06/05/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaartjes per 08:00lt

04-07-2018 05:49 | KNMI | m.b.t. 04-07-2018 t/m 05-07-2018

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 05 juli 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Op 500 hPa bevinden we ons in een zadelgebied, door het oostwaarts trekken van een hoogtelaag bij het zuidwesten van Engeland wordt de hoogtestroming geleidelijk zuidwestelijk en later westelijk. Aan de grond bevinden we ons grotendeels onder invloed van een hoog bij de Schotse oostkust. Een noordoost-zuidwest georienteerde vore van lage druk vormt zich overdag overdag boven het (uiterste) zuidoosten en blijft daar min of meer stationair aanwezig.

Modelbeoordeling:
De bewolking boven de Noordzee als gevolg van vochtigere lucht in een "warme sector" zit nu beter in de diverse uitvoer, al is de basis nog wat te hoog. Ten aanzien van de convectie woensdag en donderdag boven het (uiterste) zuidoosten is de diverse uitvoer nu eensluidend: deze beperkt zich tot waarschijnlijk het (uiterste) zuiden van Limburg.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Bij een eventuele bui vandaag is een flinke downdraught mogelijk, vooral in de Harmonie uitvoer (droog profiel tot 800 hPa), woensdag boven Duitsland een signaal tot ca 45 kn, donderdag max 30 kn.

Bewolking:
Het grote veld boven de Noordzee zit nu beter in de diverse uitvoer, alleen de basis zit in de uitvoer wat te hoog. Het veld lijkt zich aanvankelijk vrijwel niet zuidwaarts te verplaatsen. Toppen evt CB woensdag FL380, donderdag iets lager. Het grote mist/ST veld wat donderdag vanuit Het Kanaal ontstaat boven de ZW Noordzee in de Harmonie36 uitvoer is niet realistisch. Ook komt er donderdag later in de avond nog een ST veld vanuit het N in de Harmonie36 uitvoer, ook dit lijkt weinig realistisch.

Neerslag:
CAPE in het uiterste zuidoosten 2000-3000 J/kg, weinig schering, 10-15 kn, dus waarschijnlijk pulse-storm met zeer lokaal veel water (>50 mm), gezien de zeer lokale omvang en kleine kans (nog) geen waarschuwing. Donderdag is de CAPE met ca 1000/J/kg een stuk lager.

Zicht:
Vooral in de nacht naar donderdag in het N een duidelijk signaal voor mist.

Paraaf meteoroloog: huiskamp
Uitgifte: 04/07/2018 05.49 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen

Sluiten