23/10/2024 (niet ingelogd)

Weer in het nieuws

Guidance en weerkaarten

12-10-2024 12:14 | KNMI | m.b.t. 12-10-2024 t/m 13-10-2024

Guidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 13 oktober 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd. Modelbeoordeling door meteoroloog. Uitgifte: 12/10/2024 12.14 uur LT.

Synoptische situatie:

Een hoog boven Polen heeft een zwakke rug tot boven ons land. Het hoog trekt oostwaarts waardoor de stroming zuidelijk wordt. vanmiddag schampt de neerslag van een frontale golf boven het noorden van Frankrijk en Luxemburg het uiterste zuiden. Een actief en uitdiepend laag verplaatst zich in de loop van de dag van de Shetland eilanden naar de Baltische Zee en activeert onder invloed van een hoogtetrog ten noordwesten ervan en de linkeruitgang van een jet streak. Een golvend front boven het zuiden van Engeland wordt hierdoor eveneens geactiveerd. Het slaat verder uit en het bijbehorende koufront krijgt overdag een NNO-ZZW oriëntatie en bereikt ons land in de tweede helft van de avond. Daarachter nadert op korte afstand het koufront behorende bij het uitdiepende laag. Als samensmeltende frontale zone trekt dit geheel vanavond en vannacht over het land en verlaat het oosten halverwege de komende nacht. Na passage van het koufront komen we in een stevige noordwestelijke stroming terecht. In de loop van de nacht en ochtend passeert nog een ingedraaide occlusie. Zondagavond nadert van het westen uit een rug van hoge druk en neemt de noordwestelijke stroming sterk in kracht af.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de passage van het actieve (samengestelde) koufront later vanavond en komende nacht. De linkeruitgang van een jet en een (scherpe) hoogtetrog vlak achter het front zorgt ervoor dat de situatie behoorlijk dynamisch is. Goed georganiseerde convectie met onweer en korrelhagel is waarschijnlijk, vooral onder de linkeruitgang. Belangrijkste items zijn de windstoten op het koufront en bij buien nabij de hoogtetrog. Ha43 berekent op het koufront windstoten van 75-90 km/uur langs de noordwestkust. Na passage komt er een stevige noordwestelijke stroming op gang. De windstoten kunnen dan nog wat forser uitpakken met op grotere schaal aan zee >75 km/uur, en langs de noord(west)kust lokaal >90 km/uur, met een maximum halverwege de zondagochtend. Bij buien berekent Ha43 in een beperkt gebied langs de kust heel sporadisch een uitschieter van meer dan 100 km/uur (EPS kans 10-20%). EC berekent beduidend lagere windstoten, maar dit is waarschijnlijk wat te laag (windstoten door buien). In de progtemps zien we zowel vlak bij het koufront als ook in de noordwestelijke stroming daarachter op enige hoogte 50 kn wind staan.

Aandachtspunten

Temperatuur:
Ha43 is waarschijnlijk ietsje te koud vanwege te weinig kortgolvige straling die door de bewolking komt.

Wind:
Op nadering van het uitdiepende laag in de loop van de middag geleidelijk op zee overal 6 Bft. Bij het koufront veelal 7 Bft en achter de hoogtetrog in de noordwestelijke stroming in de nacht naar zondag 8 Bft in het noordelijk kustgebied. Op koufrontpassage en achter het koufront in de noordwestelijke stroming bij buien dus zware windstoten van 75-95 km/u op zee en in de kustgebieden. Later op zondagochtend verplaatst het windveld zich oostwaarts met het laag mee. Begin van de middag verdwijnen de zware windstoten.

Bewolking:
Actueel boven zee nog kans op een enkele TCu met toppen tot FL080. Bij de passerende golf boven het zuiden vanmiddag stratiforme bewolking met een basis op 5000 vt. Bij het samengestelde koufront vanavond frontale bewolking met ingebedde Cb's. Toppen FL250-FL300. Duidelijke onweerskans vooral in het noorden onder de linkeruitgang. Achter het koufront Cb's met toppen aanvankelijk FL150-200 (enkele ontlading, zeker nabij de hoogtetrog), zondag geleidelijk dalend naar ca. FL100. Verder nabij en voor het het koufront uit boven land toenemende kans op St.

Neerslag:
In de onstabiele lucht boven de (relatief warme) zee aanhoudend een kans op een bui. Nabij de golftop in het uiterste zuiden van Limburg vanmiddag kans op lichte regen uit AS, zal deels verdampen. Bij het koufront ingebedde Cb’s en vooral dieper landinwaarts ook stratiforme neerslag. Onder de linkeruitgang (noorden) kans op onweer en wellicht ook wat korrelhagel. MuCape ca. 500 J/kg, boven zee wat meer, met een effectieve schering van 30-35 kn zijn enkele actieve multi-cellen mogelijk. Achter het koufront enkele buien, vooral in de noordelijke helft (zuidelijke helft zit in de schaduw van Engeland), vooral bij de hoogtetrog nog geclusterd. Nog een enkele ontlading en met een nulgraden-niveau dalend naar ca. 3500 vt neemt de kans op korrelhagel toe.

Zicht:
Op de meeste plaatsen goed. In de neerslag van het koufront en tijdens felle buien wel significant teruglopende zichten.

Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 12/10/2024 12.14 uur LT.

Onweer/blikseminslag | Verwachtingen/waarschuwingen | Wind/storm (-schade)

Sluiten