06/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

11-07-2018 05:19 | KNMI | m.b.t. 11-07-2018 t/m 12-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 12 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een (hoogte)laag boven het westen van Duitsland (T500 van ca. -24°C) trekt langzaam zuidwaarts en buigt vandaag oostwaarts af. Rondom dit laag bevinden zich ingedraaide occlusierestanten en ook enkele hoogtetroggen. Een van deze occlusierestanten ligt momenteel boven het westen van en ruim ten noorden van het aandachtsgebied en trekt geleidelijk zuid(west)waarts. Het noordelijke deel nadert donderdag weer van het noorden uit. Een kortgolvige trog schampt vanmiddag de oostgrens.

Modelbeoordeling:
Synoptisch gezien zijn er weinig verschillen. De Harmonies onderschatten duidelijk de St bij de occlusierestanten boven de Noordzee. Hirlam heeft dit beter te pakken en lijkt ook voor het vervolg een beter beeld te geven. Voor vandaag komen Hirlam en EC met een zwak en deels stratiform frontaal neerslagsignaal uit middelbare bewolking vanuit het noordoosten, met name in het oosten. Harmonie laat dit waarschijnlijk te weinig zien en berekent vrijwel alleen de convectieve neerslag. Alle modellen, op HARM40 na, laten voor vanmiddag ook een signaal in het oosten zien bij de kortgolvige trog. HARM36 pakt tamelijk convectief uit, maar heeft de zwaardere buien met onweer duidelijk boven Duitsland. Donderdagmiddag is er in het zuiden en oosten ook nog een enkele bui mogelijk, hoewel alleen de Harmonies dit laten zien. Opvallend daarbij is echter wel weer dat ook Harmonie40 deze buien laat zien. Kleine kans opgenomen in de verwachtingen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Donderdagmiddag landinwaarts weer op meerdere plaatsen zomers warm, hoofdzakelijk vanwege een warmere bovenlucht.

Wind:
Geen kustseinen.

Bewolking:
Vanmiddag bij de kortgolvige trog in het uiterste oosten opnieuw kans op CB's. Toppen tot maximaal FL150-FL170. In de nacht naar donderdag ontstaat er landinwaarts mogelijk op enkele plaatsen St. Deze is niet direct te koppelen aan fronten, maar lijkt meer het gevolg van grootschalige convergentie rondom het lagedrukgebied, gevolgd door nachtelijke afkoeling en menging. Donderdag neemt de kans op St in het noordelijk kustgebied later op de dag weer toe op nadering van de occlusierestanten. Donderdagmiddag dieper landinwaarts op dagelijkse gang een TCU (toppen FL100), of een enkele CB (FL150).

Neerslag:
Vannacht en morgen overdag van het noordoosten uit van tijd tot tijd dikkere middelbare en hogere frontale bewolking met kans op af en toe regen. Woensdagmiddag zou de kortgolvige trog in het uiterste oosten nog voor enkele buien kunnen zorgen. De onstabiele opbouw lijkt zich vooral tot Duitsland te beperken. Alleen het uiterste oosten van Twente en de Achterhoek tikken nog de 700 J/kg MUCAPE aan. De verticale windschering valt daar met ca. 10 kn in het single-cel-regime. INDECS heeft de kans op onweer afgebouwd naar 21% voor het zuidoosten. Voor donderdagmiddag laten de modellen lokaal een enkele (TCU-)bui tot ontwikkeling komen in het uiterste oosten en zuidoosten. Daar nog de koudste bovenluchten en de meeste cumulatieve opwarming onderin.

Zicht:
Actueel nog een zichtverslechtering boven land in brede opklaringen met grondmist en mistbanken. Ook in de nacht naar donderdag kans op enige zichtverslechtering, vooral in het midden en (zuid)westen weer mogelijk enkele ondiepe mistbanken mits het voldoende opklaart. Verder overwegend goed zicht, in matige buien matig zicht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 11/07/2018 05.19 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten