03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

04-09-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 04-09-2018 t/m 05-09-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 05 september 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een rug van hoge druk ten westen van ons en lage druk boven het continent is de stroming (noord-)oostelijk. Een zwakke frontale zone ligt ten westen van ons boven de Noordzee, ons aandachtsgebied bevindt zich in de warme lucht. Een NW-ZO georienteerde vore ligt boven het midden van het land beweegt slecht zeer langzaam zuidwaarts en ligt morgen nog steeds boven het zuiden van het land. Deze vore gaat samen met hoge dauwpunten 18 graden) en hoge ThetaW-waarden (15). Ook op 500 hPa is het patroon cyclonaal, een hoogtelaag boven de Alpen trekt oostwaarts, terwijl vannacht een zwakke hoogtetrog ten westen van ons land noordoostwaarts trekt. Hierachter ontstaat morgen een zwak hoogtelaag boven de Britse Eilanden en boven ons land een relatieve hoogterug. Het voorkeursgebied voor het ontstaan van buien is de vore, maar ook convergentie vanuit een zeewindfront.

Modelbeoordeling:
Wegens de aanvoer van warme en vochtige lucht met een onstabiele opbouw zijn neerslag en grenslaagcondities de belangrijke aandachtspunten. Actueel ST (boven land en zee) en lokaal mist. In de middag ontstaan er buien. Hirlam en EC zijn hiermee het snelst, dit lijkt reëel. De Harmonies zijn wat laat. Voorkeursgebieden de vore en de convergentie vanuit het zeewindfront. Doordat de buien langzaam bewegen en de precipitable water hoog is, zijn neerslaghoeveelheden een aandachtspunt. Met name Harmonie40 komt met hoe waarden (lokaal 40-70 mm) voor het westen. Hirlam00 is wat zuidelijker met de neerslag. In de nacht naar woensdag tonen de modellen aanhoudende neerslag in het zuidwesten/westen. Woensdag tonen de modellen opnieuw buien; zwaartepunt wederom bij de vore, met name boven de zuidelijke helft.

Aandachtspunten

Temperatuur:
De temperatuur is afhankelijk van de hoeveelheid bewolking. Komende nacht hoge minima, in het algemeen niet beneden de 15°C. Dinsdag overdag vooral in het oosten en noordoosten 25°C of iets daarboven, de laagste maxima waarschijnlijk in het zuidwesten, daar noordenwind en mogelijk bewolking van zee.

Wind:
Lastige detailverwachtingen in de zwakke wind bij de vore. Bij buien windstoten tot een 25 kt. Weinig wind in het profiel, geen NAPE.

Bewolking:
ST boven zee en land. Hirlam geeft de actuele situatie nog het beste weer. De band middelbare bewolking bij de vore wordt door de modellen gemist. Verder enkele CB's. Overdag optrekken ST, CU en SC, maar ook opklaringen. Vanaf de middag bij de vore en bij de zeewindconvergentie CB's, toppen tot FL350. Zeeland blijft gevoelig voor ST vanaf zee. In de nacht naar woensdag SC en CB, in het oosten mogelijk wat opklaringen. Bij de vore kans op ST/mist. Woensdag overdag opnieuw CB's, met name boven de zuidelijke helft van het land bij de vore, zwaartepunt ligt dan boven het zuidoosten. In het noorden houdt een inversie de CB-vorming tegen.

Neerslag:
In de vroege ochtend nog enkele buien(restanten). Vanaf de middag (forse) buien. De modellen verschillen nogal, maar het zwaartepunt lijkt boven het midden/zuiden te liggen. CAPE-waarden 1500-2000 J/kg, schering tot zo'n 10 kt. Meest single cell of een pulse storm. Onweer zeker mogelijk. De PW is hoog (35-40), de Harmonies komen met lokale uursommen 20-40 mm. Totale neerslagsommen in Harmonie40 vandaag lokaal 40-70 mm, tot woensdag 18 uur zelfs een gebied met 70-100 mm. Voorkeursgebied voor hoge neerslagsommen lijkt het westen/zuiden. Op dit moment echter nog veel onzekerheid hierin. Woensdag een vergelijkbare situatie voor het zuiden van het land; CAPEwaarden boven het zuiden dan zelfs 2500+.

Zicht:
Actueel op uitgebreide schaal nevel, lokaal mist. In de ochtend optrekkend. Op de Noordzee nabij en ten oosten van het warmtefront mogelijk matige tot slechte zichten. In neerslag slechte zichten. Komende nacht bij de vore in opklaringen opnieuw kans op nevel/mist.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 04/09/2018 04.37 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten