28/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

03-02-2020 21:17 | KNMI | m.b.t. 03-02-2020 t/m 04-02-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 04 februari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een gordel van lage druk van Schotland naar Denemarken en hoge druk ten zuidwesten van Ierland staat er in ons aandachtsgebied een westelijke stroming. Een golf in het polaire front trekt vanavond over het noorden van Frankrijk oostwaarts. Ten noorden van dit systeem ligt er boven België en het uiterste zuiden nog een oude occlusie, waardoor de neerslag vanavond tijdens de passage van de golf mede door inzaaiing activeert. Na passage van de golf draait de stroming naar noordwest. Het laag bij Schotland vult geleidelijk op en trekt dinsdag overdag opvullend langs de Engelse oostkust zuidoostwaarts. Daarom heen ligt een occlusie ingedraaid. Eind van de middag passeert het systeem als trog Zeeland. Daar vooruit passeert er dinsdagochtend een hoogtetrog met temperaturen beneden -35°C op 500 hPa. Na passage van de trog aan de grond wordt de stroming noordwest tot noord. In deze stroming trekken in de loop van de avond en de nacht naar woensdag nog restanten van het noordelijk deel van de ingedraaide occlusie. Het eerder genoemde hoog trekt langzaam naar zuidwest Engeland.

Modelbeoordeling:
De verschillen tussen de diverse modellen zijn aanmerkelijk kleiner geworden. Alle modellen laten ten noorden van de golftop nu enkele buien zien. Het laag ten noorden van Schotland laten alle modellen nu vrij snel opvullen (we zien eerst twee kleine kerntjes), waarbij de koers behoorlijk zuidwestelijk is. Hierdoor zien we nu in vrijwel het hele land morgenmiddag een afname van de gradiënt, het laatst in Zeeland. EC12 is nu het enige model dat nog een apart laagje berekent met een iets oostelijker koers. Voor een puntverwachting is er derhalve nog wel behoorlijke onzekerheid. Het convectieve signaal voor morgen lijkt in de modellen nu iets sterker dan in de voorgaande runs, met het accent op de ochtend als de koudste bovenlucht passeert. In de diverse Harmonies zien we tijdens de meest intensieve buien nu de temperatuur dalen naar ongeveer 2 graden.

Aandachtspunten

Temperatuur:
In de nacht naar woensdag koelt het aan de grond tijdens opklaringen af richting nul en kan plaatselijk het wegdek onder nul komen waarbij er een kleine kans op gladheid door bevriezing is.

Wind:
Tot en met dinsdagochtend 6, soms 7 Bft. De 8 an de westflank van het laagje zien we alleen nog langs de Engelse oostkust. De criteria voor code geel vanwege windstoten lijken niet gehaald te worden. Tijdens buien windstoten in de orde 30-35 knopen tijdens trogpassage, boven zee 35-40, lokaal 40-45 knopen.

Bewolking:
Vanavond komt bijna het hele land onder de hoge/middelbare wolkenkap van de golf terecht. Noord ervan een enkele bui, toppen FL130-150, mede ook door inzaaiing. In het frontale pakket is een enkele verscholen Cb mogelijk. Dinsdag buien met toppen FL150-FL200, de hoogste toppen tijdens passage van de koudste bovenlucht. Bij het kleinschalige laagje/trog stratiforme bewolking en kans op stratus. HAP1 lijkt hier iets te fors met ST, HAP2 is vaak wat te bescheiden met de ST. Later zien we ook nog een duidelijke stuw-component in Limburg.

Neerslag:
Vanavond zorgt de golf i.c.m. de restanten van de occlusie voor regen in het zuiden. Noord ervan een enkele bui, schering is 20-25 knopen, CAPE is er nauwelijks. Zeer lokaal wordt echter wel onweer gemeld, mogelijk AIL Dinsdag bij buien wel een duidelijke kans op onweer; CAPE-waarden boven zee in het noorden van het land in de orde 200-400 J/Kg. Dan ook een duidelijke kans op korrelhagel en tijdens intensievere buien zijn ook enkele vlokken natte sneeuw gezien niet helemaal uitgesloten. Dinsdag in de loop van de dag bij het kleinschalige laagje/trog perioden met regen, wel soms buiig van karakter.

Zicht:
8+ km, in neerslag 5-8 km. In een bui mogelijk 3-5 km.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 03/02/2020 21.17 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten