03/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 10:00lt

25-08-2018 10:00 | KNMI | m.b.t. 25-08-2018 t/m 26-08-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 26 augustus 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Met een (zuid)westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een geleidelijk verscherpende hoogtetrog ligt boven het westen, trekt oostwaarts en verlaat halverwege de ochtend het oosten van het land. Ook aan de grond is een scherpe trog aanwezig die ongeveer tegelijkertijd van west naar oost passeert. Na passage van de trog wordt de stroming noordwestelijk met in de bovenlucht nog steeds een sterk cyclonale kromming, waarin rimpelingen of zelfs kortgolvige troggetjes ons aandachtsgebied zuidoostwaarts zullen passeren. In de nacht naar zondag nadert vanuit het westen een trekrug en treedt er enige stabilisatie op. In de loop van zondagochtend verlaat deze rug het oosten van het land en wordt de stroming weer cyclonaal en zuidwestelijk. Een N-Z georienteerd warmtefront bereikt zondagavond het westen van de FIR.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien komen de modellen goed overeen. Beide Harmonies zijn in grote lijnen het beste bruikbaar voor wat betreft de buienactiviteit en bijbehorende windstoten bij de bovenluchttrog vanochtend vroeg en ook in de noordwestelijke stroming vandaag overdag. Ook EC en HIR laten een zelfde neerslagbeeld zien, maar missen natuurlijk het sterk convectieve karakter in de neerslagplaatjes en daarmee ook de extremen. Detailverschillen in de scherpte en vorm van de trog aan de grond geven wel beperkte verschillen in het wind- en neerslagpatroon. Ook de gemiddelde wind wordt sterk beïnvloed door de buien en de scherpte van de trog en de lokaal soms aan 7 Bft tippende wind is alleen in de Harmonies terug te vinden, even als de 6 Bft. HIR en EC komen met een dikke 5 Bft, tippend aan 6 Bft. Verder laten alle modellen in meer/mindere mate landinwaarts vanochtend vroeg een lagere wolkenbasis zien, voornamelijk als gevolg van langdurige neerslag en wegvallende wind bij de trog. Voor wat betreft het mistsignaal in de nacht naar zondag lijken de verschillen groter met een mistveld in HIR en slechts een heel beperkt mistsignaal in de Harmonies, we gaan uit van grondmist en mogelijk een mistbank verder landinwaarts.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Bij buien vandaag kans op windstoten tot 30 kn in de kustgebieden en tot 35 kn langs en buiten de kust, het beste te zien in de Harmonies (aan de kust zelfs tot rond 40 kn). Dit lijkt realistisch gezien de organisatiegraad van de convectie en bovendien zijn deze ook al waargenomen. We houden het voorlopig op 60 km/u in de kustgebieden. Verder staan er seinen uit voor 6 Bft in de (zuid)westelijke kustdistricten.

Bewolking:
Een cumuliform beeld in de polaire lucht met Cu/TCu/Cb. Bij de trog buiige regen met meer geclusterde en ook ingebedde Cb's, met toppen tot maximaal FL300. Vanochtend vroeg lokaal ook lagere SC en stratus landinwaarts bij de trog. Ook in de noordwestelijke stroming vandaag overdag kunnen de toppen nog steeds vrij hoog komen, al zijn de Cb's wel wat meer geïsoleerd, en in een de loop van de avond duidelijk afnemend in tophoogte.

Neerslag:
De cumulatieven voor vandaag lopen uiteen van ca. 10 mm in het oosten tot ca. 20 mm in het westen. Lokaal kan er nog 5-10 mm meer vallen. Bij de buien zijn vooral in de kustgebieden maar vanmiddag ook meer landinwaarts onweer en ook hagel mogelijk. Gezien de hoeveelheid CAPE (700-1000 J/Kg) en shear (15-25 kn) zijn vooral nabij de trog (zelfs meer buiige regen) en mogelijk ook bij volgende rimpelingen/troggetjes multicells mogelijk. Buiten de troggen om zijn de buien meer geïsoleerd en hebben vooral een single cell karakter.

Zicht:
In de polaire lucht goed zicht. Bij buien 5-8 km, lokaal 3-5 km, bij langdurige of intensievere neerslag mogelijk minder dan 3 km. In de nacht naar zondag als gevolg van uitstraling en de afnemende wind verder landinwaarts vorming van grondmist en mogelijk een enkele mistbank.

Paraaf meteoroloog: wijs
Uitgifte: 25/08/2018 05.08 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten