Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

13-02-2020 05:53 | KNMI | m.b.t. 13-02-2020 t/m 14-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 14 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Na passage van een rug is de stroming naar zuid tot zuidoost gedraaid op nadering van een lagedrukgebied, 03 UTC boven Ierland. Het lagedrukgebied trekt opvullend oostwaarts en komt vanavond net ten noorden van de Wadden terecht. Bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt in de ochtend het zuidwesten en verlaat aan het einde van de middag het noordoosten. Voor dit systeem uit is er door enige frontogenese een zwakke barokliene zone ontstaan, die om 00 UTC van Noord-Ierland naar Zeeland ligt (thetaw850 van ongeveer 4 graden) die noordwaarts trekt. De stroming draait na passage van de occlusie naar zuidwest tot west en dan volgen enkele kleinschalige troglijntjes, waarop de buiigheid fors kan opleven. Het genoemde laag trekt vrijdag verder oostwaarts, maar een klein secundair laag blijft boven het noordwesten achter. Dit vult in de nacht naar vrijdag op en trekt als trog OZO-waarts over het land. Hieromheen zijn nog de restanten van de occlusie gedraaid. Vrijdagochtend passeert een zuid-noord georiënteerde trekrug van zuidwest naar oost. Vrijdagavond bereikt een volgend frontaal systeem het noordwesten van de FIR.

Modelbeoordeling:
De diverse modellen hebben het signaal voor natte sneeuw iets afgebouwd en beperken het bovendien tot het uiterste oosten en noordoosten. Gezien de progtemps is het bij voldoende intensiteit nog wel mogelijk. Het sneeuwdek dat in HAP1 en EC ontstaat smelt weer te langzaam weg. Qua druksystemen zien we vanmiddag wel kleine detailverschillen ontstaan: alle modellen laten in eerste instantie een laagje ontstaan boven het zuiden van Engeland. Dit trekt vervolgens over het zuiden van ons land of over België. Hirlam houdt het kleine laagje nog het langst in stand en laat het vanavond via Vlaanderen naar Midden-Limburg trekken. Koers heeft gevolgen voor de windrichting.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vannacht in het noordoosten lokaal rond het vriespunt. In de neerslag van donderdagmiddag zien we de temperatuur dalen naar waarden van 1-2°C in het noordoosten.

Wind:
Toenemende wind tot 7, mogelijk 8 Bft buitengaats op nadering van de occlusie. Op de buien vanmiddag zijn windstoten van rond 30 knopen mogelijk, vooral in de zuidelijke helft. Vanwege bovengenoemd laagje zijn er wel onzekerheden in de windrichting en -snelheid tijdens de passage van de trog. Aan de westzijde vanavond mogelijk W/NW 6 aan de kust

Bewolking:
Op het zwakke warmtefront zien we Sc en later mogelijk ook St ontstaan. Op passage van de occlusie vandaag een dik gelaagd pakket stabiel gelaagde bewolking met op uitgebreide schaal St, die naar het noordoosten toe waarschijnlijk een steeds lagere basis krijgt. Op de troggen Cb's met toppen van ca. FL250, lokaal mogelijk FL300. Vrijdagnacht laten de modellen vooral op de ingedraaide occlusie een signaal voor St zien, dat lijkt realistisch. Vrijdag overdag waarschijnlijk Sc en Cu die zich uitspreidt onder een inversie rond 2500 vt. Vrijdag op het frontale systeem een dik pakket bewolking, met boven zee waarschijnlijk op uitgebreide schaal St.

Neerslag:
Nabij het zwakke warmtefront lichte regen. Op passage van de occlusie wordt vrijwel alleen regen berekend, maar met name in het uiterste noordoosten is er kans op wat natte sneeuw. Op basis van de progtemps/NESO lijkt dat realistisch, maar veel zal het waarschijnlijk niet voorstellen. Op de troggen laten alle modellen stevige buien tot ontwikkeling komen. De kans op onweer is groot, die op korrelhagel eveneens. Schering is ca. 25 knopen, CAPE rond 500 J/kg. Enkele langs de trog opgelijnde multicells zijn mogelijk. Vrijdagnacht op de occlusie hier en daar nog wat lichte (mot)regen. Vrijdagavond op het frontale systeem regen en motregen.

Zicht:
Goed, maar tijdens intensieve of langdurige neerslag matig tot slecht zicht. Vrijdagnacht nabij de occlusie nevelig als de wind wegvalt, met een voorkeur voor het noordoosten.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 13/02/2020 05.53 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten