Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

11-02-2020 05:35 | KNMI | m.b.t. 11-02-2020 t/m 12-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 12 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een krachtige westelijke stroming voert droge maritiem polaire lucht aan. Ook de bovenluchten zijn koud (T500 rond -35°C). Het polaire front blijft de gehele periode ver ten zuiden van ons land. Convectie bepaald het weer, waarbij de voorkeursgebieden voor de buien het noorden van het land zijn, waar de fetch over zee lang is en het oosten, waar de dagelijkse gang ook wat invloed heeft.

Modelbeoordeling:
De wind houdt opnieuw de hoofdrol en we zien net als de afgelopen dagen systematische afwijkingen in de modellen. EC berekent een te lage gemiddelde windsnelheid en vanwege de te hoge convectieve component in het windstotenschema ook te hoge uitschieters. De Harmonies laten de uitschieters bij buien op te grote schaal zien en geven een redelijke indicatie voor wat maximaal en lokaal mogelijk is. De neerslagpatronen in de modellen komen redelijk overeen. Aandachtspunt is wel de mate waarin er korrelhagel of natte sneeuw bij zit.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Temperaturen boven nul; te veel wind voor ontkoppeling en afkoeling. Tijdens intensieve buien kortdurend 1-2°C.

Wind:
Momenteel 7-8 Bft, af en toe 9 Bft, met in de kustprovincies zware windstoten van 75-90 km/uur, aan zee van 90-100 km/uur. Overdag blijven we in de kustprovincies te maken houden met zware windstoten. In de avond zullen deze zich steeds meer gaan beperken tot de kuststrook. De zware windstoten en 7-8 Bft in de kustdistricten houden aan tot woensdag tweede helft van de dag voor het noordelijk kustgebied. Aandachtspunt is in hoeverre bij buien landinwaarts nog zware windstoten kunnen voorkomen. De Harmonies geven wel een indicatie. Dit is een mogelijkheid, maar op dit moment te onzeker voor een waarschuwing. Het noordelijk deel van de FIR houdt tot woensdag te maken met een 8-9 Bft.

Bewolking:
In de polaire lucht convectieve bewolking, Eis een zwakk inversie rond 6000 vt aanwezig en is de gehele atmosferische kolom is droger dan gisteren. Waar de fetch over de Noordzee langer is kan er wat meer vocht opgepikt worden. Lokaal kunnen de Cb's doorschieten tot FL200, geleidelijk FL250. Pas op woensdag neemt de onstabiliteitsdiepte vanuit het zuidwesten af.

Neerslag:
MUCAPE 100-200 J/kg, overdag toenemend naar rond 500 J/kg. De effectieve schering ligt rond de 30 kn. Dat kan behoorlijk dynamische cellen opleveren. Natte sneeuw, korrelhagel en onweer mogelijk. Ook woensdag is dit het geval. FZL rond 1500 vt en NESO geeft en realistisch signaal. Vandaag, maar ook woensdag is het noorden van het land is het meest gevoelig voor buien (langere fetch). Op dagelijkse gang kunnen er ook buien boven het oosten van het land ontstaan.Hirlam laat ook buien boven het westen zien. Niet uitgesloten, maar we gaan uit van de Harmonie scenario, Hirlam toont actueel ook niet aanwezige buien boven westen.

Zicht:
Goed, maar tijdens zware buien matig tot slecht zicht. Boven zee mogelijk matig zicht door stuifwater.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 11/02/2020 05.35 uur LT.

Tags: Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten