Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

03-03-2020 11:22 | KNMI | m.b.t. 03-03-2020 t/m 04-03-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 04 maart 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een sturend laag met diverse kernen ligt in de buurt van Schotland. Aan de zuidflank hiervan staat een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. In de ochtend passeert een vlakke rug. Na passage van de rug wordt de stroming cyclonaal. Vanmiddag passeert een hoogtetrog, deze verlaat in de avond het oosten. Aan de grond passeert in de nacht en ochtend een zwakke trog van west naar oost, met daarin restanten van de occlusie die momenteel van Schotland naar IJsland ligt. In de bovenlucht wordt de stroming dan steeds meer anticyclonaal, waardoor de activiteit van de neerslag in de loop van de avond en nacht minder wordt. In de middag nadert van het westen uit een ZO-NW georiënteerde rug. Deze passeert woensdagavond. Van het westen uit nadert vervolgens een occlusie, behorend bij een laag dat 00 UTC het zuiden van Engeland bereikt. Op nadering van dit systeem draait de stroming naar zuid.

Modelbeoordeling:
Van belang is de bewolkingsgraad en afkoeling van het wegdek vannacht tijdens passage van de rug. Het wegdekmodel komt op een enkele plek tot onder het vriespunt. Topp van HAP1 en HAP3 zijn een fractie lager. Bovendien zien we vaak dat er iets meer ontkoppeling optreedt bij een doorstroomde rug. Op synoptische schaal zien we vandaag nauwelijks verschillen. Alle modellen laten op dagelijkse gang de buiigheid in de middag opleven en door de nadering ban de hoogtetrog in de avond nog even aanhouden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vannacht minima net boven nul, maar op een beschutte plek daar net onder. Kans op bevriezingsgladheid. In de nacht naar woensdag iets hogere temperaturen vanwege meer bewolking.

Wind:
Overdag bij buien uitschieters orde 25, lokaal 30 kn.

Bewolking:
In de ochtend komt vooral Hirlam met een signaal voor turbulentie-stratus, de overige modellen doen dit niet, m.u.v. Zuid-Limburg. In de loop van de dag op dagelijkse gang Cu/Cb's, toppen tot ca. FL150, in het zuiden tot FL180 waar de koudste bovenlucht overtrekt. Vanavond als de trog gaat passeren, zou er a.g.v. convergentie en evt. occlusierestanten landinwaarts wat St kunnen voorkomen. Met name HAP1 geeft daarvoor een signaal. Woensdag overdag is de onstabiliteitsdiepte geringer, toppen FL100-120. Op de naderende occlusie stabiel gelaagde bewolking, nabij de occlusie ook St.

Neerslag:
Overdag neemt op nadering van de (hoogte)trog de buiigheid toe. MuCAPE 200-400 J/k met de hoogste waarden in het zuiden/zuidoosten waar de bovenlucht het koudst is. Effectieve schering 10-15 kn, single cel. Kan later wel wat clusteren bij de trog. Op passage van de occlusie zien we een tamelijk ondiepe vochtige laag die wat buiige regen geeft. Woensdag tot aan passage van de rug enkele buien, maar lichter dan vandaag. Op nadering van de occlusie woensdag later op de avond af en toe regen.

Zicht:
Goede zichten. In neerslag matig, vannacht in het oosten wat nevelig. In de nacht naar woensdag in opklaringen in het oosten/noordoosten mogelijk mist.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 03/03/2020 06.09 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten