27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

28-07-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 28-07-2018 t/m 29-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 29 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een laag boven Ierland trekt vandaag langzaam noordwaarts. Bijbehorend koufront ligt op dit moment boven de Belgische/Franse grens en bereikt in de vroege ochtend het zuidwesten van ons land. Hier vooruit ligt een vore boven het zuidwesten van het land. Deze is niet meer duidelijk te vinden in een windsprong. De warmste lucht bevindt zich op hoogte voor het koufront uit. Het koufront wordt gevolgd door een occlusie, die nu vanaf Ierland naar Bretagne ligt. De vore aan de grond verlaat aan het einde van de ochtend ons land, koufront verlaat rond 14 UTC het noordoosten, de occlusie volgt rond 17 UTC. Het koufront en vervolgens de occlusie verdrijven de tropische hitte. Achter de occlusie bouwt een zwakke rug op. Op zondag trekt een volgend oceaan laag over Ierland en trekt het bijbehorende warmtefront over ons land.

Modelbeoordeling:
De actuele synoptische situatie zit vrij goed in de modellen, De timing van de fronten van vandaag zijn vrij eenduidig. De actuele buien boven Belgie/Frankrijk en ons land zitten niet goed in de modellen, het beste nog in Hirlam en EC. Het koufront met daar vooruit de deels stratiforme neerslag worden het meest actief beschreven in Hirlam en EC, de Harmonies doen dit minder (maar zijn hier ook minder goed in. Tussen het koufront en de occlusie in laten alle modellen, uitgezonderd Harmonie40, een opleving van de buiigheid zien. Dan kunnen de buien ook vanaf de grond ontstaan. Hirlam is hierin juist forser geworden (iets koudere bovenlucht). Achter het koufront een flink aantrekkende wind, de Harmonies gaan naar 7 Bft buitengaats,

Aandachtspunten

Temperatuur:
Hitteplan van RIVM is van kracht met actueel een gele waarschuwing. Vanwege de extreme maxima van de afgelopen dagen van 35+ C en minima vannacht van iets boven de 20 C is ook een code oranje van kracht. Deze zal in de ochtend beeindigd worden. De temperatuur doet met het instromen van polaire lucht een grote stap terug ten opzichte van de afgelopen dagen. Het uiterste noordoosten kan het het aan het begin van de middag nog even de 30 graden aantikken, maar met het passeren van de fronten en de neerslag zal ook daar de hitte verdreven worden. De nacht naar zondag rond 15 C, zondag weer opwarmend naar 24 tot 29 graden.

Wind:
Noordelijke Noordzee 7 Bft. Bij het laag zondag 7 tot 8 Bft boven de Noordzee. Achter het koufront aantrekkende wind, 6 Bft, mogelijk 7 Bft in de kustdistricten. Windstoten bij buien bij en voor het koufront niet noemenswaardig, met name bij buien die achter het koufront ontstaan gusts tot rond 30-35 kt. Harmonie36 komt in de 18uur tot boven 41 kt, maar dit lijkt erg fors.

Bewolking:
Actueel boven het zuiden kans op enkele CB's, ontstaand of binnendrijvend vanuit België/Frankrijk. Nowcasten wat er gebeurt de komende uren. Vanuit het zuiden toenemende bewolking, middelbaar, voor het koufront uit met een hoge basis, embedded CB's. Achter het koufront, voor de occlusie uit/bij de occlusie kunnen de CB's ook vanaf de grond ontstaan. Aandachtspunt is of dit in het noordoosten ook lukt voor het koufront uit, bij de vore. Modellen laten dit eendrachtig niet gebeuren. Achter de occlusie breed opklarend, hooguit wat Cu. Zondag weer meer middelbare bewolking, als het warmtefront op hoogte over ons heen loopt.

Neerslag:
Actueel boven de zuidelijke helft en Belgie/Frankrijk enkele onweersbuien in de warme lucht bij de vore. Voor het koufront uit en bij het koufront perioden zal dit neerslagpatroon doorgaan en geleidelijk intensiveren. Capewaarden meest 1000-1500 J/kg, in het uiterste (noord-)oosten wellicht iets hoger. Schering voor het koufront uit is nog beperkt, 10-15 kt, meest singlecel, mogelijk mutlicel. Toppen tot FL350. Onweer goed mogelijk. Achter het koufront, voor de occlusie in de noordoostelijke helft van het land ook Capewaarden 1000-1500 J/kg, dan met meer schering, 25-30 kt. Toppen tot FL250/FL300. Dan is er meer organisatie mogelijk, multicel. Onweer waarschijnlijk, hagel mogelijk, neerslagintensiteiten blijven in de modellen beperkt, Harmonie toont meest 10-20 mm/uur maximaal. Wel hoge precipitable water waarden. Cape*shear waarden in Hirlam zijn wel behoorlijk hoog, maar de modellen reageren beperkter met intensiteit van de buiigheid. We gaan uit van stevige onweersbuien die ook achter het koufront kunnen ontstaan. Achter de occlusie geen neerslag meer.

Zicht:
Overwegend goed, in neerslag matig mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 28/07/2018 04.54 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten