03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

29-08-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 29-08-2018 t/m 30-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 30 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een lagedrukgebied even ten westen van Parijs beweegt noordoostwaarts en buigt vanmiddag via Zuid-Limburg of de Ardennen oostwaarts af om donderdagavond boven de Oostzee uit te komen. De bijbehorende warme en onstabiele lucht weet ons land aan de grond niet te bereiken, maar mogelijk wel op hoogte boven het zuidoosten. Aan de noordwestflank van het laag lijkt enige frontogenese op te treden onder invloed van een hoogtetrog die van het westen uit op het laag inloopt. Deze passeert woensdagavond ons aandachtsgebied. Een ander lagedrukgebied ligt zuidoost van IJsland en trekt noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront ligt boven het oosten van Schotland, trekt langzaam zuidoostwaarts en passeert met weinig activiteit ons land op donderdag in de nacht en ochtend. In de loop van donderdag bouwt een rug vanuit het Azorenhoog op boven de zuidwestelijke Noordzee.

Modelbeoordeling:
Wat de synoptische beschrijving betreft lopen de modellen aanvankelijk weinig uiteen. Voor vanmiddag en vanavond zien we wel verschillen, waarbij Hirlam afwijkt met een dralend secundair laag vanavond ten oosten van Limburg en daaromheen een erg actieve neerslagzone die over het zuidoosten trekt. De EC12 Oper toonde een dergelijk scenario, het EC EPS liet al zien dat de EC12 Oper een uitbijter was. Nu komt de nieuwe Hirlamrun dus met dit scenario, terwijl EC18 weer gematigder is. We kiezen voorlopig voor de synoptische scenario's van EC18 en de Harmonies. Actueel valt op dat Harmonie40 de convectie boven Noord-Frankrijk het beste berekent. De andere modellen, vooral EC en Hirlam, missen actueel een groot deel van de buienactiviteit in de buurt van Parijs. Naarmate deze neerslag noordelijker komt wordt deze steeds minder convectief van karakter en dan zien we dat Harmonie40 het vrijwel geheel laat oplossen boven België. We houden er rekening mee dat dit meer tijd in beslag zal nemen en dat een deel ervan, weliswaar in verzwakte vorm, het zuidoosten nog zal kunnen bereiken.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Vandaag overdag grote verschillen tussen de maximumtemperatuur in het uiterste oosten (23°C) en in het westen van het land (18°C).

Wind:
In de nacht naar donderdag en donderdagochtend wordt aan de westflank van het laag een 6 Bft berekend in het noordelijk kustgebied. Dit signaal is wat sterker geworden t.o.v. de vorige runs.

Bewolking:
Op nadering van het laag en de bovenluchttrog vanochtend toenemende bewolking, eerst hoog, later ook middelbaar. MUCAPE en t.z.t. ook Preflits kunnen worden aangehouden worden ter bepaling van het gebied waarin ingebedde Cb's mogelijk zijn. Toppen in het zuidoosten mogelijk tot FL350-380, maar effectieve windschering is slechts 10-20 knopen vanaf middelbaar niveau, dus het lijkt hoogstens om slecht georganiseerde multicellen te gaan. St-kansen nemen in de loop van de dag toe, met name in neerslag, maar ook door stuw in het zuidoosten. Er lijkt een lijntje met wat frontale kenmerken aan de noordwestzijde van het laag te ontwikkelen, dat terug te vinden in de vochtvelden in de onderste niveaus en een toenemend St-signaal. Donderdag eerst nog enkele TCu-buitjes, in de loop van de dag van het zuidwesten uit vrijwel geheel uitstervend door de opbouwende rug.

Neerslag:
Vanochtend vooral in het zuiden en westen toenemende kans op regen, mogelijk nog deels buiig van karakter. In de middag en avond gaat het in het hele land wel enige tijd regenen. In het zuidoosten kan er vooral in de middag ook een onweersbui voorkomen vanwege potentiële instabiliteit op enige hoogte. MUCAPE-waardes daarbij rond 1000 J/kg boven Zuid-Limburg in Hirlam, hoewel Hirlam wel het onstabielste scenario geeft. In de loop van de avond wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. Op passage van het koufront in de nacht naar donderdag lokaal wat coalescentieneerslag, wat niet veel lijkt voor te stellen. Daarna nog enkele TCu-buien, die in de loop van donderdag vrijwel geheel uitsterven.

Zicht:
Nu boven land vooral in het zuiden en midden op meerdere plaatsen grondmist en enkele ondiepe mistbanken. Verder later vandaag vooral in matige neerslag teruglopend zicht, in lichte neerslag uit middelbare bewolking zal dat waarschijnlijk erg meevallen.

Paraaf meteoroloog: haklande
Uitgifte: 29/08/2018 05.25 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten