04/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

05-09-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 05-09-2018 t/m 06-09-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 06 september 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een gordel van hoge druk van de Atlantische Oceaan naar de Noorse Zee en lage druk boven het zuiden en oosten van Europa verandert een NNO-ZZW georiënteerd front van het Nauw van Calais naar de Noorse zuidkust nauwelijks van plaats. Aan de warme kant hiervan voert een noordoostelijke stroming vochtige lucht aan, met boven het midden van het land een brede, ZO-NW georiënteerde vore. Deze vore beweegt slechts zeer langzaam zuidwaarts en ligt gedurende de hele dag boven het zuiden van het land, om in de nacht naar donderdag weer langzaam noordoostwaarts te bewegen. Donderdag overdag komt de vore mogelijk met een lagedrukkern boven het noordoosten van het land te liggen, waardoor het eerdergenoemde front de westkust kan naderen. In de bovenlucht staat eerst weinig stroming, maar trekt er trekt vandaag een zwakke trog van zuidwest naar noordoost over het aandachtsgebied. Daarachter neemt de invloed van een NW-Europees hoogtelaag toe en nadert een volgende bovenluchttrog het westen op donderdagochtend, wat zorgt voor het ontstaan van het laag in de vore en het vervolgens doortrekken van het koufront op donderdag middag en avond.

Modelbeoordeling:
We zien de gebruikelijke verschillen in de modellen in de manier waarop de convectie wordt berekend. De zwakke hoogtetrog zorgt actueel voor forcering boven zee en boven het zuidwesten/westen. Dit zien we nu ook gebeuren, Verder grootschalige convergentie in de vore met "popcornconvectie" ; vanwege de geringe verticale windschering (orde 10 knopen) is er nauwelijks sprake van georganiseerde convectie. Alleen bij de hoogtetrog kan er boven zee wat meer verticale windschering voorkomen (20-30 knopen) met multicellen tot gevolg. Op donderdag zorgt de naderende hoogtetrog voor forcering, met name bij het koufront. De grenslaag is vochtig, maar desondanks zien we geen grote verschillen in waar en de mate waarin de St wordt berekend. De grote lijnen kloppen aardig.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Onzekere detailverwachtingen in de zwakke wind bij de vore. Bij buien windstoten tot ongeveer 25 knopen door het gewicht van de neerslag. Weinig wind in het profiel. Donderdag aan de zuidwestzijde van het laag een aantrekkende wind. Hirlam18 kwam met een 6 Bft voor Zeeland, in Hirlam00 is deze weer verdwenen.

Bewolking:
In een brede strook aan vooral de warme zijde van het front St. Velden middelbare bewolking. Verder Cb's met toppen typisch ca. FL300, soms doorschietend naar FL360 in een pulse bui. Bij het koufront op donderdag SC, ook CB mogelijk, toppen wat lager FL300. Achter het koufront Cu.

Neerslag:
Boven zee bij het front aanhoudend buiige regen, boven zee en het zuidwesten/westen een toenemende buiigheid dankzij de forcering van de zwakke hoogtetrog. alle modellen tonen dit in enige mate, maar Harmonie40 onrealistisch zwaar. Onweer komt hierbij voor. Deze buiigheid kan in de ochtend aanhouden, maar alle modellen tonen een afnemende acitiviteit in de loop van de ochtend.. In de loop van de middag bij de vore vooral in het zuiden en zuidoosten (forse) buien. CAPE-waarden 1500-2000 J/kg, zelfs lokaal 2000+ Effectieve windschering van zo'n 10 knopen, dus meest single cell of een pulse storm. De PW is daar hoog (35-40 mm), de Harmonies komen met lokale uur sommen 20-40 mm. In de nacht naar donderdag blijft de kans op buien bestaan. Donderdag overdag bij de vore, voor het front uit opnieuw convectie op dagelijkse gang, Capewaarden 1000-2000 J/kg, windschering dan 15-20kt, multicell mogelijk. Onweer goed mogelijk. Bij het koufront zelf buiige regen. De neerslagtotalen liggen tot en met donderdagmiddag in de orde 20-40 mm voor het zuidwesten en zuiden; Harmonie40 zit lokaal fors hoger, maar lijkt te overdrijven.

Zicht:
Actueel nevelig, vooral in het noorden mistbanken. Bij de vore kan de mist wat dikker worden. Op de Noordzee nabij en ten oosten van het front lokaal matige tot slechte zichten (ook mist). In neerslag sowieso matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 05/09/2018 04.14 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten