19-07-2025 05:46 | KNMI | m.b.t. 19-07-2025 t/m 20-07-2025
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 20 juli 2025 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 19/07/2025 05.46 uur LT.
Synoptische situatie:
Een NW-ZO georiënteerd warmtefront sleept over het noord(oost)en van de FIR en trekt pas vanmiddag weg. Een thermisch lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk trekt noordwaarts en bereikt aan het einde van de middag als WNW-OZO georiënteerde thermische vore het zuidwesten van het land. Deze vore gaat samen met een zwakke bovenluchttrog. De vore verlaat aan het begin van de nacht naar zondag het noordoosten van het land. Achter de vore passeert een zwak koufront, dat momenteel boven Engeland ligt, in de nacht naar zondag en zondagochtend. Vervolgens bereikt zondagochtend een volgende vore het zuidwesten van het land. Deze vore activeert door dagelijkse gang en door een erop inlopend occluderend front. Dit geheel verlaat het noordoosten van ons land op zondagavond. In de bovenlucht passeert dan ook een duidelijke hoogtetrog.
Modelbeoordeling:
De St en mist boven het oosten/noordoosten werd door de deterministische uitvoer gemist en de kans erop was vrij klein in de kansuitvoer van HA43. Pascal-HA43 kan nu goed als leidraad worden gebruikt, al zit de St op zee nog westelijker actueel. Verder is de convectie vandaag en morgen een aandachtspunt. Gezien de timing en de synoptische setting is het de verwachting dat de onweersbuien op zondag de zwaarste zullen worden. Naarmate de buien verder naar het noordoosten trekken vallen de gebieden met CAPE en schering steeds beter samen (zie ook de EFI van ECMWF voor CAPE*shear). Om die reden lijkt er (nu) op dat de zwaarste buien in het noorden en oosten gaan voorkomen, dit zien we ook grofweg terug in de kansuitvoer van UWC. Hiervoor is code geel van kracht. Toch blijft regionalisering lastig op deze termijn. Qua randverschijnselen is de kans op grote hagel, windstoten en zeer veel regen in korte tijd (> 50 mm/uur) niet groot, afgaande op de kansuitvoer van UWC. De situatie van zaterdag is meer onzeker en we zien dat de laatste deterministische runs actiever zijn. EC en UWC lopen nog wel uiteen. Lijkt meer een plaatselijke aangelegenheid, maar door de drogere grenslaag is de kans op (zware) windstoten wel groter. Gezien de potentie voor pittig onweer (hoge PW, vrij veel Cape) code geel uitgegeven voor het zuiden en oosten.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Vandaag vooral in de zuidelijke helft Tx > 30°C, maar ook in stedelijke gebieden. Hoogste WBGT-waardes (26°C), een maat voor de hittebelasting, zien we zaterdag in Overijssel en Oost-Gelderland.
Wind:
Bij de convectie van zowel vandaag als zondag zijn zeer lokaal zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk. De waterinhoud is vergelijkbaar hoog (+/- 40 mm), maar de grenslaag is vandaag een stuk droger. De convectie lijkt zondag echter beter uit de verf te komen. De kansen in PASCAL-uwc zijn voor vandaag wel een fractie hoger, al blijven de kansen marginaal.
Bewolking:
In het noordoosten en oosten St beneden 500 vt, in de eerste helft van de ochtend oplossend. Bij het warmtefront St 500-1000 vt, mogelijk lokaal lager. UWC komt later vandaag nog met mist in het noordoosten van de FIR, maar de vraag is of dit realistisch is. Lijkt een overblijfsel van mist die momenteel boven land in Denemarken ontstaat. In het EC-EPS zie je echter ook kleine kansen op mist terug, maar dan meer boven de Duitse Bocht. Voorlopig gaan we alleen uit van lage bewolking, niet van mist. Bij de thermische vore Cb's vanaf 5000 vt, toppen FL380. Bij het eerste koufront plaatselijk (vooral boven zee) St 500 vt, lokaal lager. Bij de tweede vore Cb's vanaf 2500 vt, toppen FL370.
Neerslag:
Bij de thermische vore vandaag kans op enkele plaatselijke (onweers)buien. Schering in de orde van 15-20 kn. CAPE ca. 1000 J/Kg, maar in HA43 eerder richting 1500-2000 J/Kg. Matig georganiseerde multicells. Naarmate de buien noordoostwaarts trekken in de avonduren gaat de fut er dan ook uit. PW 40-45 dus plaatselijk is veel regen mogelijk en i.c.m. een vrij droge grenslaag ook (zware) windstoten. Hiervoor is code geel van kracht. Bij het eerste koufront plaatselijk wat buiige regen, laatste runs zijn iets actiever, even in de gaten houden. Bij de tweede vore ontstaan er grootschalig onweersbuien op dagelijkse gang/convergentie en de grootschalige situatie (koufront, meer cyclonaliteit/PVA aan de oostflank van hoogtelaag) helpt ook mee. Effectieve schering neemt in de middag toe van 20 naar 30 kn waardoor de organisatiegraad gaat toenemen. CAPE in EC 1000-1500 J/Kg, in HA43 nog wat hoger. Later in de middag als de vore verder noordoostwaarts trekt vallen de diverse parameters steeds beter samen voor goed georganiseerde onweersbuien. De CAPE*Shear neemt dan toe naar 30-40. Plaatselijke overlast door wind/zware regen lijkt waarschijnlijk. Hiervoor is code geel van kracht.
Zicht:
In het oosten en noordoosten eerst lokaal mist. Verder alleen zichtverslechteringen in neerslag. De kans op mist in het noordoosten van de FIR (boven zee) is klein, (nog) niet noemenswaardig.
Paraaf meteoroloog: aberson
Uitgifte: 19/07/2025 05.46 uur LT.
Bron: KNMI
Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)