03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

06-09-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 06-09-2018 t/m 07-09-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 07 september 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een ZO-NW georienteerde vore boven het midden beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat het land in de loop van de middag. De stroming is noord- tot noordwestelijk en voert vochtige lucht aan. Een zwak, golvend koufront (geanalyseerd op een zone met lage bewolking en overgang naar lagere dauwpunten) ligt momenteel boven het uiterste noordwesten van het FIR gebied en activeert geleidelijk wegens een naderende hoogtetrog. Het front bereikt in de eerste helft van de middag de westkust en verlaat het oosten in de avond. Hierna wordt de aangevoerde lucht beduidend minder vochtig. Vervolgens bereikt een NO-ZW georienteerde occlusie de noordwestkust aan het einde van de dag en trekt in activiteit afnemend oostwaarts over het land. Deze occlusie is gekoppeld aan een lagedrukgebied dat de komende dag boven het midden van de Noordzee ontwikkelt onder invloed van een naderend hoogtelaag. In de nacht naar vrijdag volgt een tweede occlusie, daarna trekt vrijdagochtend een trog oostwaarts over het land. Het hiervoor genoemde grondlaag trekt vervolgens richting onze kust, de bijbehorende ingedraaide occlusie bereikt de noordwestkust in de avond.

Modelbeoordeling:
Modellen hebben moeite met de representatie van de neerslag die zich actueel voordoet. EC lijkt qua gebiedsgrootte en positie wel redelijk conform actualiteit. Het neerslaggebied trekt met de vore mee naar het noorden van het land. De kans op onweer in dit gebied is nog maar klein. De activatie die plaatsvindt nabij het koufront op de Noordzee wordt door alle modellen weergegeven, vooral in het oosten van het land bestaat bij dit koufront nog kans op onweer (INDECS rond 40% in dat gebied). Onweer is ook mogelijk op passage van occlusie en trog in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend. Dan vooral in het noorden daar waar de koudste bovenlucht aanwezig is (nabijheid van het hoogtelaag). De aanwezige stratus op de Noordzee nabij het koufront, en lokaal ook de stratus boven land, wordt door alle modellen in meer of mindere mate wel weergegeven. In opklaringen wordt af en toe mist gemeld. Modellen laten dit in beperkte mate ook zien.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Momenteel komen er bij het neerslaggebied (dat grotendeels stratiform van karakter is geworden) niet meer voor. Overdag bij passage van het koufront zijn uitschieters mogelijk rond 20 kn. Vrijdag bij buien mogelijk windstoten van 25-30 kn, in het Waddengebied mogelijk nog iets meer wegens de daar al aanwezige forsere achtergrondstroming (vooral Ha40). In de nacht naar vrijdag komt er op de noordelijke Noordzee (nabij Noorwegen) 7 Bft te staan aan de noordzijde van het ontwikkelende laag boven de Noordzee. Als het lagedrukgebied richting Nederland trekt komt er vrijdagavond 6, mogelijk 7 Bft te staan in het Waddengebied.

Bewolking:
Bij de vore overwegend Sc/Ac bewolking en mogelijk nog een ingebedde Cb (toppen nu tot zo'n FL250). Verder lokaal St boven land, modellen (Ha40, Hirlam) laten een zone ontstaan in de vroege ochtend nabij de westkust, mogelijk getriggerd door wat kustconvergentie en doormenging van de grenslaag wegens dagelijkse gang. St doet zich ook voor bij het koufront, daarbij tevens enkele Cb's met toppen rond FL150. Vrijdag op de passerende systemen Sc/Ac en enkele Cb's met de hoogste toppen in het noorden van het land (zo'n FL200-250). Bij de occlusies is St mogelijk.

Neerslag:
Momenteel (buiige) regen in het midden en noorden die langzaam verder noordwaarts trekt. CAPE waardes max 400 J/kg. Overdag CAPE waardes nabij de vore in het uiterste noordoosten nog lokaal 1000-1500 J/kg (de vraag is of dit aangesproken kan worden, want bewolking zal overheersen), met weinig schering hoofdzakelijk single cells. Nabij het koufront 700-1000 J/kg, schering dan rond 25 kn dus enige organisatie is mogelijk. Vervolgens op de eerste occlusie voornamelijk wat (lichte) regen, daarna op passage van de volgende occlusie en trog buiige regen en CAPE waardes van 400-700 J/kg.

Zicht:
In de nacht matig, in opklaringen kans op mist. In neerslag slechte zichten. Boven zee hoofdzakelijk goede zichten.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 06/09/2018 05.24 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten