26/07/2025 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

forecast: verwachte weersituatie (kt) opgesteld: 20 juli 2025  /  07.00 uur

20-07-2025 07:00 | Wouter van Bernebeek | m.b.t. 20-07-2025


Verdeling risicokaart:

Overzicht
Warme en vochtige lucht wordt zondag uit Nederland verdreven. Dat gaat zondagmiddag en -avond vooral langs onze oostgrens gepaard met een paar stevige onweersbuien. Elders lijkt de convectie grotendeels mee te vallen. Ook komende week blijft het onstabiel zomerweer met dagelijkse (soms flinke) buien, tussendoor ook zon en temperaturen die wegzakken naar een graad of 20-22. Pas rond het weekend van 26/27 juli neemt de kans op buien geleidelijk af.
 
Synoptische analyse
Een sturend laag nabij Schotland heeft een uitloper gevormd naar onze omgeving. Daardoor heerst zondag nog een zuid(oost)elijke stroming met aanvoer van warme subtropische lucht. Vanaf zondagavond nadert vanuit het westen een koufront, voorafgegaan door een tweetal vores (als het ware een soort dubbelconstructie) en dan wordt de warme verdreven. Vooral vanaf zondag namiddag is door toedoen van o.a. de linkeruitgang van de jet zware convectie mogelijk, waarbij exacte timing en koers bepalend zijn. Omdat er dus sprake lijkt van twee vores direct na elkaar, kan het gebeuren dat de meest oostelijke vore met lichte convectie potentiële energie wegneemt voor de tweede vore. Die heeft namelijk aanzienlijk meer schering tot z'n beschikking in de loop van zondagmiddag en zondagavond.
In de nieuwe week vestigt een zogenaamde koudeput zich boven het Noordzeegebied, met een T500 die soms -18 tot -20 graden benadert. Daarmee worden verscheidene troggen aangevoerd die voor een impuls van de buiigheid zorgen, de ene dag overigens wel meer dan de andere dag. Rond woensdag lijkt een zwakke rug van hogedruk voor meer stabiliteit te zorgen. Intussen wordt de zeer warme luchtsoort ver bij ons vandaan geblazen naar het zuiden en zuidoosten van Europa.
 
Verwachting en aandachtspunten
Warme en vochtige lucht wordt spoedig uit Nederland verdreven. Zaterdagmiddag werd het lokaal bijna 32 graden, maar die waardes gaan we de komende periode zeker niet meer terugzien. 
Zondagmiddag en -avond volgt een omslag naar koelere luchten dat gaat gepaard met enkele, potentieel forse onweersbuien in de oostelijke regio's. CAPE ligt boven de oostelijke delen en over de grens in Duitsland tussen 1000 en 2000 J/kg met aanvankelijk nog weinig windschering, veelal rond 20 knopen. Convectietype is het eerste deel van de dag nog zwak ontwikkelde multicell. Pas later zondagmiddag en tijdens de avond nadert vanuit het westen een zwakke low level jet, de forcering neemt toe onder invloed van een thermische vore en dan zien we een portie met serieuze dynamiek over het CAPE-gebied schuiven. In hoeverre dit benut kan worden is nog onzeker, maar vrij goed ontwikkelde multicellen moeten zeker tot de mogelijkheden behoren. Wanneer deze situatie 'perfect' getimed wordt, ergens tussen 17 en 20 uur, zijn zelfs één of twee supercellen mogelijk. We zien in verschillende profielen een vrij sterke kromming in de onderste niveaus terug. Om zover te komen moet de eerste vore (doortocht zondag tussen 12 en 17 uur) wel zo min mogelijk activiteit bevatten zodat het flink kan opwarmen. De tweede vore (doortocht grofweg 16-21 uur) zou dan alle aanwezige CAPE voor zichzelf hebben in combinatie met 30 tot 40 knopen effectieve schering. Vooral in het uiterste oosten en noordoosten is daarbij kans op potentieel heftige randverschijnselen, waaronder hoge bliksemactiviteit en zware neerslag. Zeer plaatselijk kan 20-40 mm regen vallen. Verder komen sommige weermodellen af en toe met windstoten van 60-75 km per uur, zoals Harmonie. Vooral de timingskwestie bepaalt hoe deze buiensituatie zich uiteindelijk voltrekt.
Een andere interessante buiensitautie doet zich rond dezelfde tijd voor in het noordoosten van Frankrijk en Centraal-Duitsland. Daar is weliswaar de CAPE wat minder hoog met circa 1000 J/kg, maar in die regio bevindt zich aanzienlijk meer diepe schering. Dit kan zondagmiddag oplopen tot liefst 45-50 knopen. De vraag is echter of hier zogenaamd 'evenwicht' tussen CAPE/shear plaatsvindt, waardoor de buien zich langdurig krachtig kunnen ontwikkelen. Gebeurt dat wel, dan kan zich een sterke buienlijn ofwel bow-echo vormen met risico op (zeer) zware windstoten.
Ook komende week blijft het onstabiel zomerweer met dagelijks (soms stevige) buien, al wordt de dynamiek wel steeds minder. Vanaf woensdag - donderdag haal je nog waarden van 5-15 knopen windschering met maximaal 700-1000 J/kg aan CAPE, waarmee we meestal spreken over single cell-buien. Neerslagsommen nemen dan verder toe, terwijl het 'uiterlijk' van buien er niet beter op zal worden. Grootste aandachtspunt verplaatst zich dan echt naar de hoeveelheden regen. Zeker in geval van een langgerekte buienstraat kan op sommige plekken geaccumuleerd wel 30-50 mm regen op een enkele dag vallen en lokaal meer. Totale sommen tot en met het weekend van 26/27 juli kunnen zeer lokaal zomaar rondom 100 mm uitkomen in het westen en noorden van Nederland. Tussendoor is er verder ook zon en de middagtemperatuur zakt weg naar een graad of 20-22.

Bron: Wouter van Bernebeek
Geplaatst met toestemming

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Open artikelSluiten