27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

27-07-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 27-07-2018 t/m 28-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 28 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Aan de zuidwestflank van een hogedrukgebied boven Scandinavie is in onze omgeving sprake van een oost- tot zuidoostelijke stroming waarmee geleidelijk drogere tropische lucht wordt aangevoerd. De komende dag ontwikkelt zich boven Frankrijk en Engeland een NW-ZO georienteerde vore die in de avond boven het zuidwesten van het land komt te liggen. Zaterdag trekt de vore in de ochtend noordoostwaarts over het land en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. Na passage volgt op korte afstand een NW-ZO georienteerd koufront die halverwege de middag het noordoosten verlaat. Hierna is er sprake van een zuidwestelijke stroming en aanvoer van polaire lucht. Kort daarop volgt een NW-ZO georienteerde occlusie waarbij de activiteit enigszins onderdukt wordt door een geleidelijk opbouwende rug boven het oosten van het land. In de bovenlucht is er aanvankelijk sprake van een rug boven het westen van Duitsland. Vanaf vrijdagmiddag wordt het stromingspatroon geleidelijk cyclonaal wegens een naderend hoogtelaag. Een hoogtetrog trekt vervolgens zaterdag overdag noordoostwaarts over onze omgeving, vooral boven het westelijke deel van de Noordzee is er daarbij sprake van een significant koudere bovenlucht.

Modelbeoordeling:
De buien die nu nog in Noord-Holland aanwezig zijn worden vooral door Ha40 redelijk goed weergegeven. Overige modellen zijn te droog. De komende uren moet de buienkans snel afnemen. Vandaag is de lucht in het grootste deel van het land te droog om nog een bui te laten ontstaan, alleen in het uiterste zuidwesten is er in de avond nabij de vore nog een kleine kans op een onweersbui. Opvallend is het gustfront restant dat vooral de Harmonie versies berekenen vanaf de avond nabij het zuidwesten en zich verder verzwakkend over het land zou moeten bewegen in de avond en nacht naar zaterdag. Dit gustfront zou moeten ontstaan op de forse buienontwikkeling boven Engeland, Het Kanaal en Frankrijk. De vraag is hoe realistisch dit signaal is, veel hangt af van de dynamiek daar ter plekke op dat moment. Tevens is de vraag in welke mate dit gustfront over die grote afstand nog intact kan blijven, zeker gezien de stabiele opbouw onderin waarbij het bekend is dat Harmonie windstoten dan vaak wat te fors aanzet. Wel iets om in de gaten te houden. De timing van de fronten vanaf zaterdag is in alle modellen eensluidend. De vore daar net vooruit lijkt weinig buienactiviteit op te leveren, alleen in het uiterste noordoosten zou het nog voldoende op kunnen warmen om buien vanaf de grond te krijgen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Hitteplan van RIVM is van kracht met actueel een gele waarschuwing. Gezien de extreme maxima de komende dag van 35+ C en minima deze nacht en komende nacht rond 20 C is ook een code oranje van kracht.

Wind:
Morgen vanaf het einde van de middag in het noordelijk kustgebied mogelijk een 6 Bft. Komende avond laat dus mogelijk windstoten op het vooruitlopende gustfront, voorlopig gaan we uit van 30-35 kn, en buitengaats nabij de Zeeuwse kust mogelijk 40 kn (zie ook modelbeoordeling), daarna snel lagere waardes naarmate het gustfront verder noordoostwaarts beweegt. Zaterdag in het uiterste noordoosten op eventuele buienontwikkeling voor het koufront uit nog windstoten rond 30 kn. Na passage van het koufront een aantrekkende wind; 6, mogelijk 7 Bft in de kustdistricten. Dan tevens windstoten boven land 25-30 kn, in de kustgebieden rond 35 kn, lokaal mogelijk nog wat hoger.

Bewolking:
Velden Ac bewolking en vooral in het noordwesten en boven het noordelijke FIR gebied nog enkele Cb's met een basis rond FL100, toppen rond FL350. De Ac bewolking moet geleidelijk wat minder worden. Cu kan vandaag niet tot ontwikkeling komen wegens de binnenstromende drogere lucht. In de avond een kleine kans op een Cb in het uiterste zuidwesten van het land, toppen dan mogelijk weer tot FL350. Nabij het koufront gelaagde bewolking, maar ook enkele ingebedde Cb's vanaf zo'n FL100. In het uiterste noordoosten mogelijk nog vanaf de grond gevoed wegens de daar al opgelopen temperaturen. Lokaal kan er stratus voorkomen aan de achterzijde van het front. Daarna op de occlusie enkele buien met toppen tot max FL200, de meest actieve buien doen zich waarschijnlijk voor in het (noord)westelijk FIR gebied wegens de aanwezige hoogtetrog.

Neerslag:
Vooral in het noordwesten en boven het noordelijke FIR gebied nog enkele (onweers)buien. MUCAPE ligt aanvankelijk nog tussen 1000 en 2000 J/kg, maar neemt wel snel af. Vrijdagavond bij een bui MUCAPE van zo'n 1000-1500 J/kg. Deze MUCAPE kan moeilijk aangesproken worden (hoge CIN waardes). Bij de vore mogelijk enkele onweersbuien, CAPE waardes overwegend 1500-2000 J/kg, single cell modus gezien de lage shear waardes. Bij het koufront perioden met regen en enkele ingebedde buien, bij de occlusie enkele buien vanaf de grond. CAPE waardes liggen dan tussen 1000-1500, lokaal 1500-2000 J/kg. Onweer is dan dus mogelijk. Shear waardes nemen gedurende de dag toe, waardoor er bij de occlusie ook sprake kan zijn van een multicell karakter. Echter, wegens de opbouwende rug lijkt de buiigheid iets onderdrukt te worden.

Zicht:
Overwegend goed, in neerslag matig mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 27/07/2018 05.55 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten