20-07-2025 05:28 | KNMI | m.b.t. 20-07-2025 t/m 21-07-2025
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 21 juli 2025 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 20/07/2025 05.28 uur LT.
Synoptische situatie:
Een sturend lagedrukgebied ligt actueel (06 UTC) boven de Britse eilanden. Een NW-ZO georiënteerde vore ligt boven het uiterste noordoosten en verlaat in de loop van de ochtend ons aandachtsgebied. Achter de vore trekt nog een zwak koufront (momenteel boven het zuidwesten) noordoostwaarts over ons land. Vervolgens bereikt aan het eind van de ochtend een volgende vore het zuidwesten van het land. Deze vore activeert door dagelijkse gang en de grootschalige setting (inlopend koufront en een hoogtelaag). Dit geheel verlaat het noordoosten van ons land later vanavond. In de bovenlucht passeert dan ook een duidelijke hoogtetrog. Op maandag trekt het eerder genoemde lagedrukgebied naar het noordoosten en komt in de nacht naar dinsdag ten noorden van de Waddeneilanden te liggen. Op hoogte is er dan ook een duidelijk hoogtelaag boven onze omgeving met koudere bovenluchten op 500 hPa. Dit resulteert maandag ook in de nodige onstabiliteit in de atmosfeer.
Modelbeoordeling:
De focus ligt de komende dagen vooral in de mate van convectie. Actueel zien we bij de eerstgenoemde vore nog wat buiige neerslag boven het oosten en noordoosten. Ha43 mist dit volledig waar EC nog wel een goede indicatie geeft. Het zwakke koufront wat erachter loopt zou dan in de loop van de nacht en ochtend wat moeten activeren. Er is niet echt een duidelijke trigger op een enkele kortgolvige hoogtetrog na. Actueel zien we wel wat activering, maar nog niet zo sterk als de modellen laten zien. Vanmiddag en vanavond zien we bij de tweede vore in beide modellen ontwikkeling van zware onweersbuien. Beide modellen geven deze situatie weer met de zwaarste buien in het noordoosten. Gedurende de nacht zijn de kansen ook toegenomen voor Limburg (Pascal 20-30% kans). Belangrijkste fenomeen bij de buien zal vooral de hoge neerslagintensiteiten zijn (meer dan 30 mm/uur) en in iets mindere mate ook hagel (CAPE*SHEAR geeft wel hoge waardes in het noordoosten). Door het vochtige profiel zien we nauwelijks zware windstoten bij de buien en als deze zich voordoen zeer waarschijnlijk veroorzaakt door waterloading. Voor deze situatie staat code geel uit.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Vanmiddag in het oosten nog WBGT-waardes rond de 25°C wat een maat voor hittebelasting is. Verder geen bijzonderheden.
Wind:
Zoals gebruikelijk in Ha43 kans op zware windstoten bij de buien (rond 60 km/uur), in Limburg juist meer dan 75 km/uur. EC geeft dit beeld niet weer en laat nauwelijks windstoten zien. De laatste runs zijn de zware windstoten ook verplaatst van Duitsland naar Limburg, vooral door hoge neerslagintensiteiten en daarmee windstoten a.g.v. waterloading. Dit is een aandachtspunt wat de volgende runs voor scenario schetsen. Maandag een vergelijkbare situatie (windstoten rond 60 km/uur) in de modellen, maar daar voorlopig nog niet uitgegaan van het code geel criteria. Verder maandagmiddag een 6 Bft in Ha43 langs de zuidwestkust, EC houdt het bij een kleine 5 Bft. Dit zal afhangen van de positie en vorm van het laag, we nemen de kans op 6 Bft mee.
Bewolking:
Bij de eerste vore wat buiige neerslag met enkele Cb’s met een basis van 5000-6000 vt en toppen actueel rond FL300. Bij het eerste koufront plaatselijk (vooral boven zee) St 500 vt, lokaal lager. Zondag en maandag bij buien Cb’s rond 2500 vt met toppen FL300-350. Ook bij de tweede vore en het koufront boven het noorden van het land en boven zee plaatselijk St.
Neerslag:
Bij het eerste koufront en vore actueel wat buiige regen, boven zee ook af en toe een klap onweer. Bij de volgende vore vanmiddag en -avond ontstaan er grootschalig onweersbuien op dagelijkse gang/convergentie en de grootschalige situatie (koufront, meer cyclonaliteit/PVA aan de oostflank van hoogtelaag) helpt ook mee. Effectieve schering 25-30 kn, CAPE-waardes zijn 1000-1500 J/kg (in het noordoosten rond 2000 J/kg). Convectiemodus is dus multicells met in het noordoosten de hoogste organisatiegraad. De CAPE*Shear liggen daar ook rond de 40 wat een indicatie kan zijn voor grotere hagel. In Limburg is er minder CAPE (500-1000 J/kg), maar wel veel schering in de orde van 40 kn. Hierdoor komen we in het regime multicell/squal line. Dit is dus een aandachtspunt. Maandag ook enkele regen- en onweersbuien. CAPE-waardes en effectieve schering liggen dan wel lager (15-20 kn, CAPE 500-1000 J/kg). Ook dan vooral multicells, maar waarschijnlijk minder goed georganiseerd dan vandaag.
Zicht:
Goede zichten, in buien matig tot slecht. Na de neerslag aanvankelijk plaatselijk nevel en mogelijk een mistbank. Dat geldt ook voor de nacht naar maandag en dinsdag.
Paraaf meteoroloog: gorp
Uitgifte: 20/07/2025 05.28 uur LT.
Bron: KNMI
Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)