Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

12-02-2020 09:59 | KNMI | m.b.t. 12-02-2020 t/m 13-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 13 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een krachtige westelijke stroming voert droge maritiem polaire lucht aan. Ook de bovenlucht is koud (T500 tussen -35° en -38C). Voorkeursgebied voor de buien is de noordelijke helft van het land, waar de aanstrijk over zee lang is. Overdag komt een rug van het westen naderbij en zorgt voor een stabilisering van de atmosfeer. De ZO-NW georiënteerde rug passeert in de nacht naar donderdag, waarna de stroming naar zuid tot zuidoost draait op nadering van een lagedrukgebied. Na de rug lijkt in de nacht nog een zwakke trog te passeren. Het genoemde lagedrukgebied trekt donderdag overdag van Ierland via het midden van Engeland naar de zuidelijke Noordzee. Bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt donderdagochtend het zuidwesten en ligt donderdagmiddag van noordwest naar zuidoost over het land. Aan het einde van de middag verlaat de warmtefront-occlusie het noordoosten. Net ten noorden van de Wadden stagneert het systeem. De stroming draait na passage naar zuidwest tot west en later in de middag trekt een trog van zuidwest naar oost over het land.

Modelbeoordeling:
Opvallend is dat de diverse Harmonie-versies de wat minder diep ontwikkelde buien momenteel niet berekenen. EC en Hirlam geven naar het zuiden en westen toe wel een signaal. Wat de wind betreft zien we systematische afwijkingen in de modellen: EC berekent een te lage gemiddelde windsnelheid en vanwege de te hoge convectieve component in het windstotenschema ook te hoge uitschieters. De Harmonies laten de uitschieters bij buien op te grote schaal zien en geven een redelijke indicatie voor wat maximaal en lokaal mogelijk is. Qua druksystemen zien we donderdagmiddag belangrijke detailverschillen zien: alle modellen laten op de trog een klein laagje ontstaan, dat eind van de middag ons land bereikt. De locatie verschilt echter steeds. Alle modellen geven voor donderdag een signaal voor natte sneeuw, met een voorkeur voor het oosten en noordoosten. Gezien de progtemps lijkt dat realistisch.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Temperaturen ruim boven nul; te veel wind voor ontkoppeling en sterke afkoeling. Tijdens intensieve buien kortdurend 1-2°C. In de nacht naar donderdag in het noorden en noordoosten rond het vriespunt. In de neerslag van donderdagmiddag zien we de temperatuur dalen naar waarden van 1-2 in het noordoosten.

Wind:
We zien maar een heel langzame afname van de gradiënt. De zware windstoten en 7-8 Bft in de kustdistricten houden aan tot woensdag tweede helft van de dag voor het noordelijk kustgebied. Het noordelijk deel van de FIR houdt tot en met woensdag te maken met een 8-9 Bft. Op de trog donderdag windstoten van 35-40 knopen mogelijk, aan zee mogelijk nog wat hoger. Vanwege bovengenoemd laagje zijn er wel onzekerheden in de windrichting en -snelheid tijdens de passage van de trog. Aan de westzijde mogelijk kortdurend een W/NW 6.

Bewolking:
Voornamelijk convectieve bewolking, die lokaal uitsmeert tegen een zwakke inversie rond 5000 vt. Lokaal kunnen de Cb's ook vandaag aanvankelijk doorschieten tot FL200. Op nadering van de rug neemt de onstabiliteitsdiepte vanuit het zuidwesten af. Na rug-passage zou er met een aantrekkende wind lokaal turbulentie St kunnen ontstaan. Op passage van de occlusie donderdag een dik gelaagd pakket met op uitgebreide schaal St, die naar het noordoosten toe waarschijnlijk een steeds lagere basis krijgt. Op de trog Cb's met toppen van ca. FL250, lokaal mogelijk FL300.

Neerslag:
Vandaag is het noorden van het land weliswaar het meest gevoelig voor buien (langere fetch), maar we zien ook boven het rvierengebied een gebiedje met buiigheid (convergente). Op dagelijkse gang kunnen er gezien de progtemps ook elders wel enkele buien ontstaan. Afgelopen dag werd dat door met name de Harmonie-versies onderschat. Kans op korrelhagel is voortdurend aanwezig, in het NO ook kans op onweer en mogelijk ook wat natte sneeuw. Donderdag verwachten we op passage van de occlusie voornamelijk regen, met name in het oosten en noordoosten mogelijk ook wat natte sneeuw. Op basis van de progtemps/NESO lijkt dat realistisch. Voor de occlusie uit nog een enkele bui vanuit Het Kanaal. Op de trog laten alle modellen stevige buien tot ontwikkeling komen. De kans op onweer is groot, die op korrelhagel eveneens. Schering is 25-30 knopen, CAPE rond 500 J/kg. Enkele langs de trog opgelijnde multicells zijn mogelijk.

Zicht:
Goed, maar tijdens zware buien matig tot slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 12/02/2020 05.49 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten