06/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

17-07-2018 00:00 | KNMI | m.b.t. 17-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 18 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een zwakke vore ligt 06 UTC NW-ZO georiënteerd boven het noorden en oosten, beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat het noordoosten van het land begin van de middag. Een zwak N-Z georienteerd koufront behorend bij een opvullend IJslands laag trekt in de loop van de middag en -avond van west naar oost over het land. Daarachter bouwt van het zuidwesten uit een rug van hoge druk op. Woensdag in de loop van de dag ontwikkelt zich een apart centrum boven de zuidelijke Noordzee. De stroming draait hierdoor van west naar noord tot noordoost.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de convectieve neerslag vanmiddag. Alle modellen geven een signaal net voor het koufront. Forcering moet vooral van de dagelijkse gang komen. Enige voorzichtigheid is geboden bij de regionalisering van eventuele buien, maar de oostelijke helft lijkt gezien de hoogste temperaturen de grootste kans te maken. De neerslag momenteel boven ons land bij de vore wordt door de modellen grotendeels gemist.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Iets grotere dagelijkse gang dan in de modellen, dat geldt vooral voor Hirlam en EC.

Wind:
Vanwege de droge lucht onder de eventuele buien van vanmiddag speelt de NAPE (neerwaartse versnelling van lucht die afkoelt door verdamping van de neerslag onder de bui) de belangrijkste rol bij het optreden van windstoten. Indicatie voor 30-35 knopen, overigens duidelijk afgebouwd t.o.v. de vorige runs en nu vooral net over de grens. Verder een vlagerige wind door een combinatie van instraling en kou-advectie en zwakke drukstijgingen.

Bewolking:
Op de vore vanochtend aanvankelijk zeer lokaal nog wat (middelbare) onstabiliteit. In het zuidwestelijk kustgebied in de ochtend mogelijk wat stratus voor het koufront uit. Boven het noordelijk deel van de Noordzee in de loop van de ochtend bij het koufront St. Vanmiddag zien we met name in het noordoosten en oosten voor het koufront uit mogelijk convectie vanaf de grond, de convectietemperatuur bedraagt ca. 28°C. Afgaande op de progtemps kunnen de CB's lokaal doorgroeien tot ca. FL250-300, mogelijk nog wat hoger. Woensdag alleen nog Cu.

Neerslag:
Vanochtend op de vore zeer lokaal een bui. Vanmiddag laten ook de andere modellen in het noordoosten en oosten van het land voor het koufront uit enkele buien tot ontwikkeling komen. De MUCAPE bedraagt in het oosten 1000-1500 J/kg, maar gezien de droge lucht zal de entrainment deze waarde wat omlaag brengen. Schering is gering. Tijdens buien is de kans op onweer groot, maar vooral boven Duitsland. We noemen de kans op een onweersbui boven oosten.

Zicht:
In een matige bui teruglopend zicht. In de nacht naar woensdag mogelijk grondmist of een enkele mistbank als de wind wegvalt.

Paraaf meteoroloog: buscher
Uitgifte: 17/07/2018 04.24 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten