27/04/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

26-07-2018 08:00 | KNMI | m.b.t. 26-07-2018 t/m 27-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 27 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een rug vanuit het Azorenhoog strekt zich uit tot over het westelijke deel van de Noordzee. Ten gevolge van deze positie is de (zwakke) stroming in onze omgeving noordelijk. De rug ontwikkelt zich tot een apart centrum van hogedruk welke in de ochtend naar Scandinavie trekt. De stroming wordt dan oost- tot zuidoostelijk. Overdag lijkt er daarnaast een zwakke thermische vore te ontstaan die zich vanuit Frankrijk en België tot over het zuidwesten van het land uitbreidt. Vrijdag verandert er aan deze luchtdrukverdeling weinig, wel voert de oostelijke stroming dan drogere lucht aan (dauwpunten rond 12 graden). In de bovenlucht ligt er een rug boven West-Duitsland en een deel van Nederland die gedurende de vrijdag eveneens richting Scandinavie beweegt waardoor de stroming op die dag in de bovenlucht heel licht cyclonaal wordt.

Modelbeoordeling:
De stratus die boven het noorden van het FIR gebied aanwezig is wordt door alle modellen wel enigszins opgepakt. Opvallend is dat Harmonie juist een te uitgebreid stratus/mistveld laat zien. Het aanwezige stratusgebied moet met een wat aantrekkende oostelijke stroming die op die hoogte wat drogere lucht advecteert in de vroege ochtend de FIR verlaten. Overdag kunnen zich, net als gisteren in het oosten van het land, enkele stevige onweersbuien vormen. Het verschil is dat het vandaag in het gehele land mogelijk is (temperaturen lopen overal fors op). In de nacht naar vrijdag laat wederom alleen Hirlam weer een neerslagsignaal zien boven het westen. We gaan er voorlopig vanuit dat het droog blijft. Vrijdag overdag laten alle modellen enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen boven Belgie, en in mindere mate ook boven Zeeland.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Hitteplan van RIVM is van kracht met actueel een gele waarschuwing. Gezien de extreme maxima van 35+ C en minima rond 20 C voor donderdag en vrijdag is ook een code oranje van kracht.

Wind:
Vanmiddag kunnen er bij een onweersbui windstoten voorkomen van zo'n 30-35 kn, Harmonie40 komt nog wat hoger uit (circa 35-40 kn). Er staat weinig wind in de kolom, een windstoot moet komen van een downburst, waarbij de laag onder de bui behoorlijk droog is. In de berichtgeving gaan we als prikwaarde voorlopig uit van 30-35 kn.

Bewolking:
Lokaal wat Ac bewolking. Tevens in het noordelijke FIR gebied stratus. Dit gebied trekt in de nacht en ochtend westwaarts weg. De kans op een TCu in het noorden van het land zoals Hirlam suggereert is deze nacht erg klein. Komende dag ontwikkeling van Cu bewolking in het gehele land waarbij enkele exemplaren uit kunnen groeien tot geïsoleerde Cb's met toppen van circa FL350. Gezien de buienontwikkeling van afgelopen dag zou dit mogelijk ook nog iets hoger kunnen zijn. Vrijdag liggen de dauwpunten beduidend lager waardoor van Cu ontwikkeling nauwelijks sprake is, ook de buienkans is dan nihil; alleen in het uiterste zuidwesten is er nabij de vore nog een kleine kans op een Cb (toppen max FL300).

Neerslag:
Komende middag ontwikkeling van enkele geïsoleerde, mogelijk stevige, buien. MUCAPE ligt tussen 1000 en 1500 J/kg, lokaal 1500-2500 J/kg. Triggers zijn de hoge temperaturen en de aanwezige convergentiezone (thermische vore). Een zeer zwakke inversie rond FL150 moet overwonnen worden om de CAPE waardes aan te kunnen spreken. Dit lijkt wel te gaan lukken. Er is dan kans op hagel en lokaal ook veel neerslag, al is de bovenluchtstroming wel iets krachtiger dan afgelopen dag. Shear waardes liggen rond 10 kn en daarmee is er sprake van een single cells/pulse storm modus. Vrijdag is er nabij de vore in het zuidwesten van het land nog een kleine kans op een (onweers)bui.

Zicht:
Overwegend goed, daar weer neerslag is gevallen is er kans op een mistbank. Boven de Noordzee soms wat teruglopende zichten als gevolg van de vochtige grenslaag. Aangezien de wind iets aantrekt neemt die kans daarop wel af.

Paraaf meteoroloog: schaikm
Uitgifte: 26/07/2018 04.50 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten