21/12/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

05-12-2024 17:04 | KNMI | m.b.t. 05-12-2024 t/m 06-12-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 06 december 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 05/12/2024 17.04 uur LT.

Synoptische situatie:

Donderdag overdag trekt een actief lagedrukgebied ten zuidoosten van IJsland langs richting de Noorse Zee. De bijbehorende actieve occlusie is op hoogte ons land al gepasseerd, maar in de onderste paar duizend voet komt de occlusie in eerste instantie niet echt door en blijven we de rest van de dag in de vochtige lucht zitten. Een actieve randstoring (CAD) in de koude lucht trekt vanavond via Schotland richting het midden van de Noordzee, waarna het in de nacht naar vrijdag al uitdiepend via de Duitse Bocht verder zuidoostwaarts beweegt. Het bijbehorende frontensysteem trekt later vanavond en begin van de nacht occluderend over Nederland en loopt op de eerste occlusie in. Met een stevige westelijke stroming wordt na passage daarvan maritiem polaire lucht aangevoerd. De ingedraaide occlusie (die eerst nog door een hoogtetrog voorafgegaan wordt) trekt vrijdagochtend over de noordoostelijke helft van het land zuidoostwaarts. Daarna volgt een goed doorstroomde trekrug en aan het einde van vrijdagavond nadert het warmtefront behorende bij een laag boven de Ierse zee de westelijke FIR.Dit stormlaag (Darragh (fonetisch: /ˈdærə/) genoemd door Met Office) trekt vervolgens in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag via Humber en de zuidelijke Noordzee naar het zuidwesten van ons land. Het bijbehorende frontensysteem passeert zaterdag in de nacht en vroege ochtend. Aan de zuidoostflank komt eerst een fors windveld te staan, na passage juist aan de westflank, maar dit windveld lijkt vooral de Belgische kust te bereiken.

Modelbeoordeling:

HA43 geeft de wolkenbasis vrij aardig weer, al moeten waardes lager dan 100 vt nog waargenomen worden. De dauwpunten stijgen nu van het westen uit tijdelijk naar ca. 10°C. In deze vochtige lucht kan de wolkenbasis vooral aan de lijzijde van het IJsselmeer (6°C) tot St aan dek leiden, Mistkansen op basis van HA43 EPS zijn daar nog steeds 50-70%. Wellicht zijn deze kansen wat aan de hoge kant, wat we vaak zien maar het geeft wel een indicatie. Aan de zuidwestflank van de randstoring van vrijdag zien we een stevig windveld met zware windstoten. We gaan nu uit van zware windstoten die ook wel een stuk landinwaarts komen. De zware windstoten lijken nu wat zuidelijker te komen dan in de voorgaande runs en de waarschuwingen zijn daarop aanpast. Op basis van een groter tijdsvenster van 12 uur, die de onzekerheid in timing ondervangt, is overigens niet uit te sluiten dat ook de rest van het land vrijdag te maken krijgt met zware windstoten. We zien nu al een aantal runs dat EC en HA43 nu min of meer dezelfde koers van Darragh berekenen. Dat betekent dat het windveld aan de zuidoostflank voor passage de zuidwest bereikt, maar het windveld aan de achterkant vooral de westkust en het uiterste zuidwesten. Noordelijker dan de kust van Zuid-Holland lijkt het tot zaterdag 20 UTC nog niet te komen.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Geen bijzonderheden.

Wind:
Nu een tijdelijke afnamen, maar in de warme sector van de randstoring 7-8 Bft. Na passage van de occlusie vanavond en in de nacht naar vrijdag aanhoudend 7-8 Bft, vrijdagochtend aan de noordwestkust mogelijk 9 Bft (PASCAL-kansen op basis van HA43 50-60%). Omdat de wind dan naar westnoordwest is gedraaid dan zware windstoten die wat verder het land op kunnen komen. Momenteel code geel voor alle provincies en gebieden ten noorden van de grote rivieren voor zware windstoten van 75 km/u, Noord-Holland en Friesland wellicht tot 90 km/u. Aan zee windstoten tot ca. 90-100 km/u, Wadden lokaal 110-120 km/uur. Zaterdagochtend aan de zuidwestkust ZW 7, met zware windstoten van 75 km/u. Buitengaats wellicht ZW 8.In de avond neemt de wind sterk af door de passage van Darragh, alleen de Zeeuwse kust lijkt dan nog NW 6 te hebben.

Bewolking:
Boven land op uitgebreide schaal St beneden 500 ft, toppen 6000 vt. Met de passage van het koufront van de CAD verdwijnt ook de St-bewolking, al wordt de bewolking eerst nog dikker. In de polaire lucht volgt dan convectieve bewolking met ook Cb's met toppen tot ca. FL200. Op de ingedraaide occlusie dan weer voornamelijk stratiforme bewolking.

Neerslag:
Motregen/lichte regen. Bij passage van de fronten van de actieve randstoring vanavond opnieuw perioden met matige regenval, meeste regen dan in het noordwesten, dat het dichtst bij het occlusiepunt ligt. Donderdag valt 10-20 mm, het meest in het noordwesten. Na passage van het koufront enkele buien. CAPE is dan boven zee vrij hoog (400-700 J/kg) en de temperatuur van de toppen ligt rond -32°C. Op grond hiervan lijkt onweer niet uitgesloten. HA43 geeft echter slechts een zeer zwak onweerssignaal. Bij de ingedraaide occlusie vrijdagochtend deels ook weer stratiforme neerslag. Bij het warmtefront van vrijdagavond boven zee ook stratiforme neerslag.

Zicht:
In intensievere frontale neerslag matige tot slechte zichtcondities, zeker in de motregen na passage van de eerste occlusie. Waarschijnlijk loopt het zicht donderdagavond terug in nevel en mogelijk ook lokaal mist (zie modelbeoordeling). Vrijdag in de polaire lucht weer goede zichtcondities, in neerslag matig en kans op kortdurend slecht zicht.

Paraaf meteoroloog: zwagers
Uitgifte: 05/12/2024 17.04 uur LT.

Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten