19/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes

27-01-2020 17:04 | KNMI | m.b.t. 27-01-2020

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 28 januari 2020 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland beweegt langzaam oostwaarts. Een bijbehorende trog ten westen van Ierland diept uit en zwaait richting Schotland. Deze trog markeert de overgang naar de koudere polaire luchtmassa. Aan de zuidoostflank hiervan bevindt zich een aantal golvende barokliene zones die over ons land trekken. Een occlusie bevindt zich boven het westen van Duitsland en beweegt langzaam oostwaarts. Een volgende barokliene zone heeft actueel een golftop boven East-Anglia en het koufront hiervan trekt vanavond en komende nacht noordoostwaarts over het land. De eerstgenoemde trog is momenteel van een CAD in een frontale zone aan het transformeren en bereikt dinsdagochtend het zuidwesten, trekt noordoostwaarts en verlaat dinsdagmiddag het noordoosten. De verschillende barokliene zones lijken steeds gevolgd te worden door een trapsgewijze afkoeling van de bovenluchten. Bij de laatste is ook echt sprake van een hoogtetrog (Tmin -38°C).

Modelbeoordeling:
De synoptische situatie is complex om te analyseren, de tijd-hoogtediagrammen met theta_e bieden enige houvast: de overgang naar de polaire lucht is duidelijk zichtbaar en de dubbele barocliene zone is zichtbaar als twee pieken op hoogte met warmere lucht. De overgang naar de koudere luchtmassa ligt rond theta_w850 = 5°C. De beschreven barokliene zones zijn wel goed te volgen in neerslag en wolken. Timingsverschillen tussen de modellen zijn aanwezig, maar relatief klein en normaal in een situatie als deze. Aandachtspunt is de wind bij met name de golftop bij de laatste barokliene zone dinsdagochtend. Modellen hebben redelijke overeenstemming met elkaar. Hirlam (kleinschalig laagje) en de Harmonies (convectie) komen net tot 90 km/uur langs de noord- en westkust. Het kleinschalige laagje zat niet in Hirlam06. EC-EPS laat erg kleine kansen op >90 km/uur zien. KEPS geeft hogere kansen. M.i. kan het gele criterium alleen in convectie worden gehaald.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Qua Tx/Tn geen bijzonderheden. HA40-HAP1 komt in een fellere bui met wat natte sneeuw wel met een tijdelijke daling naar ca. +1°C.

Wind:
Bij de eerste golftop enige verschillen in positie, maar wel overeenstemming tussen de modellen dat kortdurend 7 Bft kan worden gehaald langs de kust. Dinsdag is 8 Bft vrijwel zeker. Windstoten orde 60-70 km/uur boven land (al is zeer kortstondig en lokaal >75 km/uur niet helemaal uitgesloten, 75-90 km/uur langs de kust. In convectie boven de noordkust is lokaal een keer > 90 km/uur mogelijk.

Bewolking:
Bij alle barokliene zones zien we vrij grote kansen op St-bewolking, actueel wordt dit ook waargenomen langs de noordwestkust. Verder neemt de onstabiliteit steeds verder toe omdat de bovenluchten trapsgewijs afkoelen. Momenteel hebben we te maken met enkele Tcu/Cb boven land en Cb (toppen FL200) boven zee. Bij de eerste barokliene zone zien de progtemps er vooral boven land stabiel en verzadigd uit, boven zee is wellicht een ingebedde Cb met toppen FL150-200 mogelijk. Daarachter neemt de onstabiliteit langzaam toe, maar de tweede barokliene zone is toch ook weer deels stabiel en verzadigd. Pas daar direct achter worden de progtemps echt onstabiel met Cb's met toppen tot ca. FL200.

Neerslag:
Eerst lokaal een bui of wat regen. Bij de eerste barokliene zone perioden met regen, boven zee wellicht ook een ingebedde bui. Hirlam neigt overigens naar licht onstabiele temps bij passage van de eerste barokliene zone, maar actueel zien we geen tekenen van onweer op het systeem boven Frankrijk. Bij en vooral na de tweede barokliene zone enkele buien, mogelijk met korrelhagel en onweer. Ook windstoten (zie wind) zijn mogelijk. MuCape is in de orde 500 J/Kg boven zee en 100+ J/Kg boven land (KEPS ziet er realistischer uit dan Hirlam). Schering uiteenlopend van 25 kn in de kustgebieden (daar staat onderin al meer wind) en 30-35 kn in het oosten. Een enkele goed georganiseerde multicel met risico op zware windstoten is mogelijk. Overigens is een vlok natte sneeuw niet helemaal uitgesloten, zie progtemps en NESO (die van Hirlam is niet realistisch).

Zicht:
Zichtverminderingen uitsluitend door neerslag.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 27/01/2020 17.04 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten