27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Over afgelopen dag ...

27-07-2018 00:50 | Redactie | m.b.t. 26-07-2018

Wat voor volstrekt unieke en spectaculaire weerdag hebben we achter de rug! De Skywarn meldcentrale ontvangt - uiteraard - meldingen van waarnemers maar genereert ook zelf meldingen op basis van de per 10 minuten meetresultaten van de officiele weerstations. Sinds eind 2015 zijn daar ook meldingen van hitte bijgekomen, te weten:

Als van een station een bepaalde melding is gegenereerd mag - om overvloeding te voorkomen - pas een meting van een uur later worden gebruikt om hetzelfde fenomeen opnieuw te melden, m.a.w. het gaat om uurmeldingen. Nu: de zomers van 2016 en 2017 samen leverden 1 hitte-I melding op en 25 stuks hitte-II, met de kanttekening dat het begin van de meteorologische zomer 2016 is gemist. Gisteren werden er vanaf 13:10 maar liefst 93 (!) meldingen gegenereerd, 38 x hitte-I en 55 x hitte-II.

Ongelooflijke weerdag zo! En hulde voor de diverse modellen en opgestelde verwachtingen, want we zagen het aankomen, al waren de hoogst gemeten maxima toch nog een verrassing. Metingen van 35 of meer graden zijn zeldzaam op de officiële stations, althans tot nu dan ... Op naar morgen, als wolkenvelden niet tegenzitten nog hogere temperaturen en wellicht een nieuw NL record? Brabant had alvast een nieuw record te pakken met de 37.6°C te Gilze-Rijen.

De maxima van 26 juli weer op de vertrouwde Weerplaza-kaart:

Het KNMI had waarschuwingsniveau Code Oranje voor hitte uitstaan over heel NL, voor de Wadden was het een Code Geel. Voor de drie meest zuidelijke provincies nog een Code Geel voor onweer: "Lokaal onweersbuien met kans op hagel tot 2 cm en windstoten tot 60 km/uur". Dat bleek terecht, want de pulse-type buien produceerden een aantal microbursts die i.i.g. in Brabant op diverse plaatsen de nodige schade aanrichtten:

Hitte en droogte

Sluiten