04/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

07-09-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 07-09-2018 t/m 08-09-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 08 september 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een complex lagedrukgebied boven de Noordzee trekt vandaag en morgen langzaam noordwaarts. Ten gevolge van deze positie is de stroming west- tot zuidwestelijk en voert maritiem polaire lucht aan. Een hoogtelaag boven Schotland trekt overdag via het midden van de Noordzee naar Denemarken om vervolgens op zaterdag noordwaarts te trekken. Een N-Z georienteerde occlusie boven het westen trekt oostwaarts en verlaat het land aan het begin van de middag. Deze occlusie is gekoppeld aan een secundair laag dat net ten noorden van Nederland langstrekt. Vrijdagavond trekt een kortgolvige hoogtetrog aan de zuidkant van het hoogtelaag over het noordelijk kustgebied. Hierbij bevindt zich een restant van een occlusie dat het karakter van een comma of een CAD krijgt. Zaterdag in de loop van de middag en in de avond trekt een warmtefrontgolf net ten noorden van Nederland oostwaarts.

Modelbeoordeling:
De occlusie ligt momenteel iets oostelijker t.o.v. de modelberekeningen (scheelt ongeveer een uur). Ook zijn er nog steeds verschillen aanwezig in de positie van het secundaire laagje; Hirlam laat een positie boven het westelijke Waddengebied zien, overige modellen laten een noordelijkere positie gezien. In de waarnemingen is een gesloten circulatie nog niet tot uiting gekomen tot op heden. Wel is er sprake van een scherpe trog waarachter tijdelijk windkracht 6 op kan treden. Ook timing en positie van de comma verschilt enigszins. Ha36 is wel wat bijgetrokken t.o.v. de vorige run met 6 Bft nabij de comma waar in de vorige run nog sprake was van 7 Bft, en noordelijker 8 Bft.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Dagelijkse gang is landinwaarts wat groter dan in de diverse uitvoer.

Wind:
Op de occlusie boven land mogelijk nog 20 kn uitschieters (heeft zich zeer lokaal voorgedaan in het westen). Boven zee zijn uitschieters van 25-30 kn gemeten. Beide Harmonie modellen berekenen ook dit soort waarden. Overdag wordt de wind wat vlagerig, bij buien zullen uitschieters dan tussen 25 en 30 kn liggen, in het Waddengebied mogelijk nog wat hoger. Bij de comma vrijdagavond gaan we voorlopig uit van 6 Bft met een kans op 7 Bft in het westelijk en noordelijk kustgebied. Windstoten liggen in dat gebied in het algemeen rond 35 kn, Ha40 berekent lokaal 40 kn.

Bewolking:
Bij de occlusie Sc, en lokaal ook St/Sc rond 1000 vt (wordt lokaal gemeten en ook door de modellen berekend). Tevens komen er (ingebedde) Cb's voor. Na passage in het noorden een enkele Cb, bij de comma ook Cb's. Zaterdag op nadering van de warmtefrontgolf hoge en middelbare bewolking, in het Waddengebied leidt dit mogelijk tot inzaaiing van een enkele TCu. Nabij de warmtefrontgolf boven zee lage Sc bewolking.

Neerslag:
Patronen komen vrij goed overeen, uiteraard in de Harmonie uitvoer een meer convectief karakter. Cape bij de occlusie 500-700 J/kg, hoogste boven de Noordzee ten noorden van Nederland. Onweer komt momenteel nog in het Waddengebied voor, boven land is de kans beduidend kleiner. Toppen van de Cb's rond FL250. Vrijdag bij het hoogtelaag en de comma vergelijkbare CAPE. Schering is bij de occlusie rond 20 kn, dus enige organisatie is mogelijk. Bij de comma toppen tot ongeveer FL200 en schering van 25-30 kn, ook daar is organisatie is dus mogelijk. Tevens is dan onweer mogelijk.

Zicht:
Geen bijzonderheden.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 07/09/2018 05.34 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten