel.

Neerslag:

Actueel van het westen uit toenemende buiigheid op nadering van het tweede hoogtelaag, lokaal wordt al onweer waargenomen, ook korrelhagel lijkt waarschijnlijk. CAPE tijdelijk toenemend naar 400-700 J/kg en een schering van ca. 25 kn. De convectiemodus zal derhalve multicell zijn. Vanaf het begin van de middag wordt het van het westen uit droog en de laatste buien verlaten het oosten van het land halverwege de middag. Later in de avond verschijnen er enkele lichte buien in het westen van de FIR en trekken in de nacht over het midden en noorden van het land, de CAPE is met 100-200 J/kg een stuk minder. Ook overdag zien we nog enkele geïsoleerde buien, dan met een CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten