Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

30-04-2020 05:34 | KNMI | m.b.t. 30-04-2020 t/m 01-05-2020

Valid: 2020-04-30 05:34:01 - 2020-05-01 24:00:00
Issued: 2020-04-30 05:34:01, forecaster: zwagers

Synoptische situatie:

Een frontaal systeem (CAD) trekt in de ochtend van zuidwest naar noordoost over het land en is gekoppeld aan een secundair laagje net zuid van Ierland. Na passage bereikt koudere bovenlucht (gekoppeld aan een bovenluchtlaag boven de Britse Eilanden) ons land. De neerslag bij de daaropvolgende passerende occlusierestanten donderdagavond en in de nacht naar vrijdag zullen dan ook voornamelijk buiig van karakter zijn. Het sturende laag is in de tussentijd in oostwaartse richting opgeschoven en ligt vrijdagmiddag net noord van ons luchtruim, waar het de rest van de dag blijft liggen.

Modelbeoordeling:

Modellen lopen vrij goed in de pas met elkaar vwb de passage van de storingen en de positie van de lagedrukkernen. St-signalen zijn vooral aanwezig nabij de lagedrukkernen boven de Noordzee en dan het meest uitgesproken in de Harmonies. Signalen boven land nabij de passerende storingen zijn minimaal.

Wind(stoten):

Van tijd tot tijd 6 Bft te staan in de kustdistricten en boven het IJsselmeer. Op passage van de CAD en occlusierestanten neemt de wind even toe en wordt dan wat vlagerig. Modellen komen dan met name boven zee en een enkele boven land met zware windstoten.

Bewolking:

Nabij de CAD Sc, zeer lokaal mogelijk een verscholen Cb. Na passage van de CAD wordt de opbouw duidelijk onstabiel, maar is de lucht in eerste instantie te droog. Nabij de occlusierestanten van donderdagavond enkele Cb's, met toppen tot FL250. Aan de zuidflank van het lagedrukgebied boven de Noordzee blijven van tijd tot tijd Cb's aanwezig, toppen FL250.

Zicht:

Goed, in neerslag matig, lokaal slecht.

Neerslag:

Nabij de CAD regen, soms wat buiig van karakter. Nabij de occlusierestanten buien, mogelijk met onweer. Onweerskansen nemen toe naar waardes tussen 30-70%. Capewaardes veelal tussen 400-700 J/kg, effectieve schering neemt toe, tot waardes rond 35 kn. Goed ontwikkelde multicells zijn mogelijk. Dit blijft vrijdag hetzelfde, maar soms met minder schering.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Tags: Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten