27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 13:00lt

30-07-2018 13:00 | KNMI | m.b.t. 30-07-2018 t/m 31-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 31 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Tussen een laag ten zuiden van IJsland en hoge druk boven het Europese continent wordt in een warme sector tropische lucht aangevoerd. Boven het westen van het luchtruim ligt een brede, golvende (en lastig te analyseren) frontale zone. Het koufront komt dinsdagochtend/middag door, voorafgegaan door een NW-ZO georienteerde vore. Achter het koufront bouwt opnieuw een rug van hoge druk op en wordt met een (noord)westelijke stroming minder warme, polaire lucht aangevoerd. Dinsdagochtend trekt tevens een scherpe hoogtetrog over het westen van het luchtruim snel noordwaarts.

Modelbeoordeling:
Aandachtspunt is mogelijke convectie einde van de middag/avond in het (zuid)westen vandaag. Die zou vanaf de grond kunnen ontstaan, mits een inversie tussen FL100-150 wordt overwonnen (die is het sterkst in beide Harmonies). Modellen komen (vooral Hir/Ec) met een signaal, het gaat dan om een mogelijk stevige onweersbui (zie neerslag). Forcering zou van een zeewindfront moeten komen. Vanavond is ook een scenario waarin convectie (ontstaan op een ThetaW-850 maximum) boven NW-Frankijk in min of meer uitgebluste vorm het zuidwesten nog zou kunnen aandoen. Met name Ha36 en EC komen hiermee. Daarnaast is ook dinsdag convectie mogelijk, nabij het koufront maar vooral door toedoen van de scherpe hoogtetrog. Forcering(en), zowel mechanisch als thermisch, vallen niet helemaal samen waardoor de kans op zware convectie klein is. Zo ligt de vore halverwege de ochtend al boven Duitsland en passeert de hoogtetrog al in de ochtend. Bovendien bouwt een rug tijdens/net na passage van het koufront op. Blijft toch een aandachtspunt, Ha36-00z, was een 1-2 uren later met koufront en vore en liet (zware) convectie ontstaan in een strook van Utrecht naar Groningen. Dit signaal is in de 06z weer teruggekomen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Ec over het algemeen 1-2 C te koud overdag.

Wind:
Aandachtspunt is het tijdelijk aantrekken van de wind (vooral zichtbaar in beide Harmonies, maar ook enigszins in Hirlam, vooral de 00z run) nabij convectie aan de oostflank van de opbouwende rug. Voor de kust en op het IJsselmeer 1-2 uur tijdelijk 5-6 Bft en uitschieters 35-40 kn. De vraag is of dit scenario realistisch is. Lijkt om een koudepoel te gaan als gevolg van precipitation loading, maar zeker ook uitwisseling van impuls (op 3000 vt al 30 kn wind). Waarschijnlijk speelt het tijdelijk vernauwen van het luchtdrukpatroon (knijpzone tussen vore en rug) ook een rol. Iets om in het achterhoofd te houden.

Bewolking:
Bij de complexe frontale zone vooral veel middelbare bewolking, af en toe komt (qua positie redelijk consistent) wat lage bewolking voor bij een golf in het front. Actueel ook wel af en toe wat flarden St-bewolking, veel lijkt het niet voor te stellen. Boven zee vandaag lokaal een ingebedde CB, toppen FL200. Bij eventuele convectie vanmiddag/vanavond boven land kans op een geisoleerde CB met toppen rond FL350. Dinsdagochtend boven zee (dichtst bij de hoogtetrog) de meest onstabiele profielen. Geclusterde CB's met toppen FL200-250. Wat verder richting en boven land is de onstabiliteitsdiepte beperkt tot FL100-150 met licht negatieve toptemperaturen. Mogelijk ontstaat in de loop van de ochtend met name in de noordoostelijke helft nog een CB vanaf de grond, toppen dan wederom richting FL350. Vanaf dinsdagmiddag sterk uitdrogende profielen met een inversie rond 2000-3000 vt.

Neerslag:
Met name boven zee af en toe buiige regen, boven land slechts een enkele drup regen. Vanaf einde van de middag en vanavond vooral boven het zuidwesten kans op een geïsoleerde onweersbui. Zie voor onzekerheden modelbeoordeling. Kan een stevige bui zijn in een regime van circa 1000 J/Kg MUCape en 30 kn effectieve (0-6 km) schering. Zelfs hagel is dan niet geheel uitgesloten. Dinsdagochtend gaan we uit van een scenario met geclusterde onweersbuien boven zee bij de hoogtetrog, verder naar het oosten (vooral het westen en noorden van het land) wat buiige regen met kleine onweerskansen. Aandachtspunt zoals gezegd het eventuele ontwikkelen van een onweersbui boven de noordoostelijke helft, waarschijnlijk net voor het koufront uit in de vore. Regime is dan 1000-1500 J/Kg SBCape en > 40 kn effectieve schering, een sterke organisatiegraad (bv. squall/supercel) is dan niet ondenkbaar. Windstoten (Ha36 ca. 40 kn) vormen dan een nadrukkelijk aandachtspunt, evenals de kans op hagel > 2cm. Zoals gezegd zijn de kansen hierop niet groot, maar de potentie voor een zware onweersbui is wel aanwezig.

Zicht:
Goede zichten, boven zee in neerslag af en toe matig. Verder in buien matig tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 30/07/2018 12.01 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten