Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

26-02-2020 05:10 | KNMI | m.b.t. 26-02-2020 t/m 27-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 27 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Met een west- tot noordwestelijke stroming wordt onstabiele maritiem polaire lucht aangevoerd. Een Cold Air Development (CAD), kort gevolgd door een hoogtetrog, boven het zuidoosten van het land, trekt spoedig oostwaarts weg. Ook daarachter bevinden zich nog veel buien en in de middag zien we de buienactiviteit boven land opleven t.g.v. de dagelijkse gang. Vanavond en in de nacht naar donderdag trekt er een volgende trog oostwaarts over de Noordzee, daarna warmt de bovenlucht op en wordt de stroming tijdelijk meer anticyclonaal op passage van zwakke rug. Donderdag beweegt een randstoring via Het Kanaal oostwaarts en deze wordt rond 12 UTC boven het noorden van Frankrijk verwacht. Dan bereikt ook een kortgolvige hoogtetrog de zuidelijke Noordzee vanuit het westen. Het neerslaggebied van de bijbehorende ingedraaide occlusie trekt donderdagmiddag vervolgens over het midden en zuiden oostwaarts, in de loop van de middag en avond gevolgd door de trog.

Modelbeoordeling:
Bij de CAD valt er op veel plaatsen (natte) sneeuw, toch wel iets meer dan waar de modellen mee komen. Ook is het lokaal gaan accumuleren, weliswaar zeer tijdelijk, en daarvoor staat er een code geel uit. In de modellen zien we in het zuidoosten de hoogste vaste fractie neerslag. In de hogere delen van de Veluwe en in de Limburgse heuvels lijkt een tijdelijk sneeuwdekje dan ook realistisch. Waarschijnlijk beïnvloeden de buien in het zuidoosten de ochtendspits. In de loop van de ochtend zien we in alle modellen de kansen op natte sneeuw weer sterk afnemen, t.g.v. de oplopende temperatuur, om in de avond en nacht weer toe te nemen wanneer het weer gaat afkoelen. Ook donderdag blijft winterse neerslag een aandachtspunt, met aan de noordflank van het laagje bij aflandige wind en langdurige neerslag vooral verder landinwaarts kans op enige tijd natte sneeuw. Dit wordt ondersteund door de NESO. Er zijn nog wel verschillen tussen de modellen onderling en de opeenvolgende modelruns wat betreft de exact koers van het laag, hetgeen ook van invloed is op wind en de vaste fractie in de neerslag.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In winterse buien en/of natte sneeuw dalend naar dicht bij nul, hoofdzakelijk t.g.v. smelten van doorvallende neerslag. Dat geldt ook voor de wegdektemperaturen, waarmee kortdurende gladheid t.g.v. winterse neerslag kan ontstaan. Donderdagmiddag lukt dit waarschijnlijk niet. In de nacht naar donderdag op veel plaatsen minima dichtbij het vriespunt of iets eronder. Dan kans op bevriezingsgladheid.

Wind:
Seinen voor 6-7 Bft, noordwaarts verplaatsend. Bij de buien boven zee soms zware windstoten, met name in de avond bij trogpassage.

Bewolking:
Convectieve bewolking met toppen tot FL200-250. Boven land zien we de bewolking meer stratiform worden. In de winterse buien zien we een sterk signaal voor zeer lage stratus, hetgeen vooral het gevolg is van de smeltende/natte sneeuw en we actueel ook zien. Dit signaal zien we overdag van het westen uit geleidelijk minder worden. Na passage van de trog vanavond zien we een sterke afname van de onstabiliteitsdiepte, tijdens de passage van de rug. Al snel vind er bovendien warmte-advectie plaats op nadering van de volgende storing. Donderdag overwegend stratiforme bewolking en om dezelfde reden ook weer een sterk signaal voor lage stratus. Boven zee op nadering van de hoogtetrog wel enige onstabiliteit, mogelijk versterkt door inzaaiing van de frontale bewolking.

Neerslag:
Winterse buien, in het zuidwesten minder t.g.v. de schaduw van Engeland. Bij de CAD geclusterd/uitgesmeerd tot een neerslaggebied met op veel plaatsen (natte) sneeuw. De buien bevinden zich in een regime met CAPE-waardes van 200-400, overdag en boven zee 400-700 J/kg CAPE en ca. 15-20 kn effectieve schering. Convectiemodus dus multicell. Op de frontale neerslag van de langstrekkende storing stratiforme neerslag. Dan kan er ook enige tijd natte sneeuw vallen, afhankelijk van de intensiteit en de koers van het laag. Zie ook de modelbeoordeling.

Zicht:
In neerslag overwegend matige zichten, in (natte) sneeuw slechte zichten. Verder zou het zicht met name in het (noord)oosten van het land komende nacht ook terug kunnen lopen in langdurige opklaringen.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 26/02/2020 05.10 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten