Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

27-02-2020 09:00 | KNMI | m.b.t. 27-02-2020 t/m 28-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 28 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Met een west- tot noordwestelijke stroming wordt onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. De koudste bovenluchten hebben ons land inmiddels verlaten en de stroming is tijdelijk meer anticyclonaal op passage van een zwakke rug. Vandaag overdag beweegt een randstoring vanaf Het Kanaal, via het noorden van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland. Ons land bevindt zich in de middag dan enige tijd in een zadelgebied. Het neerslaggebied van de bijbehorende ingedraaide occlusie trekt vooral in de middag over de zuidelijke helft oostwaarts en verlaat het zuidoosten aan het begin van de avond. Een kortgolvige hoogtetrog ligt in de middag boven de zuidelijke Noordzee en bereikt de westkust aan het einde van de middag en trekt in de eerste helft van de avond over het land oostwaarts. In de nacht naar vrijdag nadert een rug van hoge druk vanuit het westen en deze passeert in de ochtend ons land. Vrijdag in de loop van de middag en avond komen we in de warme sector terecht van een randstoring nabij Schotland.

Modelbeoordeling:
Qua synoptische ontwikkeling laten de modellen een vergelijkbaar beeld zien, qua koers van het lagedrukgebied donderdag over Noord-Frankrijk zijn er nog slechts geringe verschillen. Winterse neerslag blijft het belangrijkste aandachtspunt, al nemen de kansen op natte sneeuw met elke run een beetje af. Aan de noordflank van het laag bij aflandige wind en langdurige neerslag kan er in het zuiden enige tijd natte sneeuw vallen, dit wordt ondersteund door de NESO van de diverse modellen. Hirlam heeft het omvangrijkste winterse signaal, natte sneeuw over bijna het gehele land. Alle andere modellen hebben nu in het midden en noorden vooral een regensignaal. Bij de trog zien we in alle modellen ook noordelijker weer een sterker signaal voor natte sneeuw. De vraag is of en waar de sneeuw zou kunnen gaan accumuleren en voor gladheid kan zorgen, dit zal afhangen van de neerslagintensiteit en terreinhoogte, en daarmee lijkt het zuidoosten de grootse kans te maken, in het speciaal de Limburgse heuvels. Verder kan bevriezing van natte weggedeelten ook nog een rol spelen, actueel nog kortdurend in het oosten en noordoosten, in de nacht naar vrijdag op uitgebreidere schaal.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Actueel vooral in het noordoosten en oosten minima rond het vriespunt en eerst nog kans op bevriezingsgladheid. De (wegdek)temperaturen zullen spoedig oplopen door de toenemende bewolking. Vandaag overdag eerst oplopende temperaturen naar ca. 3 a 4°C, in de middag tijdens stratiforme neerslag (regen naar (natte)sneeuw) gestaag dalend naar waardes tussen de 0 en +1°C. In de nacht naar vrijdag op veel plaatsen opnieuw minima rond het vriespunt en kans op bevriezingsgladheid.

Wind:
Aan de westflank van het laag en achter de trog trekt de wind aan de westkust aan tot 6-7 Bft. In de rug verdwijnen ze tijdelijk om vrijdagavond weer terug te keren, dan mogelijk ook met zware windstoten in het noordwestelijk kustgebied.

Bewolking:
Boven land nog wat ondiepe convectieve bewolking.Overdag overwegend stratiforme bewolking en opnieuw een sterk signaal voor lage stratus a.g.v smeltende sneeuw. Boven zee blijvend convectieve bewolking, vooral bij de volgende trog, mogelijk versterkt door inzaaiing van de frontale bewolking. Toppen dan weer tot boven FL150. Vrijdag geleidelijk weer gelaagde bewolking op nadering van het warmtefront.

Neerslag:
Nog een enkele ondiepe winterse bui. In de loop van de ochtend stratiforme neerslag, eerst alleen regen, maar waarschijnlijk vooral in het zuiden geleidelijk ook enige tijd natte sneeuw. Accumulatie zal afhangen van de neerslagintensiteit en terreinhoogte. In de Limburgse heuvels zou de sneeuw in de loop van de middag en avond enige tijd kunnen blijven liggen, elders lijkt de kans daarop wel erg klein geworden. Later in de middag en in de avond ook weer winterse buien op de volgende trog, waarschijnlijk ook met een klap onweer. Vrijdag aanvankelijk droog onder invloed van de rug, bij het warmtefront tegen het einde van de middag regen in het zuidwesten van de FIR.

Zicht:
In neerslag overwegend matige zichten, in (natte) sneeuw slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 27/02/2020 05.16 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten